Skip to main content

"Şi românii plâng". Un podcast produs în Studioul Paginademedia, pe canalul de limbă spaniolă al Serviciului Public de Radio din SUA

 
"Şi românii plâng". Un podcast produs în Studioul Paginademedia, pe canalul de limbă spaniolă al Serviciului Public de Radio din SUA

Românii şi telenovelele. O temă care a ajuns podcast. Un podcast produs în Studioul Paginademedia.ro care a fost publicat online pe un canal al Serviciului Public de Radio din Statele Unite ale Americii.

Publicitate

Detalii, în continuare

"Şi românii plâng" este titlul podcastului realizat de jurnalista Lola García-Ajofrín şi înregistrat în Studioul Paginademedia.ro. Tema, documentată în România: fenomenul telenovelelor.

În anii 1990, telenovelele din America Latină, care au avut pentru prima dată succes în rândul latinilor din Statele Unite, au început să fie exportate în întreaga lume, a fost o justificre a temei. Producătorii au descoperit o oportunitate majoră în Europa de Est şi în fosta URSS, unde conţinutul de televiziune fusese limitat anterior la câteva ore pe zi, şi acelea de propagandă comunistă.

Unul dintre protagoniştii podcastului este Vlad Radulian, un român care, timp de două decenii, a fost unul dintre traducătorii responsabili cu subtitrarea telenovelelor sud-americane. În fiecare zi, fără dublare, aceste emisiuni aduceau direct pe ecranele televiziunilor româneşti aventuri amoroase şi trădări încurcate.

O altă figură este jurnalista Delia Marinescu, una dintre miile de români care au învăţat spaniola prin telenovelele sud-americane sosite în anii ’90 şi 2000. Îşi aminteşte încă versurile multor melodii tematice din cele 15 telenovele pe care le-a vizionat între şapte şi şaisprezece ani. Ea şi sora ei se grăbeau acasă de la şcoală, cu sandvişurile în mână, să stea în faţa televizorului şi să nu rateze vreun episod.

Podcast despre români, publicat pentru americani

Podcastul "Şi românii plâng" a fost publicat pe site-ul Radio Ambulante.

Radio Ambulante este podcastul în limba spaniolă de la National Public Radio (NPR), serviciul public de radiodifuziune al Statelor Unite. Acest podcast este un pionier în povestirea narativă din America Latină. Cu peste 270 de episoade produse în peste 20 de ţări, este cel mai ambiţios podcast de jurnalism narativ din regiune.

Vocea gazdei şi producătorului său executiv, Daniel Alarcón, este bine cunoscută de mulţi ascultători de podcast. A fost recunoscut cu unele dintre cele mai prestigioase premii, inclusiv Premios Ondas Globales del Podcast şi Premiul pentru jurnalism Gabriel García Márquez.

Radio Ambulante a colaborat cu zeci de instituţii media, printre care The New York Times, Radiolab, This American Life şi Planet Money, printre altele.

Podcastul "Şi românii plâng" poate fi ascultat pe Radio Ambulante, aici.

Lola García-Ajofrín a înregistrat podcastul "Şi românii plâng" în Studioul Paginademedia.ro, care oferă atât servicii video, cât şi de producţie audio, la calitate broadcast.

Căteva detalii despre producţia de podcasturi în Studioul Paginademedia.ro:

- filmarea se înregistrează în regim de live, cu montaj instant, astfel că la finalul filmării clientul are produsul gata pentru a fi uploadat.

- se filmează standard cu trei camere (gazdă, invitat şi plan general). Pentru planul general se foloseşte un slider automat, pentru dinamică.

- cei care realizează materiale video în Studioul Paginademedia.ro pot primi atât produsul finit (pentru a fi urcat pe Facebook sau Youtube), dar şi înregistrarea necomprimată a materialului video.

- cele trei ecrane video din studio permit personalizarea fiecărui podcast.

- grila de lumini de decor (led par RGB) oferă posibilitatea personalizării fundalului, în funcţie de culorile dorite de realizatorii interviurilor. 

Mai multe detalii despre Studioul Paginademedia.ro şi despre cum vă puteţi realiza podcasturile, aici.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu