Skip to main content

Mircea Geoană, atac la jurnalistul Attila Biro după dezvăluirile publicaţiei Context.ro. Attila Biro: „Dl Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan”

 
Mircea Geoană, atac la jurnalistul Attila Biro după dezvăluirile publicaţiei Context.ro. Attila Biro: „Dl Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan”

Mircea Geoană, candidat independent la preşedinţie, a afirmat despre jurnalistul Attila Biro că „este acuzat în presa din Bulgaria şi din alte ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

Publicitate

Atacul lui Geoană vine după scandalul uriaş provocat de investigaţia semnată de publicaţia context.ro, condusă de Attila Biro, care arată legături între şeful de campanie al acestuia, Rareş Mănescu, şi un propagandist rus care a fost în Crimeea (dezvăluirile, AICI). 

În această dmineaţă, însuşi Mircea Geaonă a ieşit la atac în urma dezvăluirilor Context.ro, care au fost rostogolite intens pe TV şi în mediul online. Geoană a acuzat o tentativă de kompromat şi a cerut autorităţilor române să intervină acuzând că s-a încălcat „o linie roşie de interfaţă nepermisă a unei puteri străine în democraţia ţării mele”. 

„Aş vrea să spun şi câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presă noastră, generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională, sub finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi alte ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”, a declarat Mircea Geoană, citat de HotNews.

Într-o reacţie pentru Digi24, Attila Biro a arătat că afirmaţiile lui Mircea Geoană sunt false, că platforma Context.ro nu este finanţată de Hodorkovski, iar afirmaţiile despre implicarea sa în tentativa de asasinat sunt „un fake news grosolan”.

„Platforma Context.ro nu este finanţată şi nu a fost finanţată de dl Hodorkovski. Sursele noastre de finanţare sunt publice şi la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile. Avem ca principal finanţator Comisia Europeană prin granturi în acest moment.

Dl Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan care a fost condamnat de reţeaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este că jurnaliştii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operaţiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. În timp ce am investigat această operaţiune, o serie de publicaţii care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acţionează transfrontalier între România şi Bulgaria”, a mai spus Attila Biro, pentru Digi24.ro.

ActiveWatch reacţionează

Active Watch, organizaţie care luptă pentru dreptul la liberă exprimare şi libertatea presei, a condamnat afirmaţiile lui Mircea Geoană şi a transmis că acesta „nu este victima unei acţiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acţiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnalişti care şi-au făcut meseria şi au expus fapte care vizează direct echipa de campanie a domnului Geoană”.

Organizaţia subliniază că investigaţia Context.ro conţine dovezi care „pot fi compromiţătoare pentru domnul Geoană”, iar în loc să reacţioneze la cele relatate „Geoană şi staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliştii, cu scopul de a decredibiliza investigaţia.”

„Este o situaţie în care “hoţul strigă hoţii”, domnul Geoană apelând la informaţii false vehiculate de entităţi media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate şi probate de reputaţi jurnalişti de investigaţie”, a precizat Active Watch.

Organizaţia cataloghează declaraţia lui Geoană de joi drept „total inadecvată, jignitoare la adresa jurnaliştilor şi inadmisibilă din partea unui candidat la cea mai înaltă funcţie a statului”.

„Suntem convinşi că un politician cu asemenea vastă experienţă politică cunoaşte foarte bine care este rolul presei într-o societate democratică. Cerem domnului Geoană să îl şi respecte”, concluzionează Active Watch.

Acuzaţiile faţă de jurnalistul Attila Biro au fost rostogolite inclusiv de comunicatori din staff-ul lui MIrcea Geoană. 

Alina Achim, purtătoare de cuvânt al mişcării Renaşterea, care îl susţine pe Geaonă, a spus în emisiunea România în direct, prezentată de Cătălin Striblea la Europa FM, că „Nu este treaba noastră să dovedim” acuzaţiile la adresa jrunalistului. 

Momentul poate fi urmărit de la minutul 55.39:  

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus