"Ziua mi-o încep de vreo 20 de ani cu audienţele de TV care vin dimineaţa pe mail", spune Dan Negru. Interviu cu prezentatorul de la Kanal D. De unde se informează? La ce se uită? Ce citeşte?
Dan Negru spune că citeşte ziare şi revisteîn avion:"citesc ziare şi reviste, nu am stare să citesc cărţi pe avion, nu am stare să citesc cărţi pe avion."
Urmăreşte publicaţiile Sky şi Reuters şi este un mare consumator de seriale din adolescenţă:
"Sunt un mare consumator de seriale încă din adolescenţă când, prin anii '80, mă uităm la sârbi, la "Alf" sau "Miami Vice" cu Don Johnson. N-am ratat nici anii cu "X-Files" sau "Twin Peaks.
Am fost pasionat de fenomenul Cernobîl pentru că l-am prins pe viu, în '86 eram deja adolescent şi am citit mult despre nenorocirea aia."
Prezentatorul mai spune că nu a făcut televiziune pentru bani :"nu am făcut TV pentru bani. Antena şi Kanal D, angajatorii mei, pot confirma că negocierile mele financiare cu ei nu au durat mai multe de 5 minute. Dar am negociat săptămâni în şir formatele pe care urma să le prezint."
Despre ştiri?
"Dacă cineva are interes poate să facă dintr-un ţânţar un breaking news sau poate să treacă cu vederea un adevărat breaking news", spune Dan Negru.
Fake-news-uri cu Dan Negru?
Cel mai banal a fost acela că "am murit". A fost crunt când l-a văzut mama şi m-a sunat înmărmurită. Apoi, moartea mea a devenit o banalitate.
Cel mai amuzant a fost un fake news de pe urma unui interviu în care am povestit că mă jucăm nopţi întregi Mario Bros, jocul acela cu un instalator. A două zi titlul a fost " Negru a petrecut o noapte cu instalatorul Mario Bros".
Mai multe detalii, în interviul Minutul Paginadeemdia.
Unde îl vezi?
Dan Negru prezintă Jocul cuvintelor şi Tu urmezi, la Kanal D.
- TV sau YouTube?
YouTube pe televizor. Bogdan, băiatul meu, aşa face, şi am furat asta de la el. La mine în casă, prin natura profesiei, vin mulţi colegi din TV pe care însă Bogdan sau Dara nu-i cunosc de la televizor.
Dar când vin pe la mine pe acasă Selly sau Dorian Popa, cei mici ai mei stau gură cască la discuţiile noastre. Deci YouTube văzut pe ecran de TV.
- Radio sau podcast?
Radiourile care au programe de tip Podcast. Ascult vorbe la radio, nu ascult posturile de radio muzicale, dacă vreau muzică îmi iau muzică mea de pe Spotify, nu cea aleasă de playlistul unui radio. Deci, vorbe, vreau să aud idei, opinii, fie la radio, fie în podcasturi.
- Facebook sau Instagram?
Insta nu e popular în România, o spun toate statisticile, a ajuns sub Tik Tok. Facebook însă are şansa de a aduna şi public tânăr, şi public matur şi de asta îmi place diversitatea opiniilor.
Multe dintre postările mele stârnesc dispute între tineri şi maturi. Facebook e mainstream şi eu n-am fost omul nişelor niciodată.
- Ştiri sau emisiuni?
Dacă mă atrage o ştire, caut dezbaterea despre ea în emisiuni. Cel mai mult mă amuză când ştirea e aceeaşi pe toate canalele, dar dezbaterea acelei ştiri în emisiuni e diferită în funcţie de indicaţiile patronului sau de interese.
- Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?
Ştirile nu mai sunt pe categorii, ci pe interese. Dacă cineva are interes poate să facă dintr-un ţânţar un breaking news sau poate să treacă cu vederea un adevărat breaking news. Am un "radar" puternic în minte care mă ajută să nu ratez nicio categorie din niciun interes.
- De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
Am aplicaţii de ştiri setate pe telefon să mă anunţe când apar breaking news şi, dacă ştirea e serioasă, caut dezbaterea despre ea pe telefon.
Şi, dacă e cu adevărat importantă, cumpăr a doua zi un ziar pe hârtie pe care-l păstrez într-o colecţie. Am cumpărat de exemplu ziarele din ziua morţii Regelui Mihai sau am luat ziarele sportive din ziua finalei Campionatului Mondial.
- Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
Depinde de evenimentele din seara precedentă, dacă a fost meci de Champions League caut publicaţii sportive, dacă a căzut Guvernul le caut pe cele politice. Dar ziua mi-o încep de vreo 20 de ani cu audienţele de TV care vin dimineaţa pe mail.
- Ce publicăţii din străinătate urmăreşti?
Dincolo de Feedly, Reddit sau Flipboard care-mi dau ştiri, prefer publicăţiile care au aplicaţii pentru mobil. Sky şi Reuters mi se par cele mai prietenoase pentru IOS meu.
- Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?
Ieri seară pe avion. Zbor des, de câteva ori pe lună şi pe avioane citesc ziare şi reviste, nu am stare să citesc cărţi pe avion.
- La ce uitai la TV când erai mic?
La sârbi, timişorean fiind. Tommy Pop Show era difuzat de RTS, televizunea sârbească, şi Thomas Gottschalk, prezentatorul a fost primul meu idol TV. Aveam vreo 13 ani. Acolo i-am descoperit pe toţi, de la Spandau Ballet la Gazebo, de la Slade la Eddy Grant.
- Serial preferat?
Sunt un mare consumator de seriale încă din adolescenţă când, prin anii '80, mă uităm la sârbi, la "Alf" sau "Miami Vice" cu Don Johnson. N-am ratat nici anii cu "X-Files" sau "Twin Peaks".
Azi am o colecţie mare de seriale care mă bucură. De exemplu, am fost pasionat de fenomenul Cernobîl pentru că l-am prins pe viu, în '86 eram deja adolescent şi am citit mult despre nenorocirea aia. Dar cel mai bine l-am înţeles din serialul american.
- Cât de des postezi pe reţelele sociale?
Ori de câte ori am ceva de spus. De la de câteva ori pe zi până la o dată la 3/4 zile. Depinde de ce am de spus. Când simt nevoia să am o părere, social media îmi da şansa să mi-o spun.
- Blog sau Vlog?
Îmi sunt mai la îndemna vlogurile. Mi-a pierit răbdarea cu blogurile.
- Ai fost contabil, iar apoi ai lucrat la radio. Cum a fost acel început?
Cartea mea de muncă la radio e din 1990 şi aia erau anii de început în presă. Ţin minte că atunci cand cineva mă întreba unde lucrez şi eu răspundeam "la radio" următoarea întrebare era "Bine, bine, dar de unde îţi iei banii?".
Nu era o chestie serioasă media în anii aia, nu prea era credibil că poţi să câştigi punând muzică la vreun radio.
- Cum ai ajuns în televiziune?
Televiziuunea publică în anii ăia îşi selecta oamenii din radioul public. Pe atunci instituţiile erau la comun şi se numeau RadioTeleviziunea Română.
Eu lucram la radioul public şi RTV (RadioTelevziunea Română) tocmai işi deschisese studiourile teritoriale şi ne-au luat pe noi, cei din radio. Eram împreună în aceeaşi clădire.
- Ţi-ai dorit dintotdeauna să fii om de televiziune?
Când îl urmăream pe Thomas Gottschalk sau pe Pippo Baudo la televiunea sârbească, în adolescenţă, da, îmi plăcea să fiu ca ei. Dar oamenii de radio m-au atras mai mult. De asta m-am apucat de radio în 1990, ca să-i imit pe Casey Kasem de la VOA sau pe Andrei Voiculescu de la Europa Liberă.
- După 25 de ani de televiziune, ce format ţi-ar plăcea să prezinţi?
Acum mă bucură că am putut să demonstrăm că există public numeros pentru formate de tip quiz cum ar fi "Jocul Cuvintelor" sau "Tu Urmezi!". Le-am prezentat pe toate, de la blondele din "Te pui cu Blondele" până la copiii din Next Star, de la farse până la reality, dar cred că sunt acum în vremea bună a quiz-urilor.
- A fost vreo emisiune pe care ai prezentat-o şi nu ţi-a plăcut?
Nu, pentru că nu am făcut TV pentru bani. Antena şi Kanal D, angajatorii mei, pot confirma că negocierile mele financiare cu ei nu au durat mai multe de 5 minute. Dar am negociat săptămâni în şir formatele pe care urma să le prezint.
- Care a fost cel mai amuzant fake news despre tine?
Cel mai banal a fost acela că "am murit". A fost crunt când l-a văzut mama şi m-a sunat înmărmurită. Apoi, moartea mea a devenit o banalitate.
Cel mai amuzant a fost un fake news de pe urma unui interviu în care am povestit că mă jucăm nopţi întregi Mario Bros, jocul acela cu un instalator. A două zi titlul a fost " Negru a petrecut o noapte cu instalatorul Mario Bros".
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro