Skip to main content

O jurnalistă de la Bloomberg, concediată după ce a încălcat embargoul de publicare a unei ştiri

 
Photo © nikkimeel | Dreamstime.com
Photo © nikkimeel | Dreamstime.com

O jurnalistă a agenţiei de presă Bloomberg a fost concediată după ce publicat prea devreme ştirea privind eliberarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, din închisoarea din Rusia, scrie Huffington Post care citează surse. 

Publicitate

Este vorba despre Jennifer Jacobs, unul dintre cei doi reporteri care s-au ocupat de articolul publicat de Bloomberg. 

Vineri, New York Magazine a relatat cum „toată lumea este furioasă pe Bloomberg” pentru că a încălcat embargoul stabilit de Casa Albă după ce a publicat prea devreme ştirea conform căreia Gershkovich făcea parte dintr-un schimb de prizonieri.

Elberarea jurnalistului face parte dintr-un schimb mai mare de prizonieri care a fost negociat îndelung de Guvernul SUA. 

Oficialii, temându-se de o posibilă retragere a acordului de către Rusia, le-au cerut agenţiilor de ştiri să întârzie publicarea până când Gershkovich era oficial coborât din avionul care a plecat din Rusia.

Bloomberg a publicat ştirea cu câteva ore înainte. Restul publicaţiilor, care aveau la rândul lor informaţia, inclusiv Wall Street Journal au ales să respecte embargoul de publicare până când jurnalistul a fost în siguranţă. 

The Wall Street Journal, publicaţia la care lucrează Evan Gershkovich, a avut un jurnalist care a urmărit de la distanţă cu binoclul fiecare prizonier care cobora din avionul venit din Rusia pentru a se asigura că şi Gershkovich este printre ei. Abia după aceea au publicat ştirea. 

Luni dimineaţă, John Micklethwait, redactorul-şef al Bloomberg, a trimis un e-mail echipei, anunţând că instituţia de presă a luat măsuri disciplinare împotriva „mai multor persoane implicate” în încălcarea embargoului fără a intra în detalii. 

„Chiar dacă publicarea articolului nu a avut un impact negativ, a fost o încălcare clară a standardelor editoriale care au făcut această redacţie atât de respectată în întreaga lume,” se arată în e-mail.

Micklethwait a mai precizat că a trimis scrisori personale de scuze atât prizonierilor, cât şi Emmei Tucker, redactorul-şef al Wall Street Journal, care a raportat despre detenţia lui Gershkovich din martie 2023.

Jacobs a scris pe reţelele de socializare, luni, că a colaborat îndeaproape cu editorii şi nu a făcut niciodată nimic „cu bună ştiinţă, în contradicţie cu embargoul impus de administraţie.”

„Reporterii nu au ultimul cuvânt în privinţa momentului în care este publicată o ştire sau a titlului acesteia,” a adăugat ea. „Lanţul de evenimente de aici se putea întâmpla oricărui reporter însărcinat cu raportarea ştirilor.”

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus