Skip to main content

SEMNAL DE ALARMĂ! Mircea Toma: Televiziunile au imunitate în campanie. CNA e dezarmat de lege. Putem da o sancţiune abia la sfârşitul campaniei! O amendă: cât un minut de reclamă politică

 
SEMNAL DE ALARMĂ! Mircea Toma: Televiziunile au imunitate în campanie. CNA e dezarmat de lege. Putem da o sancţiune abia la sfârşitul campaniei! O amendă: cât un minut de reclamă politică

VIDEO. Semnal de alarmă tras de membrul CNA Mircea Toma, în legătură cu campania electorală care începe vineri, pe 25 octombrie: televiziunile pot face orice, este aproape imposibil să fie amendate! Cum aşa? O altă problemă e intersectarea campaniilor electorale, care face ca într-un weekend cu alegeri să fie permisă promovarea politică pe radio şi TV. Detalii, în continuare:

Publicitate

Televiziunile pot fi cu greu amendate dacă derapează în campania electorală, spune Mircea Toma într-un interviu acordat Paginademedia.ro. Posturile aproape "nu au ce păţi", avertizează Mircea Toma. De ce?

Problema este una de legislaţie, explică Toma. Pe scurt, sancţiunile se dau progresiv (cu avertisment sau somaţie la început) şi, în plus, modul de lucru ar face ca abia după cele patru săptămâni de campanie să poată fi luată o decizie în cazul unei probleme.

Şi în cazul unei amenzi (caz aproape imposibil, spune Toma), nivelul e acoperit, la unele posturi, de un singur minut de publicitate politică.

Mircea Toma: 

CNA, în perioada asta, poate să privească, să critice pe gură şi poate să dea o sancţiune. Dar sancţiunea nu poate să atingă nivelul financiar decât în ultima săptămână de campanie. În cel mai bun caz. Pentru că legea este făcută în aşa fel. Conform legii, în campania electorală, nu se ţine cont de istoricul de amenzi al postului, se ia "de la zero". Adică de la avertisment.

Un avertisment care se citeşte pe post nu costă. Dar cum merge la noi activitatea? Noi putem recolta informaţiile, sesizări de la public şi de la inspectorii specialişti în prima săptămână de campanie. Deci o săptămână sunt transmise sesizările CNA-ului, care le pune pe masă şi le analizează în săptămâna a doua - marţi, miercuri, joi. Şi putem constata încălcări şi să sancţionăm - dacă suntem aprigi să sancţionăm - cu o somaţie. Că nu poţi să sancţionez altfel.

Apoi, somaţia asta trebuie comunicată legal. Comunicarea ia 5 zile de lucru, conform regulamentului CNA. Deci departamentul juridic produce un răspuns care poate fi transmis în 5 zile. Postul ştie din şedinţă că a luat somaţie, dar el află legal după încă 5 zile de lucru, adică în săptămâna a 3-a. Deci nu mai pot să consider ce s-a întâmplat în acest interval ca fiind recidivă şi să-i dau sancţiune în bani pentru că el nu a aflat. Şi atunci abia ce a comis, după ce a aflat în săptămâna a 3-a miercuri ceva, ajungem în cea dea patra săptămână din din campania electorală.

VIDEO. Mircea Toma: Posturile au imunitate în campanie. Nu pot păţi nimic

Ce este de făcut?

O schimbare simplă, a legii, ar fi dat CNA posibilitatea de a lua măsuri mai drastice în cazul derapajelor, spune Mircea Toma. O modificare care ar putea permite sancţionarea cu amendă direct. Chiar dacă şi nivelul amenzilor este unul scăzul.

"Să zicem că este o amendă de 10.000 de lei. Adică 2.000 de euro. Sunt posturi care acoperă această amendă dintr-un minut de publicitate politică", spune Mircea Toma.

VIDEO. Mircea Toma: Cum se poate rezolva? Amenzi acoperite de un minut de publicitate

Altă problemă: Campanie electorală în pauză de campanie. Cum aşa?

Cele două runde de alegeri - parlamentare şi prezidenţiale - duc la o situaţie atipică. Ce situaţie? Campaniile încep la date diferite: prima, pentru Preşedinţie, pe 25 octombrie, a doua, pentru Parlament, pe 1 noimebrie.

Ce înseamnă asta?

Că în weekendul primului tur pentru Cotroceni legea interzice campania electorală pentru Preşedinţie, dar permite campania pentru Parlament.

VIDEO. Mircea Toma: cum se intersectează campaniile electorale 

Vezi interviul cu Mircea Toma, INTEGRAL, Aici: Mircea Toma, membru CNA, despre ce au voie şi ce nu au voie să facă televiziunile în campania electorală

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus