Funky Citizens lansează un Kit de educaţie civică pentru elevi, pe care vrea să-l implementeze în şcoli la orele de Educaţie Civică.
"Ne dorim să ajutăm oamenii să fie, cum spunem noi, 'civically fit'", a spus Alina Calistru, membră în Asociaţia Funky Citizens.
Proiectul include, printre altele, o Constituţie pe înţelesul elevilor, dar şi un program de Mass-media şi opinie publică, prin care elevii vor învăţa despre libertatea de exprimare, liberul acces la informaţii, rolul mass-mediei, dar şi cum pot verifica informaţiile din presă şi cum pot evita manipularea.
Alina Calistru, Funky Citizens, pentru Paginademedia.ro:
"Tema Mass-media şi opinia publică este alcătuită din infografice pe conţinut - de tipul libertate de exprimare, de conştiinţă şi liber acces la informaţii, rolul mass-mediei, cum se alcătuiesc ştirile, cum să eviţi manipularea, cum să identifici informaţia factuală, dar şi cum să verifici informaţia pe care o primeşti.
Această secţiune propune şi o activitate practică - realizarea unui reportaj pe o temă identificată de ei, ca să inţeleagă mai bine conceptele."
Kit-ul de educaţie civică este alcătuit din şase teme:
- Constituţia
- Drepturile şi obligaţiile
- Instituţiile şi practicile democratice
- Comunitatea internaţională
- Mass media şi opinia publică
- Cetăţenia activă
"Fiecare dintre teme va avea materiale de conţinut adaptate elevilor, precum infografice şi activităţi practice pentru orele de Educaţie Civică", a spus Alina Calistru.
Kit-ul de educaţie civică pentru copii va fi lansat pe 17 iunie, la festivalul ONGFest.
De unde a plecat ideea Kit-ului? Cum au primit profesorii ideea? Ce şanse are să fie implementat în şcoli? Alina Calistru, pentru Paginademedia.ro:
Constituţia, cea mai importantă piesă din Kit-ul de educaţie civică.
"Constituţia pentru copii este un fel de traducere din constituţionaleză într-un limbaj mai la îndemână", a spus Alina Calistru.
Alina Calistru, Funky Citizens, pentru Paginademedia.ro:
"Conţine atât texte selectate din Constituţie, pe de o parte, am selectat acele paragrafe pe care ar fi bine să le ştie orice tânăr cetăţean, cât şi texte explicative în paralel, astfel încât cititorii să înţeleagă mai bine conceptele, rolul fiecărei instituţii şi aşa mai departe.
Pentru fiecare din capitolele selectate avem câte o ilustraţie reprezentativă, care poate fi utilizată şi pentru alte activităţi, precum ca materiale la clasă."
Paginademedia.ro: De unde a plecat ideea Kit-ului?
Alina Calistru:
"În ultimii ani am început să păşim uşor, uşor pe zona asta de educaţie civică - am început cu infografice publicate în Şapte Seri, cu dicţionare (legalez-român, finanţez-român), tot felul de evenimente (cooking shows despre bugete, tururi cu autobuze), chiar şi o tabără civică cu 60 de tineri în vara anului trecut."
Am vrut să plecăm cumva de la bază, de la lucrurile pe care orice cetăţean ar trebui să le înţeleagă, încercând în acelaşi timp să atingem şi curricula de educaţie civică şi interesele elevilor.
Proiectul Kit-ului de educaţie civică, motivat de insistenţele profesorilor de educaţie civică.
Alina Calistru:
"Faptul că au început să ne scrie profesori de educaţie civică pentru că îşi doreau să folosească infograficele noastre la clasă şi că activităţile de la tabără civică au ieşit foarte bine şi au fost bine primite de elevi ne-a motivat să venim cu ceva care să poată fi folosit la clasă, pentru a ajunge la cât mai mulţi copii.
Acum el e în faza de testare, lucrăm cu circa 10 profesori de educaţie civică care îl utilizează la clasă, pentru ca pe baza feedback-ului lor şi al elevilor să avem o variantă finală pentru începutul şcolii.
"Vrem foarte mult ca în viitorul an şcolar kit-ul nostru să ajungă la cât mai mulţi elevi, prin intermediul profesorilor de educaţie civică."
Paginademedia.ro: Ce şanse are proiectul să fie implementat în şcoli?
Alina Calistru:
"Având în vedere că, după ce a apărut pe facebook şi filmuleţul de prezentare al Constituţiei, au început să ne scrie atât de mulţi profesori de educaţie civică încât nu am apucat încă să le răspundem, cred că va fi un punct bun de plecare. Sper ca în doi ani să se dezvolte la modul de parteneriat."
Kit-ul a fost dezvoltat în colaborare cu 10 graficieni, membri în Asociaţia Visual Playground.
Proiectul a fost aşezat de designerul grafic Andreea Mihaiu de la studioul Grapho_mat şi a fost printat de Poligrafia Codex. Proiectul, care a început în noiembrie 2016 şi se va finaliza în noiembrie 2017, este finanţat de Fundaţia Româno - Americană.
Aşa arată Constituţia pentru copii:
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii