Skip to main content

VIDEO. Teodora Jaworski, Cor cu dor: „Satisfacţia mea cea mai mare e bucuria copiilor.” „Cel mai greu e atunci când trebuie să le spun că mergem la un concurs sau că ne trebuie costume noi şi nu avem sponsori”

 
VIDEO. Teodora Jaworski, Cor cu dor: „Satisfacţia mea cea mai mare e bucuria copiilor.” „Cel mai greu e atunci când trebuie să le spun că mergem la un concurs sau că ne trebuie costume noi şi nu avem sponsori”

VIDEO. Ce satisfacţii poţi avea când conduci un cor de copii multipremiat internaţional, un cor cu apariţii alături de mari nume ale muzicii sau în emsiuni precum Românii au talent? 

Publicitate

„Satisfacţia mea cea mai mare e bucuria lor. Fericire mai mare să-i văd pe ei că se bucură de tot ceea ce se întâmplă...Nu, nici nu-mi trebuie mai mult", a povestit Teodora Jaworski, fondator şi dirijor Cor cu Dor. "Aceasta este cea mai mare realizare. Faptul că ei sunt bucuria mea", continuă ea, emoţionată.

Povestea Cor cu Dor şi a fondatoarei Teodora Jaworski a fost spusă în primul episod al unui nou proiect Paginademedia: Off Topic. Un proiect care îşi propune să scoată în faţă poveşti ale unor oameni care nu au (neapărat) legătură cu media. Sunt ...Off Topic.

Cor cu Dor, la aproape nouă ani, are deja un palmares impresionant. Cu premii internaţionale şi cu spectacole pe scene mari (Sala Palatului, Arenele Romane, Arena Naţională) şi alături de nume mari din muzică: Tudor Chirilă, Iris, Andra, Smiley, Nikos Vertis, Tom Odell şi mulţi alţii. Corul de copii numără multe premii internaţionale (numai de la ultimul concurs, din Croaţia, s-a întors cu patru trofee). Însă au avut şi momente dificile.

Teodora Jaworski: 

„Cel mai greu este atunci când trebuie să le spun că mergem la un concurs sau că ne trebuie costume noi şi nu avem sponsori. Şi în momentul în care, cumva, fiecare vine de acasă cu bani, că n-ai ce să faci”.

Eforturile pe care părinţii le fac, chiar şi copiii (cei care sunt mari, deja, că deja ei îşi plătesc singuri), sunt destul de mari.

Şi ca să poţi să ţii şi să faci faţă provocărilor, nici să nu mai mergi nicăieri nu e ok. Asta este provocarea cu care noi ne luptăm mereu.”

În prezent, Cor cu Cor îşi propune să ajungă la 100 de copii, iar cei care îşi doresc să facă parte din ansamblu coral (gândit de la început ca un proiect de performanţă) sunt invitaţi să se înscrie la audiţii.

Teodora provine dintr-o familie de muzicieni. Mama ei a fost profesoară de vioară, după care a trecut în Orchestra Teatrului de la Galaţi, ulterior a trecut de la zona de instrument pe scenă, pentru că era soprană de colaratură. Tatăl ei este preot, iar sora sa este în Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin.

Cum a început Cor cu Dor? Ce înseamnă muzica pentru copii? Care au fost momentele dificile?

„În primul şi în primul rând că dorinţa aceasta de a pleca la drum cu câţiva copilaşi, doar opt la număr, a plecat la rugămintea unor copii pe care îi avusesem eu la câteva şcoli unde eram, de altfel profesor, cadru didactic da, predam muzică.

Şi la rugămintea lor am spus hai să facem şi lucrul acesta. Şi uite aşa am ajuns de la opt copii, în ziua de azi, cred sunt 60, poate 65 (....).

În momentul în care am plecat cu acei opt copii atât de dornici să facă lucrul acesta, am avut un singur lucru în cap: corul meu şi corul lor, pentru că nu este doar corul meu, este şi corul lor, va ajunge de departe.

Şi într-adevăr, uite, uşor, uşor am reuşit să facem lucruri minunate, chiar să câştigăm foarte multe premii. Pentru ei o bucurie şi eu am o vorbă cu ei. De fiecare dată când mergem la concursuri le spun că nu mergem să câştigăm, ci mergem să cântăm în gală, şi bineînţeles că în gală, de obicei,  sunt doar premiile întâi.”

VIDEO. Povestea Cor cu Dor

Ce trebuie să aibă un copil ca să fie parte a acestui proiect

„În primul rând, dorinţa, asta este pe primul loc. Dorinţa lui şi nu a părintelui. Este o discuţie pe care o port de fiecare dată când vin copiii la Cor.

Trebuie să aibă auz muzical, trebuie să aibă glas, voce, da. Eu am cerut să aibă, cum spun eu, strictul necesar de auz muzical şi de voce, care să poată fi lucrată uşor-uşor, astfel încât să ajungă să fie la performanţa celor din Cor cu dor.”

VIDEO. Cum poate un copi să facă parte din Cor cu Dor

Care au fost momentele cele mai dificile?

VIDEO. Teodora Jaworski, despre provocările Cor cu Dor

Copiii unor persoane cunoscute au fost la Cor cu dor

„Am avut copii de oameni pe care, cu siguranţă, îi ştiu o Românie întreagă, şi acum am aşa, dar unii sunt, alţii nu mai sunt, au crescut.”

VIDEO. Copiii de la Cor cu Dor

Citeşte şi: PERFORMANŢĂ. Patru trofee internaţionale pentru Cor cu Dor, ansamblul de copii care a impresionat juriul Românii au talent şi care a cântat cu nume importante ale muzicii (VIDEO)

VIDEO. Interviul complet cu Teodora Jaworski

 
 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro
viewscnt

sus