Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să trimită o scrisoare de atenţionare posturilor cu difuzare naţională care nu respectă interpretarea a cel puţin 30 de minute de ştiri în limbaj mimico-gestual.
Mai exact, vizate au fost televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV.
Potrivit unei monitorizări a Consiliului Naţional al Audiovizualului, posturile care au aproape zilnic un interpret care „traduce” ştirile în limbaj mimico-gestual sunt în număr de şase: Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, TVR 1 şi TVR 2. Alte cinci nu au respectat până acum reglementările în vigoare. Potrivit monitorizărilor CNA este vorba despre posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV.
CNA a considerat că postul Naţional TV nu se încadrează în acest caz întrucât programele sale informative au o durată mai mică de 30 de minute.
Scrisoarea de atenţionare a fost aprobată cu unanimitatea celor prezenţi. Însă, Lorand Turoş, membru CNA, a criticat articolele de lege care obligă televiziunile locale şi naţionale să asigure cel puţin 30 de minute de interpretare a programelor informative în limbaj mimico-gestual.
Lorand Turoş: „Eu sunt total înpotriva acestor lucruri, pentru că se impune o obligaţie către radiodifuzori, fără ca statul să compenseze ceva. "
Paulian Sima, asistent social în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor, a fost prezent săptămâna trecură în faţa membrilor CNA şi le-a explicat că, la nivel naţional, ar fi 50.000 de persoane care au diverse deficienţe auditive. „Din aceste 50.000, 23.500 sunt înregistrate oficial în statisticile Ministerului Muncii”, a mai spus acesta.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Acesta e un semnal de alarma pentru toti cei care intra in contact cu o persoana cu deficiente de auz, aveti rabdare cu ei si ajutatii sa inteleaga. Si aceste persoane au dreptul la informatii, este un drept castigat dupa multi ani de suferinta. Nu-i discriminati !!! Sunt cetatenii acestei tari si au drepturi egale cu noi auzitorii.....