Skip to main content

Redactorul-şef al publicaţiei „Ziarul de Iaşi” părăseşte redacţia pe care a condus-o 27 de ani. Mesaj pentru cititori „Vă încurajez să căutaţi şi să puneţi preţ pe jurnalismul care descrie fapte. Faptele primează”

 
Redactorul-şef al publicaţiei „Ziarul de Iaşi” părăseşte redacţia pe care a condus-o 27 de ani. Mesaj pentru cititori „Vă încurajez să căutaţi şi să puneţi preţ pe jurnalismul care descrie fapte. Faptele primează”

Ziarul de Iaşi, unul dintre cele mai vechi titluri din presa locală, rămâne fără redactor-şef. Jurnalistul Toni Hriţac, cel care a condus redacţia Ziarul de Iaşi în ultimii 27 de ani, a anunţat că se retrage. 

Publicitate

Publicaţia a fost preluată în august 2023 de omul de afaceri Dan Fiterman, care are business-uri în zona de sănătate, imobiliare, HORECA, şi acţionar al Fiterman Pharma, producător local de medicamente. În primăvara acestui an, Ziarul de Iaşi a trecut printr-un proces de relansare

Toni Hriţac şi-a anunţat plecarea într-un editorial publicat pe site-ul Ziarul de Iaşi. „M-am hotărât să fac o schimbare importantă şi să văd viaţa şi altfel decât din postura de redactor-şef”, a anunţat jurnalistul într-un mesaj adresat cititorilor. 

„La plecare, încerc să sintetizez, în câteva idei, unele lucruri pe care le-am învăţat în mai bine de 35 de ani de viaţă profesională. Nu sunt idei noi, au mai fost spuse de alţii, dar sunt de actualitate, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu cititorii.

Pentru că un ziar, acum preponderent în varianta online, există doar prin cititorii săi, iar independenţa editorială ţi-o pot da numai ei. În ultimă instanţă, o publicaţie, indiferent de mediul în care apare, este o comunitate în sine, unită de nevoia de informare şi de valori comune. În mai bine de 30 de ani, ”Ziarul de Iaşi” a fost expresia acestui lucru în Iaşi, şi acesta pare a fi destinul său”, a spus jurnalistul care a condus publicaţia din anul 1997. 

Toni Hriţac reaminteşte în textul său că ziriştii şi nu influencerii au fost cei care au venit cu marile dezvăluiri. 

„Ziariştii au nevoie să fie apreciaţi şi susţinuţi de cititori, pentru că munca lor e una în serviciul cititorilor. În campania electorală şi în aceste zile, când România trece printr-un tumult nemaivăzut după 1989, informaţiile cele mai credibile, mai valoroase, au venit de la câteva zeci de jurnalişti profesionişti, care ştiu să documenteze şi să investigheze faptele, şi nu de la influenceri. ”

Jurnalistul continuă şi aminteşte despre marile dezvăluiri despre cazul Nordis, finanţarea campniei lui Nicolae Ciucă sau scandalul Bulai. 

„Arătaţi-le că vedeţi munca lor şi o apreciaţi la adevărata valoare. Încurajaţi-i din când în când, spuneţi-le că ceea ce fac vă este de folos. Fiţi pregătiţi pentru ca mai târziu să plătiţi pentru munca lor, aşa cum plătiţi orice muncă, orice produs, orice serviciu. Cazurile Nordis, Bulai, finanţarea campaniei lui Nicolae Ciucă, a ascensiunii lui Călin Georgescu – debutul cazului Cheşcu, al profesorului Neculau, alegerile de la Universitatea ”Al.I.Cuza” sau ancheta privind aprovizionarea cu cărbune a Iaşului, ca să fac referire şi la ziarul pe care l-am condus –, sunt câteva exemple în acest sens.”

Hriţac aminteşte totodată că, într-o perioadă în care au explodat podcasturile şi emisiunile de opinie, cum ar fi cele tip pamflet, jurnalismul care descrie fapte rămâne cel mai important. 

În aceste zile au explodat podcasturile sau emisiunile video în care predomină jurnalismul de opinie sau cel orientat ideologic. Oricât de bine poziţionate ar fi aceste specii de jurnalism, şi oricât de mare le-ar fi audienţa, sursa primară a informaţiilor pe care acestea se bazează este fundamentală. Vă încurajez să căutaţi şi să puneţi preţ pe jurnalismul care descrie fapte, pentru că de acestea depinde temeinicia opiniilor noastre ulterioare. Faptele primează.

Mesajul integral al lui Toni Hriţac, AICI

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus