Skip to main content

Un film despre influenţa Rusiei în Africa, câştigătorul premiului „Daphne Caruana Galizia” al UE pentru Jurnalism

 
Un film despre influenţa Rusiei în Africa, câştigătorul premiului „Daphne Caruana Galizia” al UE pentru Jurnalism

Documentarul „Republica Centrafricană sub influenţa Rusiei" (en: Central African Republic: Russian soft power), realizat de jurnaliştii Clément Di Roma şi Carol Valade, este câştigătorul ediţiei 2022 al premiului Daphne Caruana Galizia pentru Jurnalism, oferit de Parlamentul European.

Publicitate

Acesta este o coproducţie Découpages/Arte G.E.I.E, difuzată iniţial pe Arte Reportage în franceză, germană şi engleză. Documentarul a fost difuzat şi pe France 24 şi publicat în ziarul francez Le Monde, iar premiul vine în urma unei competiţii acerbe. Peste 200 de jurnalişti din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au înscris materialele jurnalistice la competiţie.

Despre ce este producţia câştigătoare

Datorită companiei Wagner, o armată secretă de mercenari care sunt în slujba Kremlinului, regimul lui Faustin-Archange Touadéra din Republica Centrafricană este protejat în schimbul resurselor miniere, potrivit arte.tv.

Profitând de pierderea influenţei Franţei în fosta sa colonie, Rusia, sub pretextul „aducerii stabilităţii”, se impune în această ţară afectată regulat de conflicte.

În „Republica Centrafricană sub influenţa Rusiei", reporterii s-au întâlnit atât cu cei care îi susţin pe ruşi, cât şi cu victimele abuzurilor acestora, care depun chiar ei înşişi mărturie cu feţele ascunse.

Cine poate concura pentru premiul Daphne Caruana Galizia?

Premiul „Daphne Caruana Galizia”, în valoare de 20.000 de euro, a fost lansat printr-o decizie a Biroului Parlamentului European în decembrie 2019. Este denumit în memoria jurnalistei şi autoarei malteze de blog, specializate în investigaţii anticorupţie, care a fost ucisă într-un atac cu maşină-capcană în 2017.

Premiul recompensează anual (pe data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia) jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene, potrivit Biroului de presă al Parlamentului European în România. Printre acestea se numără demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.

La competiţie pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-una dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine şi să scoată în evidenţă importanţa jurnalismului profesionist pentru a garanta libertatea, echitatea şi şansele egale, după cum mai informează biroul de presă.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a făcut reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi asasinată, decedând pe 16 octombrie 2017, în urma exploziei unei maşini-capcană.

Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul defectuos în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    E valabil și la arabi susținuți de america

Trimite un comentariu

sus