Skip to main content

TVR îşi păcăleşte publicul prin concursurile interactive

 

tvr1Postul public de televiziune a intrat în rândul canalelor care îşi păcălesc publicul prin aşa-numitele concursuri interactive. Programele cu teste de genul ghiciţi capitala generează apeluri telefonice de la naivii care cred că pot intra în direct să dea răspunsul extrem de simplu şi aducător de premii consistente şi garantate.

Publicitate

TVR 1 difuzează emisiunea Apel câştigător zilnic, de la ora 13.00. Deşi este un program în care telespectatorii intră în direct după ce sunt traşi la sorţi, regulamentul nu apare pe ecran, iar prezentatoarea maschează programul drept un concurs de cultură generală

Ce se aude dacă încercaţi la concursul TVR:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/tvr.mp3"]

Mecanismul este simplu: moderatoarea creează impresia că nu sună nimeni să intre în direct, pentru a genera apeluri telefonice. Dacă sunaţi, o voce vă încurajează să încercaţi din nou.

Postul public este terenul propice pentru astfel de concursuri pentru naivi. Are un public bătrân, mulţi telespectatori de la sate, care nu ştiu că, de fapt, nu intră în direct, deşi prezentatoarea îi încurajează.

Moderatoarea îşi dă silinţa să atragă cât mai mulţi creduli. Câteva citate menite să-i atragă pe creduli:

“Mai iau un singur telefon şi gata! Unul singur mai intră în legătură directă. Hai că v-am şi ajutat! Ar trebui să fie un concurs cu mulţi participanţi. O singură capitală şi un premiu de 700 de lei. Vă cer cea mai simplă dintre cele trei capitale. Una singură şi plecaţi acasă cu 700 de lei.”

Reprezentanţii TVR nu au comentat moralitatea programului care păcăleşte publicul plătitor de taxă TV, doar legalitatea acestuia. Nu încalcă legea, a fost răspunsul oficial al TVR.

„Păcăleli” cu tradiţie

Astfel de concursuri, cu acelaşi mecanism de păcălire a publicului, sunt difuzate de mai multe posturi TV. Antena 1 difuzează emisiunea dimineaţa, de la ora 11.00.

Întrebări simple, soluţia la îndemâna oricui. Robotul telefonic are aceeaşi placă:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/antena1.mp3"]

Prima TV are în program un astfel de joc, intitulat Ring-ring. “Este un concurs de inteligenţă: reprezintă procedura de verificare a cunoştinţelor de cultură generală ale participanţilor, cât şi viteza de reacţie a acestora”, scrie site-ul postului despre emisiune.

13.00, ora marilor păcăleli TV

La ora 13.00 este concurenţă mare între concursuri. Naţional TV difuzează în acelaşi timp cu TVR 1 un astfel de program. Şi aici, robotul telefonic te îndeamnă să revii şi te taxează la fiecare apel:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/national.mp3"]

otvOTV a dus mai departe păcălelile TV în emisiunea Sfătuieşte-te cu Rodia. Programul, difuzat tot la ora 13.00, lasă impresia unei emisiuni în care Rodia ghiceşte viitorul celor care intră în direct. Evident, dacă apelează la numărul afişat pe ecran.

Ce se întâmplă dacă telespectatorul vrea să ştie ce-i spun astrele:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/otv.mp3"]

Concursurile încalcă clar normele CNA

Concursurile sunt programate la ore cu audienţă scăzută, din motive comerciale. Este mai ieftin pentru post să difuzeze concursuri de acest tip (a căror producţie este externă) decât să programeze emisiuni proprii.

În continuare, concursurile încalcă câteva prevederi CNA:

  • În situaţia în care tariful se aplică în mod automat din momentul formării numărului (apel fără răspuns), acest lucru va fi adus la cunoştinţă publicului pe parcursul emisiunii, periodic, atât sub formă scrisă, cât şi oral.
  • Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la astfel de jocuri şi de concursuri.
  • Jocurile şi concursurile trebuie să respecte regulile informării corecte, iar regulamentul lor de desfăşurare trebuie să fie clar şi adus la cunoştinţă în mod corespunzător.

În urmă cu un an şi jumătate, EVZ a demarat o campanie de semnalare a păcălelilor TV. Ca urmare, preşedintele de atunci al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ralu Filip a propus mutarea acestor emisiuni după ora 22.00.

Ralu Filip a decedat, propunerea s-a transformat într-o normă CNA, dar concursurile au revenit în forţă. Pentru că interdicţia plasării după ora 22.00 se referă doar la premiile în bani, posturile au găsit portiţa de ocolire a legii: premiile, deşi sunt afişate în lei, se dau în obiecte.

Actualul preşedinte al forului, Răsvan Popescu, a declarat pentru paginademedia.ro că va analiza situaţia concursurilor interactive:

“Acum ne ocupăm de campania electorală. Vom analiza această chestiune într-una din şedinţele viitoare”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Petrişor Petrişor
    Concursurile mizează tocmai pe naivitatea telespectatorilor care cred că pot câştiga bani uşor, aşa cum le promite prezentatoarea.
    Este un mod cât se poate de clar de înşelare a publicului. Dacă ar şti de la început că nu intră în direct, ci sunt încurajaţi să sune în continuare, ar sta liniştiţi.
    Sandossu, nu e vorba de cine cere aici. Aceste concursuri omit să spună exact esenţialul. O fac intenţionat, iar aici se simte nevoia unei reglementări mai clare din partea CNA, pentru protecţia publicului.
  • MeetTheSun MeetTheSun
    Ce e mai trist e ca sunt o gramada de oameni care suna. Si din pacate, nu sunt oameni cu bani. Sunt oameni simpli care se bucura ca stiu si ei un raspuns cu care sa poate castiga 5-10 milioane. Castiga insa doar o factura la telefon destul de "serioasa"...
  • sandossu sandossu
    Prost e cine da, nu cine cere. Si asta e genera valabila doar in Romania.
  • nebuloasa nebuloasa
    eu am zis intotdeauna ca atatia prosti sunt in tara asta incat daca ar aparea un alt caritas, s-ar mai gasi jumate din populatie sa-si duca banii acolo; din pacate romanul e dornic de castiguri rapide, fara efort
  • CoCo CoCo
    Asta este, esti 'prost' esti taxat, si nu oricum ci cu 1 euro :))
  • redandblue redandblue
    si inca cati creduli sunt daca dupa atatia ani emisiunile in loc sa dispara una cate una , apar mai des decat ciupercile dupa ploaie. Urmeaza oare PRO TV?
  • yoda yoda
    pai nu trebuie sa manance si ei niste bani de pe urma convorbirilor?

Trimite un comentariu

sus