Skip to main content

Vedeta populară, de duminică la TVR 1. Emisiunea Iulianei Tudor, la concurenţă cu iUmor şi Fort Boyard

 
Vedeta populară, de duminică la TVR 1. Emisiunea Iulianei Tudor, la concurenţă cu iUmor şi Fort Boyard

TVR caută cei mai talentaţi cântăreţi de muzică populară în noul show, Vedeta populară, ce debutează duminica aceasta la postul public.

Publicitate

Emisiunea găzduită de Iuliana Tudor este programată la 21.00, în acelaşi timp cu iUmor, de pe Antena 1, şi la intersecţie cu Fort Boyard de pe Pro TV.

Despre format: La Vedeta populară, participanţii vor trece prin trei probe de concurs: interpretarea (individual) unui cântec din folclorul românesc, la alegerea concurentului; un duet alături de artistul preferat şi, a treia, reproducerea unui fragmet muzical interpretat de unul dintre membrii juriului. Evoluţiile pe scenă vor fi notate de juriul format din Grigore Leşe, poetul Mircea Dinescu, interpreţii de muzică populară Laura Lavric şi Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan.

54 dintre pasionaţii de folclor, selectaţi din întreaga ţară de-a lungul verii, vor îmbrăca straie populare româneşti şi vor urca pe scenă să concureze pentru titlul de Vedeta populară şi premiul pus la bătaie, în valoare de 100.000 lei. La finalul fiecarei ediţii se califică un singur concurent pentru etapele următoare ale concursului: semifinala şi finala.
Taraful vechi de la Clejani, care a cântat şi pentru actorul Johnny Depp, face echipă cu unul dintre concurenţii primei ediţii Vedeta populară. Şase concurenţi ai talent show-ului de folclor Vedeta populară de la TVR urcă pe scenă duminică seară.
Mari artişti ai folcorului românesc - Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Saveta Bogdan, Mariana Anghel, Maria Cârneci - vin să îi susţină în probele de concurs pe interpreţii din Bistriţa, Prahova, Hunedoara, Alba, Gorj şi Giurgiu.

Grigore Leşe: „Vedeta populară trebuie să fie un model de a cânta şi trebuie sa fie capabilă de a crea un proiect al culturii tradiţionale. Ea trebuie să poată aduce o poveste în scenă. Trebuie să dea dovadă de sensibilitate, intuiţie, inteligenţă şi apoi talent, pentru că talentul singur nu este suficient. O adevărată vedetă populară face un experiment pornind de la ceva vechi, pe care îl aduce în lumina zilelor noastre. Noi, juriul, încercăm să găsim un om care să fie un model, care sa poata crea o poveste pe scenă, oricare ar fi aceea – Ateneul Român sau orice altă mare scenă din lume.
Emisiunea Vedeta populară nu creează cântăreţi de ocazie, pentru nunţi sau alte evenimente. Tocmai aici este noua abordare a acestei emisiuni: concurentul spune o poveste din trecutul îndepărtat pe care o aduce în prezent şi apoi o transmite către viitor”.

Laura Lavric: „O vedetă populară trebuie să aibă reale calităţi vocale. Dar şi să muncească mult, să fie perseverentă, să aibă un repretoriu bine ales, o ţinută scenică armonioasă, în concordanţă cu ceea ce cântă. Pe lângă toate acestea, eu cred că trebuie să fie un om de caracter, bun coleg, prietenos, serios, corect şi, neapărat, nu infatuat. Infatuarea duce la marginalizare”.

Constantin Enceanu: „Căutăm interpreţi care să impresioneze, care reuşesc să transmită, care, mai pe româneşte, să ne facă pielea de găină. Vedeta populară trebuie să aibă şarm, simţul umorului, să ştie să iasă din impas cât mai elegant, pentru că noi o să supunem concurenţii şi la astfel de probe. Trebuie să aibă o voce aparte, o interpretare cu totul specială. De aceea am şi acceptat această provocare: tocmai pentru a scoate la suprafaţă voci care merită să fie vedete”.

Elise Stan: „Arta nu este o meserie ca oricare alta, muzica este emoţie. De aceea, cel care vrea să devină vedetă populară trebuie să întrunească mai multe atuuri: să aibă calităţi vocale deosebite, să dea dovadă de talent, disponibilităţi tehnice excepţionale, muzicalitate, sensibilitate, seriozitate şi perseverenţă, muncă organizată, disciplină, profunzime, acurateţe intonaţională, precizie ritmică, respiraţie corectă, frazare muzicală frumoasă, stil interpretativ personal şi aferent zonei etnofolclorice pe care o reprezintă, trăire lăuntrică în interpretarea cântecului, dicţie perfectă, ţinută scenică agreabilă, respect faţă de costumul popular autentic, alegerea unui repertoriu valoros, cu un grad sporit de dificultate şi care să-i pună în valoare calităţile vocale şi interpretative, să fie carismatic, să aibă simţul umorului, să aibă inteligenţă artistică, într-un cuvânt să-l aibă pe „vino-ncoa””.

Mircea Dinescu: „În afară de voce, care e importantă, trebuie să existe expresivitate (mulţi oameni sunt talentaţi, dar puţini sunt expresivi). Mai trebuie inteligenţă artistică: vedeta populară trebuie să fie şi o actriţă sau un actor bun, să armonizeze mesajul textului cu mimica feţei (nu interpretezi o doină despre iubitul care te-a părăsit cu un zâmbet larg afişat pe faţă), să ştie să iasă din banalitatea textului (nu cântăm tot cântecele alea despre ciobănaşul român ca un soi de gigolo al satului; or fi fost şi ciobănaşi cu farmec personal acum o sută de ani, dar or fi fost şi popi şi-nvăţători după care să se dea fetele în vânt)”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mile mile
    e buna emisiunea dar era mai bine sambata , e mai slaba concurenta

Trimite un comentariu

sus