„Fenomenul campaniilor de presă la comandă” este un pericol pentru siguranţa României, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare pe 2010.
"Includerea mass mediei în ameninţările la siguranţa naţională e un grav abuz la adresa libertăţii şi democraţiei", spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu, scrie HotNews. Pe de altă parte, Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă, a declarat că “Incriminarea presei de la cel mai înalt nivel este o obişnuinţă tristă". Şi organizaţiile de media condamnă documentul, vorbind despre "un pericol la adresa democraţiei" (poziţiile lor, la finalul articolului).
“Principalele vulnerabilităţi ale României", din documentul Strategiei Naţionale de Apărare pe 2010 scrie că:
- Crima organizată, presiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţiilor statului, asupra mass-media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice.
- Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţiile statului prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora.
- Presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obşinerii de avantaje de naturăă economictă sau în relaţia cu instituţii ale statului.
Peter Ekstein Kovaci, consilierul preşedintelui Băsescu, a declarat la Realitatea FM că CSAT-ul a constat că presiunile exercitate de trusturile de presă asupra deciziei politice sunt considerate vulnerabilităţi în Strategia de Apărare - în special dupa campania electorală de anul trecut în care trusturile de presă s-au implicat cu mult peste statutul de neutralitate.
Ziariştii nu trebuie să aibă o poziţie privilegiată în faţa justiţiei, consideră Cristian Tudor Popescu, care a caracterizat drept "derapaj anti-democratic" includerea presei în totalitatea ei ca instituţie de risc strategic, notează HotNews.
CTP:
"Presa are probleme foarte mari, de funţionare, de deontologie, dar ceea ce face CSAT e mai grav, pentru că pune în discuţie democraţia din România şi libertăţile fundamentale câştigate după 1989".
Indra Crasnea:
"Mă aştept ca şi pe mai departe, mass-media să aibă parte de ostilitate instituţionalizată, pentru că, a te legitima prin declararea presei ca inamic se pare că este o reţetă de succes. “
Iată, pe larg, comunicatul CRP
Incriminarea presei este o obişnuinţă tristă, ajunsă politică oficială
“Incriminarea presei de la cel mai înalt nivel este o obişnuinţă tristă, care, prin referirile din proiectul de strategie de apărare a ţării, tinde să devină o politică oficială a autorităţilor.
Cei care au conceput acest document important lasă impresia că presa este un inamic public şi aruncă anatema, invocând motive ca “presiuni”şi “campanii de presă cu scopul de a denigra”.
Autorilor strategiei le este comod şi la îndemână să nu recunoască că în România se face şi presă corectă, onestă, profesionistă şi iau unele excepţii, care fac deservicii mass-media, drept reguli de acţiune şi practică curentă în jurnalismul din România.
Deţinătorii puterii preferă să-şi cultive prejudecăţile şi să facă procese de intenţie în loc să recurgă la dialog - ca mod de comunicare civilizat şi european – pentru dezamorsarea acestor prejudecăţi.
Clubul Român de Presă, în noua să identitate, a lansat de mai multe ori, invitaţii la dialog instituţional Preşedinţiei şi Guvernului.
Buna-credinţa din partea noastră a fost întâmpinată cu tăcere, sau indiferenţa. În actualul context, consider că această indiferentă nu poate însemna decat rea-credinţă şi rea-voinţă.
Mă aştept ca şi pe mai departe, mass-media să aibă parte de ostilitate instituţionalizată, pentru că, a te legitima prin declararea presei ca inamic se pare că este o reţetă de succes. “
Comunicatul organizaţiilor de media:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roStrategia Nationala de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratiei
Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de CSAT si inaintata astazi, 23 iunie 2010, Parlamentului.
Conform Strategiei Nationale de Aparare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o (…) vulnerabilitate a statului roman”.
Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa “raspandeasca informatii false” este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au o posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa.
Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile “campanii de presă la comandă”. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.
Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnam afirmatiile din Strategia CSAT si facem un apel la Parlamentul Romaniei sa aduca modificarile necesare acestui document, eliminind referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociatia Patronala a Editorilor Locali
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Patronatul Presei din Romania Romedia
"Presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obşinerii de avantaje de naturăă economictă sau în relaţia cu instituţii ale statului."
Iti suna cunoscut?