CTP, lecţie de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveţi...
CTP, lecţie de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveţi obligaţia să relataţi faptele. Niciun patron şi niciun judecător nu vă pot interzice asta
LECŢIA. "Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal” - Cristian Tudor Popescu către Cosmin Prelipceanu, în direct, la Digi 24, despre urmărirea penală a lui Serghei Bulgac, informaţie nedifuzată de postul RCS.
Publicitate
Cristian Tudor Popescu, discuţii în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, despre principii în jurnalism, despre nemulţumirile şi relaţia lui cu Digi24, dar şi despre experienţa punerii sub urmărire penală a lui Adrian Sârbu, pe când jurnalistul era la Gandul.
A fost un discurs de 15 minute, în care moderatorul Cosmin Prelpiceanu a avut doar câteva intervenţii.
Întrebat dacă Digi24 a difuzat vreo ştire despre directorul general al postului Serghei Bulgac, urmărit penal, Prelipceanu a răspuns simplu: A, în legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.
„Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentaţi lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal”, i-a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Redăm în continuare intervenţia lui CTP la Digi24, de joi seara:
CTP – Nu sunt membru al redacţiei Digi24, nici angajat. Sunt colaborator extern. Singura mea legătură cu acest post sunteţi dumneavoastră, domnule Prelipceanu. Nu cunosc pe nimeni din conducerea acestui post, nu am stat de vorbă cu nimeni. Singura persoană cu care am stat de vorbă sunteţi dumneavoastră. Însă, exisă foarte buni jurnalişti aici pe care se întâmplă să i cunosc pentru că au lucrat împreună cu mine la Gândul.
CTP a povestit şi un moment de cumpănă din vremea când era parte din echipa Gandul alături de Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu, imediat după arestarea lui Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală.
„Când a început urmărirea penală a domnului lui Adrian Sârbu şi ai altor membri ai conducerii Mediafax, domnul Sârbu a decis să se emită de către Mediafax Group un comunicat în care se spuneau tot felul de lucruri şi apărea o frază: grupul Mediafax nu va relata nimic în legătură cu acest dosar fabricat. Domnul Sârbu nu consultase pe nimeni din conducerea grupului Mediafax şi nici din conducerea editorială Gandul, asigurată atunci de domnul Claudiu Pândaru. Drept care, eu, în calitate de fondator al Gandul, am discutat cu domnii Pândaru şi Negruţiu şi am ajuns la concluzia că trebuie să-i facem domnului Sârbu o vizită.
A avut loc o discuţie în care am încercat să-i explicăm domnului Sârbu că nu poate face aşa ceva. O asemenea interdicţie nu este posibilă atâta vreme cât mai practicăm meseria de jurnalişti
De ce? Pentru că nici un patron din lume nu poate interzice o ştire, un fapt. Un patron are dreptul să comunice redacţiei politica economică, politică pe care o urmează redacţia. Să o spună de la început, iar cine doreşte să lucreze în direcţia respectivă bine, cine nu, pleacă.”
Faptele nu pot fi interzise.
Prin urmare după această discuţie domnul Sârbu a acceptat că nu poate să facă aşa ceva iar din acel moment în ziarul Gandul au apărut relatări ale diverselor evenimente în legătură cu anchetarea domnului Sârbu, aşa cum era corect.
În timp ce noi făceam asta, o persoană din redacţie (jurnalistul Attila Biro – n.r.) s-a grăbit să scrie pe pagina sa de Facebook că se delimitează de comunicatul dat de conducerea trustului, că nu aşa se luptă împotriva corupţiei. Cu tot felul de consideraţiuni şi poveţe şi se delimita cu indignare. Dar nu se termina acea delimitare indignată cu demisia respectivului, ceea ce ar fi fost firesc.
Această persoană nu s-a dus la conducerea redacţiei, la domnul Pândaru, la domnul Negruţiu, să discute cu dânşii: domne, avem o situaţie, consider că nu pot să lucrez cu comunicatul acela.
Despre politica editorială Digi24
Doresc să-mi continui activitatea la postul Digi24. Sigur, am plângeri destule în legătură cu relaţia noastră cu postul. E firesc ca eu să nu fiu întrebat în legătură cu politica editorială, dar nu e firesc ca în ziua atentatului de la Manchester să nu mă întrebe nimeni din acest post, nici până în ziua de azi nu m-a întrebat cineva dacă am vreo opinie în legătură cu atentatele. M-au întrebat ştirile Pro TV, m-a întrebat Observatorul Antenei 1, de aici nu m-a băgat nimeni în seamă, cu toate că sunt colaboratorul Digi24 şi acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată.
Cosmin Prelipceanu: Am înţeles critica, sunt de acord cu ea.
CTP: Eu doresc în continuare să lucrez la postul acesta. Deci cred că aveţi obligaţia să relataţi faptele şi nici un patron, nici un judecător, nici un organ de justiţie nu vă pot interzice să relataţi fapte clare petrecute cu persoane din conducerea acestui trust, care sunt cercetate penal, care au iată procese în desfăşurare. Trebuie să informaţi publicul cu ce se întâmplă acolo.
M-am uitat şi eu atent la această chestiune cu domnul Bendei, pe care nu-l cunosc, domnul acela Alexandrescu de la Intact. Aia este o afacere în mod evident dubioasă, o afacere puturoasă în care se va pronunţa justiţia. În ce-l priveşte pe acest domn Bendei, dânsul are o problemă. De fapt, nu dânsul, e relaţia lui cu DNA-ul. Aia e ceva ce priveşte publicul larg. Faptul că o persoană sau mai multe din DNA aveau o relaţie nepotrivită cu domnul Bendei, acesta este un lucru care trebuie adus la cunoştinţa publicului atunci când el apare. E de intreres public.
Încă o dată, nu sunteţi obligaţi, nici dumneavoastră, nici eu, să comentaţi, să luaţi atitudine faţă de ce se întâmplă acolo. NU. Şi pentru asta eu nu vă voi face nici laşi şi nici proşti şi nici ofiţeri acoperiţi. Mi-e scârbă de astfel de indivizi, ca şi de acela de la Gandul, care prima lor grijă este să se drapeze în cavalerii dreptăţii fără pată şi să dea în jurnalişti. Pentru că jurnaliştii de la postul acesta nu merită să fie insultaţi în felul acesta. Sunt jurnalişti foarte mulţi buni aici, corecţi, oneşti.
Însă, din acest moment eu aştept asta de la Digi24, să informeze ce se întâmplă.
Aţi dat in extenso stenograme când au fost cazuri similare, foarte bine. Dar şi această chestiune nu trebuie să modifice atitudinea dumneavoastră de jurnalişti faţă de ce este acolo. Iar eu rămân în continuare cu Digi24.
Cosmin Prelipceanu: De acord cu tot ce spuneţi. Situaţia noastră este stranie pentru că – nu ne-a interzis nimeni nimic pentru că nici nu ar putea – numai că atitudinea postului poate cântări sau va cântări în procese aflate în justiţie.
CTP – eu nu vorbesc de documente, să daţi dumneavoastră documente din dosar. De pildă, aţi informat, aţi făcut o ştire că managerul dumneavoastră general este cercetat penal?
Prelipceanu – (după o scurtă pauză, puţin nedumerit) A fost, sigur. Când? Când a început urmărirea penală?
CTP – Nu domnul Bendei! Domnul celălalt, Serghei.
Prelipceanu – A! În legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.
CTP – Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentaţi lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal.
Prelipceanu – De acord.
CTP – Acest fapt pe care nu l-aţi comunicat ca pe o ştire nu e în regulă, din punct de vedere al principiului pe care trebuie să funcţioneze: „stick to facts”.
Cand erau comentarii in alte stiri despre Digi 24 si RCS-RDS, postacii Digi sareau la gatul orcarui comentator de rau impotriva RCS si Digi 24. Acum nu mai comentati nimic? Este liniste totala la voi? Asa ati primit ordinele? Nu mai comenteaza nimeni nimic despre echidistanta Digi 24? Cu asa conducere si cu acest stil corporatist sclavagist, veti fi mereu pe locurile din coada clasamentelor televiziunilor de stiri, in ciuda camioanelor cu bani bagati in televiziunea voastra echilibrata.......
I-a tras CTP un pefdaf lui Prelipceanu de toata frumusețea. A facut ala numai fete-fete. Normal ar fi fost sa demisioneze . E compromis definitiv
Comentarii