Skip to main content

Un tribunal din Rusia a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului Mircea Barbu, corespondent HotNews

 
Un tribunal din Rusia a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului Mircea Barbu, corespondent HotNews

Un tribunal din Rusia a dispus joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, acuzându-l de trecerea ilegală a frontierei de stat, după ce a realizat un reportaj în provincia rusă Kursk. Amintim că Mircea Barbu a relatat din Kursk despre incursiunea declanşată de armata ucraineană în această regiune, în luna august, scrie HotNews.

Publicitate

Potrivit unei ştiri difuzate de agenţia de presă rusă Interfax, tribunalul districtual Leninski din regiunea Kursk a anunţat înt-un comunicat că a dispus joi, 24 octombrie, arestarea în lipsă a unui jurnalist român, pentru trecerea ilegală a frontierei.

„Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, se arată în comunicatul instanţei ruse.

Împotriva jurnalistului român, dat deja în urmărire internaţională de autorităţile ruse, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Rusia.

Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, mai menţionează tribunalul în comunicat.

Mircea Barbu: „De azi înainte va fi infinit mai complicat să călătoresc şi să-mi exercit meseria”
Jurnalistul Mircea Barbu a reacţionat joi seară, într-o postare pe Facebook, la anunţul autorităţilor ruse:

„E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a condamnat, în lipsă, pentru relatările mele din Kursk. Nu ştiu exact care este pedeapsa, abia acum câteva minute am citit ştirea pe Interfax. Tot ce ştiu este că acum ruşii m-au pus oficial pe lista celor căutaţi internaţional, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc şi, implicit, să-mi exercit meseria.

Aş minţi dacă aş spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este uşor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această ştire despre condamnarea mea, ascultam în căşti, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc:

„Singurele momente din viaţa noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiţi să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul şi să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează.”

Departe de mine gândul de a mă compara sau de a mă victimiza. Ştiam exact ce fac şi de ce fac meseria asta din primul moment în care am trecut graniţa în Rusia cu armata ucraineană. Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult şi mai curajos pentru libertate decât orice discuţie despre vize, linii imaginare şi ştampile pe foaia de deplasare” – a scris el.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus