Skip to main content

Fosta şefă TVR, scrisoare către Parlament: "Am devenit irelevanţi pentru telespectatori". Turturică "cheltuie pe deplasări, noi nu avem bani de producţii". Iuliana Tudor şi Ianţu nu mai sunt în grilă

 
Fosta şefă TVR, scrisoare către Parlament: "Am devenit irelevanţi pentru telespectatori". Turturică "cheltuie pe deplasări, noi nu avem bani de producţii". Iuliana Tudor şi Ianţu nu mai sunt în grilă

DOCUMENT. Acuzaţii făcute de fosta şefă a TVR Ramona Săseanu, către actualul şef al TVR, Dan-Cristian Turturică, într-o scrisoare oficială trimisă către Camera Deputaţilor. În documentul pe care Paginademedia.ro îl publică în continuare, Săseanu vorbeşte atât despre emisiuni "de top" care nu mai sunt în grilă, dar şi de cheltuielile cu deplasările făcute de Turturică.

Publicitate

Înainte de scrisoarea integrală, câteva idei:

- "Am devenit irelevanţi pentru telespectatori. Audienţele rareori depăşesc 0.0-0.1, ceea ce înseamnă, de fapt, că mesajul nostru public nu ajunge decât la o parte extrem de mică a cetăţenilor României."

- "Emisiunile de top ale TVR 1 au fost scoase din actuala grilă de programe: „Vedeta Populară” cu Iuliana Tudor, „Câştigă România” cu Virgil Ianţu şi „Anchetele Comisarului Antonescu”. Acestea erau printre puţinele producţii care generau audienţă şi aveau o vizibilitate mare în online, acumulând sute de mii de vizualizări."  

- TVR 3, TVR Info, TVR Sport şi TVR Folclor ar trebui desfiinţate. Motivele: în general costurile mari şi lipsa de relevanţă.

- "Cheltuieli mari pentru colaboratori: Aceste cheltuieli sunt semnificative, în condiţiile în care TVR dispune de proprii angajaţi înalt calificaţi care ar putea îndeplini aceleaşi sarcini"

- Audienţele extrem de mici determină valori scăzute ale fondurilor din publicitate

- "Avem un turist, în loc de PDG, care prioritizează „cazarea adecvată” în deplasări! Domnul Turturică este într-o continuă mişcare şi pare că nu mai are nicio limită. Cheltuie zeci de mii de euro anual pe deplasări la care nu e obligatoriu să participe sau, şi mai grav, la care nu ar trebui să meargă deloc!"

- "În timp ce domnul Turturică îşi asigură „cazarea adecvată”, noi nu avem bani pentru producţiile proprii şi deplasările pentru realizarea programelor sunt limitate drastic, în ciuda necesarului solicitat de jurnalişti"

Totodată, Ramona Săseanu vorbeşte de "angajări de personal cu încălcare legii", dar şi de "ameninţări şi comportamente inacceptabile într-o instituţie publică".

Ramona Săseanu: 

"Suntem ameninţaţi, jigniţi, ni se terfeleşte imaginea — toate acestea cu complicitatea domnului Turturică, care vrea să se implice în tot, de la emisiuni la orice alt aspect administrativ. Controlează tot, însă stă ascuns în birou când nu e plecat din ţară şi mulţi angajaţi ştiu cum arată doar din mass-media, pentru că nu l-au văzut niciodată în redacţii, studiouri sau printre colegi." 

Ramona Săseanu a fost numită la conducerea interimară a TVR în mai 2021 (după mandatul Doinei Gradea), ea fiind anunţată la vremea respectivă de Ludovic Orban, pe atunci în PNL. Ea venea de la Studioul Teritorial Craiova. În toamna aceluiaşi an, după expirarea mandatului interimar, la conducerea TVR a venit Dan-Cristian Turturică. Ulterior, Săseanu a trecut pe poziţia de Producător General al TVR, pe care a ocupat-o timp de un an.

Publicăm în continuare documentul trimis Parlamentului de către Ramona Săsesnu:

Scrisoarea a fost publicată şi de Hotnews

Către:

Camera Deputaţilor

În atenţia: membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

 

Subsemnata Ramona Săseanu, în calitate de fost DGI al SRTv şi avertizor în interes public  aduc la cunoştinţa dumneavoastră situaţia extrem de gravă şi fără precedent în care se află Televiziunea Română. Aceasta necesită intervenţia dumneavoastră imediată pentru a restabili respectarea normelor legale şi etice.

Concret:

Ø  Am devenit irelevanţi pentru telespectatori

Audienţele rareori depăşesc 0.0-0.1, ceea ce înseamnă, de fapt, că mesajul nostru public nu ajunge decât la o parte extrem de mică a cetăţenilor României.

4 canale (3 noi) nu aduc plus valoare, consumă resurse finaciare, umane şi tehnice şi sunt, din start, nerelevante. Desfiinţarea lor poate fi o soluţie pentru a relaxa bugetul şi a ne concentra resursele amintite pentru crearea programelor de calitate. Cele 4 canale sunt:

·                                 TVR 3  - Argument: Lipsă de strategie editorială, performanţă şi conţinut real.

·                                 TVR Info - Argument: Lipsă de audienţă şi relevanţă. Producţia informativă poate fi mutată la TVR 2.

·                                 TVR Sport - Argument: Audienţă zero, competiţii nesemnificative.

·                                 TVR Folclor - Argument: Costuri mari cu plăţile către organismele de gestiune colectivă, în ciuda conţinutului preluat din arhivă.

Astfel, cu un management competent putem atinge următorii indicatori: eficienţă, rentabilitate şi economie şi deveni relevanţi pentru telespectatori.

Ø  Emisiunile de top ale TVR 1 au fost scoase din actuala grilă de programe: „Vedeta Populară” cu Iuliana Tudor, „Câştigă România” cu Virgil Ianţu şi „Anchetele Comisarului Antonescu”. Acestea erau printre puţinele producţii care generau audienţă şi aveau o vizibilitate mare în online, acumulând sute de mii de vizualizări.

 

 

Ø  Banii sunt cheltuiţi în mod iresponsabil sau deficitar

a) Pe mandatul Turturică, SRTv a încheiat două contracte cu o firmă de Resurse Umane, în valoare de 50.000 de euro fiecare. Şi ce am obţinut? Documente inutile, uitate în sertare.

Un exemplu elocvent: 209 fişe de post la care şefii de structuri încă mai lucrează, la un an şi jumătate după ce au fost livrate. 209 fişe plătite generos, dar care nu fac decât să ne împingă înapoi în timp, într-o structură în care funcţionam acum două decenii.

TVR şi-a organizat redacţiile şi fluxurile de lucru pe parcursul istoriei sale, iar acum, pentru sume colosale, ni se propune un model fără viziune şi fără valoare adăugată.

100.000 de euro aruncaţi pe geam doar pentru a ne întoarce în anii 2000, fără a aduce nicio îmbunătăţire reală în modul de funcţionare a televiziunii. Orice companie media ştie că redacţiile sunt sufletul producţiei şi că eficienţa vine din oameni, nu din consultanţă costisitoare, care ne învaţă lecţii învăţate deja!

b) Ratarea achiziţionării unor echipamente importante pentru asigurarea Conferinţei Plenipotenţialilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor la care TVR a fost host broadcaster. Acest fapt a fost cauzat de demararea tardivă a procedurilor legale de achiziţie.

c) Pierderea dreptului de difuzare a Campionatului Mondial de Fotbal (2026 şi 2030) care, prin tradiţie, erau difuzate de TVR.

d) Încheierea unui Contract Colectiv de Muncă pentru onorarea căruia nu sunt suficiente resurse financiare şi ale cărui prevederi nu sunt nerespectate, în parte, fapt ce a dus la sute de procese intentate de salariaţi. Majoritatea covârşitoare a acestor procese a fost pierdută de SRTv, care acum plăteşte drepturile neachitate, penalităţi şi cheltuieli de judecată.

e) Cheltuieli mari pentru colaboratori: Aceste cheltuieli sunt semnificative, în condiţiile în care TVR dispune de proprii angajaţi înalt calificaţi care ar putea îndeplini aceleaşi sarcini.

Ø  Situaţia SRTv la sfârşitul mandatului meu de DGI şi de Producător general

În scurtul meu mandat de DGI şi, ulterior, în calitate de Producător general am reuşit:

a) Modificarea Legii audiovizualului a fost un pas esenţial pentru creşterea fondurilor proprii ale SRTv. În prezent, avem 10 minute de publicitate în loc de 8, iar programele TVR pot fi întrerupte pentru spoturi publicitare, oferind astfel instituţiei oportunitatea de a-şi majora sursele de finanţare. Totuşi, acest lucru va aduce beneficii reale doar dacă sunt produse şi difuzate programe de calitate, care să atragă atenţia publicului şi a potenţialilor parteneri;

b) Modificarea prevederilor legale privind plăţile anticipate a fost crucială pentru ca SRTv să poată achiziţiona competiţii sportive majore precum Campionatul Mondial de Fotbal sau Jocurile Olimpice. Fără această schimbare, drepturile pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022 nu ar fi putut fi plătite şi, prin urmare, nu ar fi fost difuzat pe canalele TVR. Ajustarea legislativă a permis angajarea acestor cheltuieli esenţiale, consolidând rolul SRTv de partener media de încredere pentru evenimentele sportive de anvergură;

c) Obţinerea aprobării Guvernului pentru închirierea spaţiilor SRTv a fost esenţială pentru funcţionarea cantinei şi instalarea vendomatelor de alimente şi băuturi nealcoolice;

d) Introducerea pe lista sinteză a CNI a clădirilor de pe Calea Dorobanţi şi Moliere a fost un demers important pentru obţinerea fondurilor necesare reabilitării acestora. Acest pas contribuie la păstrarea patrimoniului instituţiei şi la crearea unui mediu de lucru sigur şi modern pentru angajaţi, în contextul în care clădirile respective necesită reparaţii urgente şi consolidare;

e) Achitarea ultimei tranşe pentru difuzarea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar a fost posibilă datorită fondurilor obţinute la rectificarea bugetară din 2021;

f) Asigurarea fondurilor suplimentare necesare funcţionării TVR Moldova, bani obţinuţi tot la rectificarea bugetară din anul 2021;

g) Indexarea salariilor cu indicele preţurilor de consum, conform Contactului colectiv de muncă;

h) Iniţierea şi participarea la negocieri cu Playbook a fost esenţială pentru evitarea unui proces şi pentru câştigarea timpului necesar până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Am luat această decizie având în vedere lipsa unei conduceri complete  în acel moment (fără CA) şi nevoia de a asigura continuitatea activităţii fără complicaţii juridice suplimentare;

i) La finalul mandatului meu de Director General Interimar, actualul Consiliu de Administraţie a preluat o situaţie financiară stabilă. Prin urmare, nu se poate invoca pretextul „moştenirii” pentru eventualele dificultăţi financiare cu care se confruntă acum instituţia. Este esenţial ca responsabilitatea pentru gestionarea resurselor să fie asumată de conducerea actuală, fără a căuta scuze în trecut;

j) Realizarea unui nou sezon al emisiunii ”Câştigă România”, în ciuda absenţei, la acea vreme, a Consiliului de Administraţie, valoarea totală a contractului fiind de competenţa acestuia;

k) Renovarea spaţiilor de protocol ale SRTv şi a multor birouri grav avariate.

Ø  Mandatul  PDG Dan-Cristian Turturică

PDG Dan Turturică a demonstrat o lipsă gravă de implicare în chestiuni esenţiale care privesc TVR.

- Audienţele extrem de mici determină valori scăzute ale fondurilor din publicitate, chiar dacă prin modificarea Legii audiovizualului putem difuza mai multe minute, inclusiv prin întreruperea programelor;

- Nici în acest moment nu au fost închiriate spaţii pentru cantină şi vendomate;

- Proiectul cu CNI  fost abandonat, în condiţiile în care una dintre clădirile din Moliere, primul studio al TVR, s-a prăbuşit, restul sunt într-o stare avansată de degradare, iar turnul televiziunii se află într-un real pericol, cu mişcări vizibile ale pereţilor. În ceea ce priveşte Turnul TVR, vorbim despre siguranţa a aproximativ 700 de colegi care muncesc în acel spaţiu. Acest lucru vreau să rămână consemnat aici pentru că este cel mai îngrijorător aspect pe care vi-l semnalez, fiind vorba de vieţi;

- Un alt proces cu SNR, având o valoare de aproximativ 4.900.000 de lei, este în pronunţare. În zilele următoare vom afla hotărârea instanţei. Acesta vizează accesoriile (penalităţi, cheltuieli cu avocaţi etc.) aferente primului dosar cu SNR, iar şansele de a-l câştiga sunt minime!

- Din 1 iulie 2024, SRTv nu mai are un contract în vigoare cu SNR pentru preluarea, transportul şi difuzarea în format digital terestru a programelor. Această situaţie, fără precedent, va genera o datorie de aproximativ 40 de milioane de lei pentru cele 6 luni rămase din an, în lipsa unui acord-cadru între cele două entităţi;

- Clădirile se degradează continuu. În Corpul studiouri plouă peste echipamente de milioane de euro. Şi acesta este doar un exemplu;

- La Craiova, lucrările de construcţie pentru noul sediu al Studioului Teritorial sunt oprite încă din martie 2020, iar clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare, neavând nici măcar acoperiş. Deşi Consiliul de Administraţie a aprobat reluarea şi continuarea proiectului, nimic nu s-a mişcat de atunci. Banii alocaţi iniţial, în anul 2017, şi-au pierdut substanţial valoarea, iar managementul SRTv nu poate să găsească de 3 ani drept principal vinovat controlorul delegat de la Ministerul Finanţelor. Raportul de audit ad-hoc realizat în mandatul meu a demonstrat clar că problemele se datorează şi deficienţelor manageriale, şi lipsei de implicare din partea factorilor responsabili. Între timp, cei aproximativ 80 de angajaţi ai TVR Craiova lucrează în condiţii improprii, iar speranţa de a avea un mediu de lucru decent s-a pierdut complet, în ciuda promisiunilor repetate pe care le-au primit de la fiecare conducere ce s-a succedat în aceşti ani.

- Avem un turist, în loc de PDG, care prioritizează „cazarea adecvată” în deplasări! Domnul Turturică este într-o continuă mişcare şi pare că nu mai are nicio limită. Cheltuie zeci de mii de euro anual pe deplasări la care nu e obligatoriu să participe sau, şi mai grav, la care nu ar trebui să meargă deloc! Până la sfârşitul anului mai are planificate plecări în:

·     Maroc – pentru a participa la Forumul de Afaceri Qatar Africa (QABF) din Marrakesh, între 15-18 noiembrie 2024. Forumul are ca temă „Valorificarea inteligenţei artificiale pentru accelerarea dezvoltării”, o temă complet irelevantă pentru activitatea unei instituţii de presă precum TVR.

·     Belgia – între 15-18 octombrie.

·     Elveţia – între 4-7 decembrie.

În timp ce domnul Turturică îşi asigură „cazarea adecvată”, noi nu avem bani pentru producţiile proprii şi deplasările pentru realizarea programelor sunt limitate drastic, în ciuda necesarului solicitat de jurnalişti, pe baza criteriilor profesionale!

- Haos în structura organizatorică a SRTv

În 27 iunie 2024, CA al SRTv a aprobat o nouă organigramă, în fapt nişte căsuţe goale, fără funcţii de execuţie, fără număr al acestora. O zi mai tarziu, pe 28 iunie, PDG a emis o decizie, nr. 129, prin care APROBĂ Statul de funcţii nominal la nivelul SRTv – Anexa la decizia respectivă, parte integrantă din aceasta cuprinzând numărul de posturi şi funcţiile necesare organizării şi funcţionării structurilor, precum şi salariaţii încadraţi pe fiecare post, conform organigramei aprobate prin HCA/14.12.2023, astfel cum aceasta a fost modificată prin HCA nr. 60/27 iunie 2024.

Aşa cum este specificat în Legea nr. 41/1994, conform Art. 27, lit. b), Consiliul de Administraţie are atribuţia exclusivă de a „aproba structura organizatorică a societăţii, precum şi restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a societăţii.” În acest context, deciziile individuale ale domnului Dan-Cristian Turturică, care au vizat aprobarea unui stat de funcţii nominal la nivelul SRTv, NU sunt susţinute de prevederile legale şi depăşesc competenţele atribuite funcţiei sale. Astfel, se poate concluziona că domnul Turturică a preluat atribuţiile Consiliului de Administraţie, încălcând procedurile interne şi cadrul legal stabilit de Legea nr. 41/1994.

- Hărţuirea angajaţilor din instituţie.

De săptămâni întregi suntem „vânaţi” să semnăm acte adiţionale pentru structuri „nepopulate,” care menţionează normative necunoscute salariaţilor, cum ar fi Decizia PDG nr. 129, amintită anterior. Salariaţii, beneficiari de drept conform Legii nr. 8/1996 şi Contractului colectiv de muncă, sunt obligaţi, prin noul Regulament de organizare şi funcţionare, prin fişele de post,  să-şi cesioneze exclusiv drepturile de autor pe toată durata CIM. În plus, fişele de post sunt realizate de şefi, obligaţi să le facă sub ameninţarea unei adrese emise de PDG, care precizează că neîndeplinirea acestui ordin constituie „abatere disciplinară” şi va avea consecinţe. Zeci de colegi m-au contactat, spunând că sunt ameninţaţi cu concedierea dacă nu semnează! Şi eu sunt una dintre victimele hărţuirii, având în ultimii doi ani 36 de acte adiţionale pentru schimbarea locului de muncă, de la Bucureşti la Craiova. În prezent, trăiesc un adevărat coşmar la TVR Craiova, din cauza unei grupări ”de familie” care a acaparat filiala şi care consideră că aceasta este „pe persoană fizică.” Teritorialul este condus interimar de finul Ancăi Dindirică, membră a Consiliului de Administraţie.

 - Coproducţii irelevante pentru telespectatori

În timp ce emisiunile fanion ale TVR (Câştigă România şi Vedeta populară) nu se mai produc, alte două emisiuni ale căror licenţe sunt deţinute de Media Factory condusă de Marius Toader, vechi prieten şi colaborator al PDG, încă de pe vremea realizării emisiunii ”Reporter incognito” (producător: Marius Toader, prezentator: Dan-Cristian Turturică) au fost păstrate în grilă şi continuă cu audienţe irelevante, ceea ce înseamnă mai puţini bani din publicitate.

- Angajări de personal cu încălcarea prevederilor: OUG 115/2023, Legii nr. 296/2023, OUG 107/2024 care ori interzic angajările în instituţiile publice, ori le acceptă în anumite condiţii (încălcate de PDG Dan-Cristian Turturică, în calitate de Angajator).

Ø  Transformarea unor compartimente/comisii în plutoane de execuţie a salariaţilor SRTv

a) Compartimentul Corp Control, structură care beneficiază de independenţă operaţională: emite rapoarte de analiză/control a căror finalitate, de cele mai multe ori, este dispusă de actuala conducere, cu scopul de a-i găsi vinovaţi pe anumiţi salariaţi indicaţi de managementul SRTv. Două dintre aceste rapoarte m-au vizat direct: unul legat de contractarea serviciilor de curăţenie în anul 2022, al doilea din septembrie 2024. Dacă la primul au avut bunăvoinţa să mă audieze, la cel de-al doilea nici măcar atât nu au făcut, dar am fost găsită vinovată şi dată în judecată pentru o faptă comisă (culmea!) chiar de Directoarea interimară a Departamentului Juridic al SRTv, cu ştiinţa lui Dan-Cristian Turturică. Există dovezi pentru cele afirmate.

b) Comisiile de cercetare disciplinară: Acestea, conform CCM, includ obligatoriu un membru al sindicatului reprezentativ, ceea ce ridică suspiciuni asupra imparţialităţii şi poate vicia rezultatul cercetării. Fiind constituite prin decizia PDG, concluziile şi recomandările comisiilor de cercetare disciplinară reflectă în mod evident dorinţele acestuia, fapt confirmat de cazuri precum cel al domnului Marian Olaianos, care a fost hărţuit şi concediat pentru o abatere nesemnificativă.

c) Comisia de Etică şi Arbitraj: Este compusă majoritar din persoane apropiate conducerii, cunoscătoare ale afinităţilor şi preferinţelor PDG-ului, iar rapoartele întocmite sunt influenţate în mod direct de acesta.

Ø  Ameninţări şi comportamente inacceptabile într-o instituţie publică

O angajată de la Corp Control a relatat detalii cutremurătoare despre presiunile constante la care a fost supusă de unii angajaţi ai SRTv între lunile aprilie şi septembrie 2024, trăind sub teroare şi temându-se pentru siguranţa sa şi a familiei. Printre ameninţările primite se numără: „Mi-au spus că îmi omoară copilul pe masa de operaţie.” În ciuda discuţiilor avute cu Dan Turturică, în care a relatat cele întâmplate, nu s-a luat nicio măsură!

Solicit deschiderea unei anchete urgente pentru a verifica aceste fapte. Dacă se confirmă, cer demiterea de urgenţă a Ameliei Vasile Nicolescu, a lui Sorin Emanuel Torică ( lider al sindicatului reprezentativ şi coordonator a două structuri: Dezvoltare şi Transporturi) , care a ameninţat colega de la Corp Control, potrivit celor afirmate de aceasta şi a lui Dan-Cristian Turturică din funcţiile deţinute.

Actualul PDG nu doar că tolerează abuzurile, ci chiar le încurajează împotriva persoanelor care nu-i sunt în graţie. Suntem ameninţaţi, jigniţi, ni se terfeleşte imaginea — toate acestea cu complicitatea domnului Turturică, care vrea să se implice în tot, de la emisiuni la orice alt aspect administrativ. Controlează tot, însă stă ascuns în birou când nu e plecat din ţară şi mulţi angajaţi ştiu cum arată doar din mass-media, pentru că nu l-au văzut niciodată în redacţii, studiouri sau printre colegi.

Un caz deosebit de grav este că Dan-Cristian Turturică tolerează abuzurile preşedintelui sindicatului reprezentativ, Sorin Emanuel Torică. Acesta îşi permite să jignească pe cine doreşte, să ameninţe colegii, să-i fotografieze şi să vorbească urât şi ameninţător despre copiii celor pe care îi are ca ţintă. Torică este, practic, o unealtă folosită de Turturică împotriva celor care i se opun. Drept răsplată, lui Torică i s-a majorat salariul şi are dublă funcţie de conducere. Acest angajat este de o agresivitate ieşită din comun, ameninţând continuu cu instanţa şi fiind lăsat să intervină în orice aspect al activităţii TVR, deşi nu are atribuţii sau competenţe în acest sens.

Puteţi verifica şi afla, inclusiv de la colegii din Societatea Română de Radiodifuziune, cum se comportă Sorin Emanuel Torică la negocierile CCM sau în întâlnirile cu managementul SRR. Acest angajat ar fi trebuit să fie demult cercetat disciplinar, însă este protejat de Turturică din motive cunoscute doar de el.

Un alt exemplu grav este cel al jurnalistului Marian Olaianos. Acest coleg a fost pur şi simplu executat, nu a fost nici măcar primit de Turturică în biroul PDG. Deşi imaginile şi declaraţiile martorilor au arătat o realitate diferită de ce a fost consemnat într-un raport, direcţia dată a fost clară: să fie dat afară!. Sunt singura persoană care a căutat adevărul şi am susţinut constant că gestul lui Olaianos a fost un răspuns la provocarea continuă din partea celeilalte persoane implicate şi că acesta nu ar trebui concediat!

Nimeni, dar absolut nimeni, cu excepţia unei mâini de profesionişti, nu i se opune domnului Turturică. Este lăsat chiar şi de colegii cu experienţă să facă orice doreşte, deoarece aceştia se tem să nu-şi piardă beneficiile, funcţiile sau să ajungă în dizgraţie — aşa cum am păţit eu.

Tot ce am relatat poate fi dovedit, iar teroarea şi abuzurile din TVR trebuie să înceteze!

Având în vedere toate cele expuse, solicit respectuos Comisiilor de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat să analizeze situaţia prezentată şi să ia toate măsurile pe care le consideră de cuviinţă, în acord cu Legea nr. 41/1994.

 

01 octombrie 2024                                                                                              Cu respect,

Ramona Săseanu

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus