UPDATE. RCS&RDS a acţionat în instanţă şi societăţile Romtelecom şi Digital Cable Systems, potrivit Mediafax.
RCS&RDS a dat în judecată UPC şi NextGen (deţinută de Romtelecom) pentru că cele două companii de cablu refuză să introducă în grilă postul Digi 24, aflat în topul posturilor libere la retransmisie.
Acţiunea în instanţă, în ambele cazuri, a fost înaintată la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti joi, 15 mai.
Reamintim că Digi 24 se află pe poziţia 13 în topul posturilor libere la retransmisie. În primă fază, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat grilele de programe al marilor cablişti fără Digi 24 în grilă. Ulterior, Consiliul a cerut o verificare a grilelor tuturor cabliştilor pentru a stabili dacă respectă principiul must carry. După această verificare, Consiliul a decis să someze public 20 de companii de cablu, printre care RCS&RDS, UPC şi Romtelecom, pentru că din grilele lor lipseau mai multe posturi libere la retransmisie, printre care Digi 24, Alfa Omega, Credo TV şi Mynele TV.
RCS&RDS nu este străin de astfel de procese. Compania de cablu a fost dată în judecată chiar de Antena Group pentru că, în 2011, a refuzat să introducă în grilă defunctul post de sport GSP TV, aflat în lista must carry. Antena Group a şi câştigat, la momentul respectiv, procesul cu RCS.
Ce spune art 82 din Legea Audiovizualului:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”.
Comentarii