Tot mai mulţi jurnalişti ucraineni au fost răpiţi de militari ruşi, duşi în celule, torturaţi şi ameninţaţi cu moartea, scrie Libertatea.
Publicaţia românească relatează pe larg despre povestea unui jurnalist eliberat după opt zile, dar şi a unei ziariste care a fost luată din casa ei şi despre care nu se ştie nimic.
Jurnalistul ucrainean Oleg Baturin a fost răpit pe 12 martie de forţele ruse şi eliberat abia după opt zile, notează Libertatea care citează The Guardian.
Potrivit declaraţiilor sale, jurnalistul de 43 de ani, care lucrează la ziarul independent Ziua Nouă, a fost ţinut captiv cu apă şi mâncare, torturat şi ameninţat cu mutilări sau chiar cu moartea. Soldaţii ruşi i-au cerut informaţii despre organizatorii protestelor din Herson, oraşul său natal, relatează The Guardian.
Cum a fost răpit?
Jurnalistul a descris, într-un interviu publicat duminică de The Observer, citat de The Guardian, cum soldaţii ruşi l-au răpit. I-au spus „Îngenunchează, câine!” şi l-au pus la pământ. Apoi i-au prins braţele la spate şi i-au pus cătuşe. A fost lovit şi aruncat într-o dubă.
Acolo, jurnalistul a fost forţat, sub ameninţarea armei, să semneze un document prin care „va coopera cu autorităţile federale ale Federaţiei Ruse”.
Mai mult decât atât, a fost bătut şi legat de un calorifer la secţia de poliţie Nova Kakhovka, a mai povestit el.
Apoi, a petrecut aproape o săptămână într-o celulă fără lenjerie de pat, fără prosoape, fără hârtie igienică.
O ziaristă luată din casa ei
Irina Dubcenko este o altă ziaristă ucraineană care a fost răpită de militarii ruşi în urmă cu o săptămână, mai scrie Libertatea. Sora jurnalistei, Alexandra Dubcenko, a povestit publicaţiei româneşti cum s-a întâmplat totul.
Irina Dubcenko a fost luată din casa ei pe 26 martie, în estul regiunii Zaporojie, aproape de portul Mariupol.
A fost dusă la Doneţk ca să fie judecată pentru activitatea ei jurnalistică, potrivit informaţiilor date de Libertatea.
Acum, sora şi părinţii jurnalistei au pornit o campanie pentru eliberarea Irinei Dubcenko. Au contactat autorităţile din regiune, dar şi instituţii media pentru a face publică povestea răpirii ei.
De altfel, în ultima lună, mai mulţi jurnalişti ucraineni au fost răpiţi de militari ruşi, iar alţii au fost răniţi în timpul bombardamentelor, susţine Serghei Tomilenko, liderul Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Ucraina, citat de Libertatea.
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro„Un lucru e clar: în teritoriile ocupate, armata rusă caută jurnalişti. Acţiunile sunt cunoscute de toţi colegii de pe teren. În aceste regiuni, ruşii fac liste”, arată Tomilenko într-o declaraţie pentru Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, potrivit sursei citate.
Trimite un comentariu