Se împlinesc 30 de la primul episod „Memorialul Durerii”, documentarul care prezintă persecuţia, închisorile şi acţiunile represive din România comunistă. Televiziunea Publică a pregătit o ediţie specială a seriei documentare, care este semnată de Lucia Hossu-Longin.
Ediţia specială se va difuza luni, 13 septembrie, de la ora 20:00, la TVR 2.
Va fi prezentată o selecţie cu cele mai reprezentative episoade: cele dedicate lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu şi Elisabetei Rizea.
Filmările au avut loc în studioul "Horia Bernea" al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, iar moderatorul a fost istoricul Adrian Cioroianu. Alături de el şi Lucia Hossu-Longin au mai fost prezenţi academicianul Aurel Ion Pop, scriitoarea Ana Blandiana, prof. dr. Manuela Cernat, scriitorul Sorin Lavric şi profesorii Ilie Popa şi Ioan Panican.
La acest eveniment a fost prezentă şi Ramona Săseanu, şefa interimară din TVR.
„Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generaţia tânără este un mod de a cunoaşte adevărata istorie, deoarece am dorit să readucem în cartea de istorie adevăraţii eroi ai ţării. M-a marcat cel mai mult rezistenţa armată din munţi, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă şi cea mai tragică în acelaşi timp.
De aceea în ultimii ani am făcut foarte multe episoade cu rezistenţa armată pentru că am descoperit cum au murit eroii care au fost în munţi: au fost executaţi fie la Jilava, fie pe câmpul confruntărilor. M-au marcat, desigur, şi episoadele cu "Oamenii mari care au făcut România Mare", serie începută în 2018. "Legătura dintre Memorialul Durerii şi marii artizani ai Unirii este directă. Cei care au făcut Reîntregirea au ajuns, în mare parte, la Sighet, unde şi-au găsit sfârşitul", a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
Comentarii
Respectul cuvenit celor care s-au impotrivit regimului comunist. Dar Lucia Hossu-Login nu este printre ei. Ea a lucrat cot la cot cu nomenclatura din TVR si de stat, inainte si dupa revolutia din '89 si o mai face si in ziua de astazi. Faptul ca a facut un documentar prost realizat despre niste oameni cu adevarat curati nu o face si pe ea cinstita. Este doar o profitoare de pe urma tragediei unor oameni cu coloana vertebrala.
- isi da premii singura la APTR pentru propria emisiune,
- acorda premii dupa bunul plac la APTR prietenilor de la Antena3 si nu numai,
- face documentare platite de CNC cu costuri care nu sunt justificate de productia finala,
- nu face altceva la Memorialul durerii decat sa reinpacheteze episoade mai vechi si sa le contorizeze ca fiind noi pentru a deconta de la TVR.