"Speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi", spune Adrian Tomşa, patronul grupului Clever (care deţine şi Prima TV).
O spune în primul interviu pe care l-a acordat presei, un interviu luat de publicaţia Profit, parte a aceluiaşi grup de presă deţinut de Tomşa.
"Mă cunosc cu domnul Teszari, avem o relaţie bazată pe respect şi fair-play, dar la fel am relaţii amicale şi cu alţi foşti asociaţi şi colaboratori deşi nu mai suntem parteneri în prezent", spune Tomşa, care detaliază pentru prima dată care au fost relaţiile de afaceri cu patronul RCS.
În premieră, vorbeşte despre afacerile pe care le-a construit, dar şi despre relaţiile de afaceri cu "Grupul de la Cluj" (Arpad Paszkany, Ioan Rus, Vasile Dâncu), cu şeful Banca Transilvania (Horia Ciorcilă) şi despre cum a ajuns să lucreze cu Orlando Nicoară (atuncicând Tomşa a luat drepturile pentru Liga I).
Businessurile lui Tomşa se ridică la "peste 100 milioane de euro pe an, cu peste 500 de angajaţi/colaboratori şi peste 134 de milioane de lei taxe şi impozite plătite în ultimii 5 ani către Bugetul Statului"
Despre preluarea Prima TV?
A luat postul TV "pentru brand", "Aveam nevoie de un brand cu notorietate pentru a putea impune în piaţă canalele noastre".
"Banii au venit din profiturile generate şi din resursele noastre. Altă dovadă că nu ne dă nici RCS, nici domnnul Teszari bani este evoluţia profitului pentru firmele noastre.", spune Tomşa.
Interviul vine după ce un grup controlat de omul de afaceri, Quantum, a semnat un memorandum pentru preluarea Telekom Mobile, ceea ce a generat o ploaie de insinuări şi de afirmaţii din partea postului TV Realitatea (printre altele, că există o legătură între Adrian Tomşa şi Zoltan Teszari, că banii au legătură cu Ungaria şi cu Rusia).
Ulterior, Tomşa (grupul pe care îl deţine, de fapt) a cerut iniţial CNA ridicarea licenţei Realitatea TV, iar apoi a solicitat partidelor să nu mai investească bani în Realitatea
Detalii, în continuare:
1. Zoltan Teszari, "un om care a făcut atât de multe lucruri bune pentru România şi cetăţenii ei"
Adrian Tomşa răspunde direct la întrebarea despre rolul lui Teszari în finanţarea afacerilor lui: "Glumiţi probabil! Pare prea constrastant cu minciunile aruncate în spaţiul public, da? Bineînţeles că domnul Teszari nu are nicio legătură".
"Ştiu că enervează asta, dar nu sunt omul care să şteargă cu buretele o relaţie cu un om care a făcut atât de multe lucruri bune pentru România şi cetăţenii ei, doar pentru că anumite grupuri de interese nu sunt capabile să înţeleagă astfel de valori", spune Tomşa despre relaţia cu Teszari.
"Tocmai aceste valori şi încrederea în seriozitatea domnului Teszari m-au făcut mai târziu să am încredere în colaborarea de business cu RCS-RDS pe mai multe planuri", continuă el.
Tomşa povesteşte în ce a constat colaborarea cu grupul RCS:
"După exit-ul din proiectul Newcom Telecomunicaţii, am investit şi dezvoltat mai multe societăţi care construiau reţele de telecomunicaţii hibride (internet, tv, telefonie), dar la scurt timp mi-am dat seama că profitabilitatea acestor afaceri era în scădere din cauza creşterii costurilor cu conţinutul video şi cu chiria pentru stâlpi. Astfel, dacă nu deţineai volume mari care să-ţi permită negocieri bune de preţuri, profitabilitatea scădea drastic.
Atunci a fost momentul în care i-am propus lui Zoltan Teszari o colaborare cu RCS&RDS în baza căreia, prin intermediul reţelelor deţinute în proprietate de către noi, RCS&RDS să furnizeze serviciile proprii către clienţii noştri, evident, în baza unor contracte. Se pare că acest model a avut succes, fiind agreat şi implementat ulterior până în prezent şi de către alţi operatori mici şi mijlocii din piaţă."
2. Traseul lui Tomşa în afaceri: a început cu comunicaţii. Milioane din vânzarea Astral
"Încă din anul 1995 desfăşuram deja activităţi în domeniul telecomunicaţiilor iar în 1997 eram Director General la una dintre cele mai mari firme de cablu din România (CRD), care concura atât cu RCS, cât şi cu Astral Telecom.
"Apoi, am fost asociat cu cea mai mare firmă de cablu din România la acea dată, Astral Telecom, într-un proiect administrat de mine, care se numea Transilvania Telecom, unde am fost asociat cu oameni de afaceri extrem de serioşi şi cunoscuţi, cum ar fi, de exemplu, domnul Horia Ciorcilă, preşedintele actual al BT.
Iar în 2004, când s-a vândut Astral Telecom către UPC - Libery, într-o tranzacţie de peste 400 de milioane de dolari, am făcut şi eu primul exit, încasând câteva milioane de dolari."
"Apoi am iniţiat şi construit, de la zero, o afacere nouă, de consolidare a pieţei de internet şi cablu, prin Newcom Telecomunicaţii, împreună cu o parte dintre acţionarii care şi-au vândut participaţiile la Astral Telecom. Cam prin 2007-2008, cred, am făcut exit din acest proiect, iar după un interval de timp, în plină criză financiară, am ajutat ca o parte din operaţiunile şi reţelele Newcom dezvoltate să fie preluate de RCS-RDS, în condiţii excepţionale de fair-play, asigurate de domnul Teszari."
A avut ofertă să preia UPC - 200 de milioane de euro
"În 2013/2014, cred, în asociere cu domnul Horia Ciorcilă şi cu RCS& RDS, într-o companie înfiinţată pentru acest proiect, West Network Invest, o structură de tip SPV, am negociat achiziţia UPC România, structurând şi depunând o ofertă angajantă de peste 200 de milioane de euro. La acea dată, vânzătorul nu a acceptat oferta financiară, iar ulterior a vândut operaţiunile din România către Vodafone România."
3. Relaţia cu grupul de la Cluj
Împreună cu alţi parteneri - nu cu domnul Teszari - am iniţiat şi dezvoltat încă din anii 2009-2010 primele proiecte de televiziune, locală şi regională (Someş Tv, Transilvania Channel), iar apoi, în 2012, am iniţiat şi dezvoltat televiziunea naţională Agro Tv.
În 2012, în baza unor înţelegeri, am acceptat ca televiziunea regională Transilvania Channel să se transforme în Look TV, acesta fiind momentul în care m-am asociat în proiectele Look TV şi Transilvania Live cu domnii Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Árpád Pászkány.
Trebuie să menţionez faptul că, până în acel moment, eu nu îi cunoscusem pe niciunul dintre ei, în nicio împrejurare. Asocierea a durat aproximativ 2 ani, după care Ioan Rus şi Vasile Dâncu s-au retras din proiect. La scurt timp am agreat şi eu să-mi vând participaţiile către domnul Pászkány şi să mă retrag din proiect.
Am cedat acţiunile urmând să încasez banii la un termen stabilit ulterior. Era final de 2013, cred. După ieşirea mea, Árpád Pászkány a tranformat Transilvania Live în Look Plus, având astfel două televiziuni generaliste, Look TV şi Look Plus, iar în vara lui 2014 a achiziţionat şi drepturile de transmisie pentru meciurile din Liga 1."
4. Despre Orlando Nicoară: "nimeni nu mi l-a băgat pe gât"
"După ieşirea mea, Árpád Pászkány a tranformat Transilvania Live în Look Plus, având astfel două televiziuni generaliste, Look TV şi Look Plus, iar în vara lui 2014 a achiziţionat şi drepturile de transmisie pentru meciurile din Liga 1. În 2014, decembrie, în contextul în care domnul Pászkány trebuia să-mi plătească acţiunile vândute la Look TV, acesta mi-a propus să devin asociat parţial sau integral în proiectul cu drepturile aferente transmiterii meciurilor din liga 1.
"Acesta este şi momentul în care am început să lucrez apropiat cu Orlando Nicoară, pe care-l cunoscusem, printr-un prieten comun, când eu căutam parteneri pentru a lansa o televiziune de business, iar el căuta soluţii pentru Profit.ro.
Lui Orlando i-am propus să gestioneze şi relaţia cu Liga 1, având mult mai multă experienţă legată de Liga 1 şi fotbal decât mine, aşa devenindu-mi, ulterior, asociat. Deci, nimeni “nu mi l-a băgât pe gât“ aşa cum mai sugerează unii, asta ca să închidem şi această marotă."
"În prezent deţinem un portofoliu de 14 televiziuni - Prima TV, Prima Sport 1,2,3,4,5, Prima 4K, Prima News, Prima Comedy, Prima History, Cinemaraton, Agro TV, Medika TV, Profit.roNews -, 8 platforme online - profit.ro, primanews.ro, primatv.ro, servuscluj.ro, primasport.ro, agroTv.ro, cinemaraton.ro, medikatv.ro) şi o platformă OTT, primaplay.ro."
5. Despre achiziţia Telekom Mobile - Dacă nu vom avea finanţare, nu vom putea finaliza tranzacţia
"Dacă nu vom avea finanţare, nu vom putea finaliza tranzacţia. Punct. Deci nimeni nu ar trebui să aibă emoţii cu asta. Orice tranzacţie de o astfel de dimensiune se finanţează din capitalul partenerilor din proiect, în cazul nostru partenerii din grup prin intermediul Quantum Project, şi din resurse atrase de la bănci comerciale şi/sau fonduri de investiţii, în cazul nostru fiind vorba despre bănci comerciale importante din România, care au fost interesate de tranzacţie.
Dacă Digi ar fi dorit să oferteze Telekom Mobile, cred că ar fi făcut-o direct, nu cred că s-a sfiit până acum să facă investiţii majore în ţară sau în străinătate. Era perfect legal şi procedural.
Proiectul Telekom Mobile rămâne acasă, rămâne în România şi va fi un proiect 100% românesc, gestionat de antreprenori români, unde respectul pentru clienţi va fi elementul esenţial. Telekom Mobile România va deveni un jucător independent, nu va aparţine Digi, la fel cum nu va aparţine Vodafone sau Orange."