Concedierea lui Cătălin Ţepelin de la Gazeta Sporturilor a scos la iveală faptul că decizia managementului Ringier a venit după ce jurnalistul s-a opus să arate în avans articolele despre casele de pariuri. Presiunile mari în această direcţie din partea managementului Ringier din România (din partea a "trei persoane") au venit la doar câteva zile de la dispariţia fostului manager Mihnea Vasiliu.
"Asta ne-a şocat şi pe noi, că s-a întâmplat la doar o zi după înmormântare", spun surse din interiorul redacţiei.
Redacţiile Gazeta Sporturilor şi Libertatea au detaliat totul, într-un mesaj de solidaritate cu redactorul-şef concediat: "după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin. Ne opunem."
Decizia de concediere a lui Cătălin Ţepelin a venit acum, dar redacţiile Libertatea şi Ringier au făcut un apel încă de acum o lună, direct la Ringier AG, în Elveţia, după cum chiar ei au povestit. Au spus că presiunile au început pe 31 iulie. Mihnea Vasiliu a încetat din viaţă pe 27 iulie, la câteva săptămâni după ce a fost concediat de Ringier în Elveţia.
Un document din 28 august semnat de 25 de ziarişti, un Apel către Ringier Elveţia a reclamat că:
"Pe 31 iulie şi 8 august 2023, trei persoane de la Ringier Sport Management, divizia de presă sportivă a Grupului Ringier, au cerut unui responsabil editorial al Gazetei Sporturilor să introducă un nou mod de lucru.
Noile reguli urmau să impună redacţiei să arate articolele conducerii internaţionale înainte de publicare. Solicitarea, făcută în cadrul a două discuţii separate, s-ar aplica articolelor despre companiile de pariuri care sunt sau ar putea fi parteneri publicitari. Responsabilul editorial a refuzat."
De ce au reclamat jurnaliştii la Ringier AG?
Pentru că, scria documentul din august: "Credem cu tărie că aceste iniţiative nu sunt aprobate de Ringier AG. În plus, ştim că există multe persoane în conducerea Ringier şi în consiliile de administraţie ale acesteia care au un angajament dovedit faţă de libertatea de exprimare."
"Dacă, prin absurd, redacţiile ar fi supuse unor cereri din afara redacţiilor de modificare şi aprobare a articolelor, acest lucru ar însemna cenzură."
Scrisoarea vorbea de faptul că "este doar cel mai recent dintr-o serie de evoluţii din ultimele 12 luni".
Ideea de "validare" a articolelor înainte de publicare - spun jurnaliştii în Apelul din august - era ceva mai veche şi a venit după un articol scris de Iulia Marin despre o companie imobiliară în care era implicat şi un membru al Consiliului de Administraţie Ringier din Elveţia.
"Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administraţie al Ringier, care deţinea şi funcţia de şef al Consiliului de Administraţie la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acţionarii şi şefii companiei Ringier şi acţionarii companiei imobiliare. Redacţia a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.
În urma schimbului de mailuri descris mai sus, s-a propus schimbarea modului de lucru la Libertatea în sensul validării articolelor de către conducere. După câteva discuţii în România, s-a convenit că acest lucru ar fi împotriva regulilor de independenţă."
Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT. "Ne opunem!" Redacţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor, solidare cu plecarea lui Ţepelin. Concediat după ce s-au opus să arate managementului în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc
Citeşte şi: VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?
Documentul ziariştilor, pe care îl găsiţi în continuare, în limbile română şi engleză, menţionează că "Deocamdată, cel puţin în cazul Libertatea şi Gazeta Sporturilor, modul de lucru a rămas neschimbat".
Apelul oficial al celor 25 de lideri editoriali şi non-editoriali din redacţiile din România ale companiei media Ringier AG,
Către conducerea executivă a Ringier AG şi către Consiliul de Administraţie al Ringier şi Consiliul Executiv al Grupului Ringier,
Pentru păstrarea independenţei editoriale faţă de cea comercială,, informarea corectă a publicului şi tratamentul egal al persoanelor şi companiilor în ştiri şi investigaţii, indiferent dacă acestea cheltuiesc sau nu bugete de publicitate.
Noi, cele 25 de nume care semnăm această scrisoare, suntem reprezentanţii a două importante redacţii din Europa de Est, Gazeta Sporturilor şi Libertatea. Facem parte din două redacţii de succes din punct de vedere economic şi jurnalistic, recunoscute la nivel mondial, parte a unei companii media internaţionale solide. Şi dorim să lucrăm împreună cu managementul nostru pentru viitorul companiei, motiv pentru care vă rugăm să analizaţi cu echilibru şi încredere punctele enunţate mai jos.
Pe 31 iulie şi 8 august 2023, trei persoane de la Ringier Sport Management, divizia de presă sportivă a Grupului Ringier, au cerut unui responsabil editorial al Gazetei Sporturilor să introducă un nou mod de lucru. Noile reguli urmau să impună redacţiei să arate articolele conducerii internaţionale înainte de publicare. Solicitarea, făcută în cadrul a două discuţii separate, s-ar aplica articolelor despre companiile de pariuri care sunt sau ar putea fi parteneri publicitari. Responsabilul editorial a refuzat.
Acest episod este doar cel mai recent dintr-o serie de evoluţii din ultimele 12 luni. În această perioadă, unii directori Ringier şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că noi, redacţiile GSP şi Libertatea, continuăm să practicăm separarea dintre editorial şi comercial. Ni se cere să introducem noi proceduri, pe motiv că ceea ce facem noi este „jurnalism pe stil vechi”.
Dar separarea editorialului de comercial este un principiu cheie în jurnalism. Acesta se aplică în cele mai mari şi mai respectate redacţii de ştiri din lume. Odată schimbată, această regulă ar duce la o situaţie în care anumite persoane şi companii ar fi privilegiate în faţa altor companii şi a cititorilor.
Credem cu tărie că aceste iniţiative nu sunt aprobate de Ringier AG. În plus, ştim că există multe persoane în conducerea Ringier şi în consiliile de administraţie ale acesteia care au un angajament dovedit faţă de libertatea de exprimare. De aceea, scopul acestui apel este de a semnala tuturor acestor părţi interesate, indiferent de convingerile lor, riscul care ne priveşte pe toţi.
Pentru că, din păcate, episoadele din ultimul an ne spun că nu a fost vorba de un incident izolat, ci, probabil, de un nou mod de lucru. Acesta ar fi împotriva principiilor noastre şi împotriva modului în care aceste redacţii au funcţionat în drumul lor spre relevanţă jurnalistică şi performanţă economică. Iată alte câteva episoade:
Pe 20 octombrie 2022, într-un schimb de e-mail între Ringier România şi grupul sportiv al Ringier, a existat o discuţie despre relaţia dintre editorial şi comercial.
Şefii editoriali susţineau că "Separarea dintre comercial şi editorial este respectată 100% în redacţia noastră". O persoană din cadrul Ringier Sport Management a răspuns că "Ei bine, eu văd o mare problemă în acest sens. De fapt, lucrăm foarte aproape în (numele unei ţări în care Ringier are active media) şi vedem rezultate mai bune în acest fel".
Managerii editoriali ai Gazeta Sporturilor au refuzat să schimbe actualul mod independent de lucru.
Aceştia au scris şi au precizat că lipsa de independenţă jurnalistică în faţa comercialului este contrară nu doar legislaţiei româneşti, ci şi regulilor clar stipulate de compania Ringier. La capitolul "Independenţa" din Codul de conduită şi în Declaraţia de misiune editorială Ringier se precizează: "Independenţa: "Jurnaliştii noştri sunt neclintiţi în faţa influenţelor venite din partea unor persoane, companii şi autorităţi".
Acelaşi tip de presiuni au fost observate şi la Libertatea, celălalt cotidian al Ringier din România.
Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administraţie al Ringier, care deţinea şi funcţia de şef al Consiliului de Administraţie la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acţionarii şi şefii companiei Ringier şi acţionarii companiei imobiliare. Redacţia a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.
În urma schimbului de mailuri descris mai sus, s-a propus schimbarea modului de lucru la Libertatea în sensul validării articolelor de către conducere. După câteva discuţii în România, s-a convenit că acest lucru ar fi împotriva regulilor de independenţă. Au fost redactate norme astfel încât colaborarea să se facă în mod optim fără ca cineva din afara redacţiei să vadă, să citească sau să valideze articolele.
În august 2023, a avut loc episodul menţionat la începutul acestui apel, împotriva independenţei jurnaliştilor din redacţia Gazeta Sporturilor.
Dacă, prin absurd, redacţiile ar fi supuse unor cereri din afara redacţiilor de modificare şi aprobare a articolelor, acest lucru ar însemna cenzură, conform definiţiei din legislaţia românească, dar şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcţionează această uriaşă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de şi mai mult timp.
Tocmai loialitatea reală faţă de Ringier ne face să subliniem că riscurile organizaţionale, umane, juridice şi economice sunt foarte mari dacă se va continua pe această cale. Şi vă dăm doar un singur exemplu.
Dacă redacţiile de ştiri ar fi de acord să privilegieze anumite companii în funcţie de banii de publicitate cheltuiţi, grupul ar putea fi dat în judecată de o companie care nu cheltuieşte bani de publicitate şi care ar putea spune, pe bună dreptate, că a fost discriminată în ştiri. Orice entitate, fie că vorbim despre companii, guverne sau persoane fizice, va dori să vadă unde este "lista de preţuri" şi unde se află taxa pentru "tratament preferenţial".
Principiile tratamentului egal sunt, de asemenea, clar enunţate în documentele interne ale Ringier: "Acceptarea de beneficii ca răsplată pentru un tratament preferenţial - este interzisă", atât pentru compania Ringier însăşi, cât şi pentru angajaţi, se arată în capitolul 7 "Mită şi corupţie" din Codul de conduită Ringier.
În calitate de angajaţi, suntem pregătiţi să discutăm activ şi pe larg despre colaborare şi îmbunătăţirea afacerilor pe baza respectului reciproc. Suntem pregătiţi să lucrăm, aşa cum am făcut-o şi în trecut, pentru o companie extrem de profitabilă, ca o bază solidă a independenţei jurnalistice. Insistăm, de asemenea, asupra faptului că separarea editorialului de comercial nu înseamnă lipsă de colaborare, ci colaborare cu principii şi reguli bine stabilite.
În calitate de profesionişti recunoscuţi pe piaţă, cu un palmares şi o reputaţie construită de-a lungul a zeci de ani de lucru pentru companii media de top, insistăm asupra faptului că dorim să lucrăm împreună cu dumneavoastră într-o companie care susţine jurnalismul etic, nu jurnalismul subordonat comercial sau politic.
Niciun rău definitiv nu a fost făcut. Deocamdată, cel puţin în cazul Libertatea şi Gazeta Sporturilor, modul de lucru a rămas neschimbat, independenţa funcţionează şi nu a fost cauzat niciun prejudiciu partenerilor externi.
Dar presiunea asupra redacţiilor nu poate continua. Nu noi, ci moştenirea jurnalistică a companiei Ringier o cere.
Semnatari
1. Andreea Archip – editor coordonator Libertatea
2. Roxana Bodea - Şef Departament Marketing Gazeta Sporturilor
3. Roxana Curelea - Şef Departament Vânzări Gazeta Sporturilor
4. Sebastian Culea - Şef Departament Video Gazeta Sporturilor şi Libertatea
5. Adrian Cochino – Editor of the Day la Libertatea.ro
6. Otilia Ciobanu – Editor of the Day la Libertatea.ro
7. Dan Duca – Redactor-şef Libertatea
8. Adrian Florea - Şef departament fotbal Gazeta Sporturilor
9. Gheorghiţă Ion - Manager de proiect GSP.ro
10. Ovidiu Ioaniţoaia - Director onorific Gazeta Sporturilor
11. Răzvan Luţac - Reporter senior de investigaţii Libertatea & Gazeta Sporturilor
12. Ioana Mihalcea – Editor of the Day la GSP.ro
13. Diana Meseşan - Reporter senior de investigaţii Libertatea
14. Mirela Neag - Reporter senior de investigaţii Libertatea
15. Cristina Negrilă – Editor of the Day la GSP.ro
16. Remus Răureanu - Reporter senior Gazeta Sporturilor
17. Cristina Radu - Reporter special Libertatea
18. Ciprian Ranghel – Editor coordonator la Libertatea
19. Iulia Roşu – redactor-şef adjunct Libertatea
20. Bogdan Stamatoiu – redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
21. Costin Ştucan - Reporter senior şi prezentator video Gazeta Sporturilor
22. Cătălin Tolontan - Coordonator editorial Libertatea şi Gazeta Sporturilor
23. Cătălin Ţepelin - Redactor-şef Gazeta Sporturilor şi GSP.ro
24. Dan Udrea - Redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
25. Ioana Vochin – Editor of the Day Libertatea.ro
DESPRE NOI
- Achiziţionată de Ringier în 2018, Gazeta Sporturilor este una dintre cele mai importante redacţii de ştiri sportive din Europa. GSP.ro este, de asemenea, liderul absolut al tuturor site-urilor din România pentru perioada 2017-2022, cu 4,8 miliarde de afişări generate.
Publicaţia îşi va sărbători cea de-a 100-a aniversare în 2024. Gazeta Sporturilor este o publicaţie care a fost lăudată pentru activitatea jurnalistică independentă şi neînfricată de Financial Times, The Economist, The New York Times, BBC şi de sute de alte instituţii media din întreaga lume.
În cei cinci ani petrecuţi în cadrul companiei, Gazeta a devenit un model scalabil chiar şi în cadrul grupului Ringier, datorită excelenţei redacţiei în adaptarea la digital, a modalităţilor moderne de raportare şi a experienţei pe care o oferă fanilor sportului.
- Libertatea este o publicaţie care, în ultimii cinci ani, a suferit o transformare majoră: a trecut de la tabloid la o publicaţie de investigaţie, relevantă pentru mediu, cu o reputaţie în creştere.
Acum, Libertatea lucrează uneori la subiecte internaţionale în colaborare cu redacţii precum Der Spiegel şi Los Angeles Times sau în consorţii de jurnalism de investigaţie la nivel global cu publicaţii precum Politico şi NRC.
Libertatea a fost primul site de ştiri din România în 6 din ultimele 10 luni în ceea ce priveşte numărul de utilizatori unici.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro