Skip to main content

„De ce trebuie să iasă tinerii la vot”. Jurnalista Oana Tache şi un interviu cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European

 
„De ce trebuie să iasă tinerii la vot”. Jurnalista Oana Tache şi un interviu cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European

INTERVIU. Oana Tache, jurnalista de la Virgin Radio, a stat faţă în faţă cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European. Principalele teme de discuţie au fost despre importanţa participării la vot în rândul tinerilor, dar şi despre viitorul Europei şi implicarea tinerilor în viaţa democratică europeană.

Publicitate

Întrebată de Oana Tache de ce ar trebui să voteze tinerii la alegerile europarlamentare, Roberta Metsola a spus că ultimii cinci ani au fost dificili din cauza pandemiei şi a războiului din Ucraina, şi că acum „tinerii au oportunitatea de a schimba viitorul Europei, pentru că dacă nu votează, altcineva va decide pentru ei.”

Alegerile europarlamentare au loc în România în acelaşi timp cu alegerile locale, duminică, 9 iunie.  

Cum vede Roberta Metsola această reţetă” pentru Europa?

 „Ştiţi că se spune că toată politica e locală. Şi aşa şi este. Asta nu înseamnă că Europa e la distanţă. Mai degrabă că, noi, cei aleşi la nivel european trebuie să fim la fel de prezenţi în plan local ca politicienii locali.

Deci, cred că aceste alegeri comasate sunt un avantaj. La fel se întâmplă şi în ţara mea. Vom avea alegeri comasate în aceeaşi zi. Aşadar, aleşii de la nivel european vor sta umăr la umăr cu cei din comunităţile locale venind cu soluţii pentru Europa şi statele membre în acelaşi timp”, a povestit Roberta Metsola.

Detalii, în interviul de mai jos: importanţa participării la vot în rândul tinerilor.

Oana Tache: De ce ar trebui să voteze tinerii anul acesta la alegerile europarlamentare?

Roberta Metsola: Ultimii 5 ani au fost dificili. Am luat decizii cu foarte mult curaj dar şi din necesitate din cauza multiplelor crize apărute. Pandemia în primul rând şi ulterior, agresiunea Rusiei în Ucraina. Tinerii au acum oportunitatea de a schimba viitorul Europei.

Pentru că dacă nu votează, altcineva va decide pentru ei. Avem o misiune grea şi de acum încolo dar, totodată şi una foarte frumoasă! Un proiect construit pe speranţă, nu pe distrugere; pe încredere, nu pe teamă. Dacă vom face echipa, generaţiile tinere vor fi reprezentate de aleşii lor, cei care vor da direcţia României de mâine, dar şi a Europei.

Oana Tache: Când vorbim despre narative false, la ce ar trebui să fie atenţi tinerii votanţi pentru a evita dezinformarea în contextual alegerilor europarlamentare?

Roberta Metsola: În primul rand, ar trebui să fie atenţi la discursul politic. Şi noi avem responsabilitatea să ajungem cu mesajele la oameni, mai departe de bula Bruxelles-ului care poate părea la distanţă.

Noi trebuie să explicăm ce facem, să nu pierdem războiul cu dezinformarea şi câteodată chiar cu fake news-ul. Lucrăm cu platformele digitale, ne dorim să lucrăm îndeaproape cu influencerii din toate statele membre pentru a ajunge cu mesajul european la cetăţeni.

Cum ajungem la tineri? Sunt convinsă că o putem face prin diferite metode – în persoană, cum s-a întamplat când am vizitat Bucureştiul; prin media tradiţională dar, binenţeles şi prin toate mijloacele inovative ale platformelor digitale.

Dacă reuşim să facem în aşa fel încât mesajul să ajungă la tineri, sunt convinsă că cei care vor să înveţe, au sete pentru experienţe, iubesc Europa şi noi trebuie să le oferim Europa de mâine lor.

Oana Tache: Alegerile europarlamentare au loc în România în acelaşi timp cu alegerile locale. Cum vedeţi această “reţetă”pentru Europa? La întâlnirea cu Preşedintele Klaus Iohannis, acesta a spus că Parlamentul European poate face mai mult pentru a evita polarizarea. Ce se poate face în acest sens şi cum poate majoritatea “tăcută” a votanţilor să fie adusă la urne?

Roberta Metsola: Ştiţi că se spune că toată politica e locală. Şi aşa şi este. Asta nu înseamnă că Europa e la distanţă. Mai degrabă că, noi, cei aleşi la nivel European trebuie să fim la fel de prezenţi în plan local ca politicienii locali.

Deci, cred că aceste alegeri comasate sunt un avantaj. La fel se întâmplă şi în ţara mea. Vom avea alegeri comasate în aceeaşi zi. Aşadar, aleşii de la nivel European vor sta umăr la umăr cu cei din comunităţile locale venind cu soluţii pentru Europa şi statele membre în acelaşi timp.

Vedem cum fondurile europene sunt cheltuite, cum ajung să se materializeze în proiecte locale, în ajutor la nivel local…infrastructură, fermierii, tinerii au acces la fonduri europene.

Toate acestea merg mână în mână aşa că, nu cred că e cazul să facem diferenţa între tipul de alegeri. Mai degrabă, spun că e cazul să votaţi pentru ceea ce vă doriţi. Ca mai apoi să îi puteţi trage la răspundere pe cei care iau decizii pentru voi la nivel local şi ulterior, la nivel naţional şi European.

Despre Oana Tache:

  • Este licenţiată în Administraţie şi Afaceri (specializarea Marketing) la Universitatea Bucureşti, deţine o diplomă Music Business de la Berklee College of Music SUA
  • A terminat modulul Reuters în Digital Journalism
  • A terminat International Politics la Institutul Internaţional de Business Management din Berlin
  • Este masterandă SNSPA în Comunicare şi Afaceri Europene
  • A jucat în „Un film Simplu” şi „Pariu cu Viaţa”
  • A lucrat pentru MTV România ca VJ, producător
  • A fost co-prezentator la „Vocea României” şi „Românii au talent”, dar a ocupat poziţii şi în departamentele de Marketing şi Digital la ProTV, devenind şi primul Digital Host din România şi principalul producător de digital content pentru ProTV, până în 2018
  • Ulterior, a lucrat şi ca Digital Development Manager în echipele de marketing ale festivalurilor Untold şi Neversea
  • Oana Tache a înfiinţat casa de producţie de content digital MediaLike Production
  • Din 2019, s-a alăturat campaniilor Parlamentului European şi promovează activ valorile Europene
  • Din 2021 face parte din echipa Virgin Radio România
  • Din 2024 este profesor la SNSPA
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus