Redacţiile locale ale ziarului Adevărul au fost restructurate în aceste zile.
Sabin Orcan, redactor şef al ediţiilor locale, a declarat pentru paginademedia.ro că reorganizarea vinde ca urmare a scăderii numărului de pagini al ziarului Adevărul la 32.
Câţi oameni au fost restructuraţi şi ce spune Sabin Orcan, în continuare:
Sabin Orcan, pentru paginademedia.ro:
"Era normal, din moment ce numărul de pagini a scăzut, să ne adaptăm ca organigramă. Nu este o situaţie fericită, dar era nevoie de o eficientizare a activităţii."
Câţi oameni au rămas?
"Au rămas în jur de 50 de oameni cu contracte de muncă şi 30 de colaboratori", spune Sabin Orcan.
Până la restructurare, organigrama număra aproximativ 110 oameni la redacţiile locale.
Pe ce criterii s-a făcut restructurarea?
Sabin Orcan: "Reorganizarea a fost făcută în funcţie de vânzările ziarului în zonele respective, de audienţa site-uriloe, dar şi după performanţele profesionale ale fiecăruia. A fost făcută diferit, în funţie de aceste criterii, nu este peste tot la fel."
Câteva exemple, după documentarea paginademedia.ro:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roLa redacţia din Ploieşti vor rămâne doi reporteri din patru. De asemenea, aceasta va rămâne şi fără fotoreporter.
La Craiova, cei care mai erau în urmă cu câteva zile doar patru jurnalişti au fost trimişi acasă şi li s-au dat calculatoarele pe semnătură să lucreze de acasă. Ieri, doi dintre jurnalişti au fost restructuraţi şi li s-a oferit un salariu compensatoriu. Dintre ceilalţi doi, unul rămâne cu normă întreagă, iar celălalt colaborator.
Cat despre restructurare, "minunatii" au o tehnica de intimidare... te iau tare sa-ti scrii demisia si, de buni ce sunt ei, iti ofera si un salariu compensatoriu, in conditiile in care in contracte sunt prevazute 2 sau 3 salarii compensatorii (poate or fi si mai multe la unii redactori, nu stiu). Cei care au "indrazneala" sa se opuna sa-si dea demisia, invocand drepturile angajatului prevazute in amarata aia de lege asumata, sunt luati prin alta tactica: "firma intra in insolventa si n-o sa mai primiti niciun salariu". Hai nu zau, stimati sefi! In caz de insolventa, prioritatea o reprezinta achitarea salariilor restante plus a celor compensatorii. De asemenea, angajatii au intaietate si atunci cand se impart bunurile lichidatorilor...
Sa nu mai spunem ca nu doar la Craiova lucreaza oamenii de-acasa, sunt zeci de redactii unde s-a aplicat tehnica asta. E convenabila: cheltuieli de chirie O, cheltuieli pt utilitati O..., si uite asa se fac economiile pentru bunastarea extinsei si distinsei conduceri... spre falimentul sigur al Adevarului si al tuturor celorlalte treburi pe care le vor mai coordona!