Skip to main content

VIDEO. „E timpul să nu mai dăm şi noi ceva”. Şerban Pavlu, Alexandru Ion şi Augustin Viziru, în cea mai nouă campanie anti-şpagă

 
VIDEO. „E timpul să nu mai dăm şi noi ceva”. Şerban Pavlu, Alexandru Ion şi Augustin Viziru, în cea mai nouă campanie anti-şpagă

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) lansează o nouă campanie ce descurajare a şpăgii cu actorii Alexandru Ion, Şerban Pavlu, Augustin Viziru şi Andrei Dumitrescu. 

Publicitate

Instituţia s-a adresat şi Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru a susţine campanie, iar forul a redirecţionat spoturile către televiziunile din România spre a fi preluate. 

Ionuţ Cornel Creţu, şeful serviciului Prevenire din cadrul DGA, în faţa CNA:

„Facem prevenţie de 18 ani şi vă spun că în activităţile zilnice pe care le desfăşurăm în cadrul Ministerului Afacerilor Interne am reuşit să conştientizăm colegii cu privire la consecinţele faptelor de corupţie, însă simţim nevoia să ne adresăm şi cetăţeanului. Într-o cauză penală în ce priveşte o faptă de corupţie avem un funcţionar public, dar avem şi acest element, care este cetăţeanul. Acesta a fost motivul campaniei.”

Manuela Popescu, director general adjunct DGA, în faţa CNA

„Din nefercirie, încă în mentalul social există această cutumă că dacă dai ceva lucrurile pot avea o altă turnură, poţi rezolva mai repede, poţi să-ţi realizezi un interes, poţi să-ţi rezolvi o problemă depunând un dosar mai devreme sau în lipsa unor înscrisuri.

Acesta este în mentalul colectiv pe care şi prin această campanie încerccăm să-l schimbăm. Suntem conştienţi că nu vom avea o schimbare peste noapte, dar datoria noastră de structură specializată pe prevenirea corupţiei în România este să încercăm. Scopul acestei campanii este de a crea această schimbare de mentalitate.

Cpntext: Conform Eurobarometrului special din 2024 referitor la atitudinea cetăţenilor privind corupţia în Uniunea Europeană, 75% dintre români consideră corupţia o problemă larg răspândită în ţară. Totuşi, datele arată că mulţi cetăţeni aleg să nu raporteze cazuri de corupţie din diverse motive, cum ar fi dificultatea de a dovedi faptele (29%), teama că persoanele implicate nu vor fi pedepsite (23%) sau lipsa protecţiei pentru denunţători (23%).

Un studiu criminologic realizat de Ministerul Justiţiei împreună cu DGA indică faptul că valorile morale şi educaţia sunt principalii factori care pot preveni implicarea în fapte de corupţie. Aproape 68% dintre respondenţi consideră că educaţia joacă un rol esenţial în descurajarea acestor practici. În acest context, campania îşi propune să contribuie la schimbarea percepţiei publice şi să întărească ideea că un comportament integru este nu doar posibil, ci şi necesar.

 

Ştirile Zilei

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus