Skip to main content

Scandal la Jocurile Olimpice cu un comentator polonez. A fost suspendat de televiziunea publică după o remarcă despre piesa Imagine a lui John Lennon

 
Scandal la Jocurile Olimpice cu un comentator polonez. A fost suspendat de televiziunea publică după o remarcă despre piesa Imagine a lui John Lennon

Aproape 150 de sportivi şi angajaţi ai televiziunii poloneze de stat au semnat o scrisoare prin care solicită repunerea în funcţie a comentatorului principal al postului pentru Jocurile Olimpice. Acesta a fost suspendat sâmbătă după ce a declarat că melodia Imagine a lui John Lennon, care a fost interpretată la ceremonia de deschidere de la Paris, prezintă o „viziune comunistă”, scrie G4Media.

Publicitate

Acţiunile postului împotriva lui Przemysław Babiarz (foto), care au fost criticate de ambele părţi ale spectrului politic, au condus, de asemenea, la iniţierea unor investigaţii de către autoritatea de reglementare a audiovizualului şi comisarul pentru drepturile omului din ţară, scrie Notes from Poland.

În scrisoarea lor, sportivii şi jurnaliştii de la TVP Sport – canalul pentru care lucra Babiarz – l-au descris drept „unul dintre cei mai buni comentatori din Polonia”, al cărui comentariu, „chiar şi după ani, încă le face pielea de găină şi le stârneşte emoţii”.

„Fiecare are propriile opinii. Przemysław Babiarz le are şi el pe ale sale”, au adăugat aceştia.” Nu trebuie să fii de acord cu toată lumea. Cu toate acestea, este bine să ai o opinie. De asemenea, este bine să ai respect pentru faptul că cineva gândeşte diferit.”

Comisarul pentru drepturile omului, Marcin Wiącek, a scris, de asemenea, TVP pentru a solicita o explicaţie. Acesta a menţionat că „libertatea de exprimare jurnalistică face obiectul unei protecţii speciale în temeiul Constituţiei şi al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Cu toate acestea, şeful TVP Sport, Jakub Kwiatkowski, a publicat o declaraţie pe reţelele sale de socializare în care a declarat că „sportul ar trebui să fie liber de politică” şi că Babiarz a „trădat misiunea încredinţată nouă ca jurnalişti sportivi la televiziunea publică”.

Dar adjunctul lui Kwiatkowski, Jakub Polkowski, a adoptat o poziţie diferită. „Subscriu pe deplin scrisorii redacţiei TVP Sport… Vocea colegilor mei din redacţie este, pe acest subiect, şi vocea mea”, a scris el pe X.

În timpul ceremoniei de deschidere de vineri, care a avut loc pe râul Sena, a fost cântat Imagine – un cântec în care Lennon îi îndeamnă pe oameni să îşi „imagineze că nu există rai… nu există ţări… şi nici religie”.

În acel moment, Babiarz a spus: „Imagine, care este [un apel] pentru o lume fără rai, naţiuni, religii, şi care este o viziune a acestei păci pe care toată lumea ar trebui să o îmbrăţişeze, care este o viziune a comunismului, din păcate”.

Lennon însuşi a recunoscut odată într-un interviu că melodia „este practic Manifestul comunist, chiar dacă eu nu sunt în mod special un comunist”.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus