GALERIE FOTO. Cum s-a văzut parada de 1 Decembrie pe posturile TV? La fel peste tot pentru că, în premieră, postul public TVR 1 a fost producătorul TV al evenimentului, a filmat parada de Ziua Naţională şi a furnizat imagini pentru toate celelalte staţii de ştiri.
Câte au menţionat faptul că imaginile sunt preluare TVR1? Aproape niciuna.
Din monitorizarea Paginademedia.ro, doar România TV şi B1 au precizat pe ecran că este vorba de "preluare TVR" sau "sursa TVR". Ulterior, au scos menţiunea de pe ecran.
În rest, celelalte staţii nu au precizat pe ecran că imaginile (unele notate pe burtieră ca "impresionante") sunt filmate de TVR. Cine, mai exact: Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Digi 24, Antena 3. B1 a renunţat la menţionare după aproximativ jumătate de oră. Şi România TV a scos precizarea sursei, după primele minute ale paradei.
Conform informaţiilor Paginademedia.ro din interiorul TVR, în discuţiile cu staţiile TV s-a menţionat "rugămintea" de a menţiona sursa.
"A fost aceeaşi frază ca în situaţia înmormântării Stelei Popescu: aveţi permisiunea să preluaţi imaginile, cu rugămintea să respectaţi legislaţia augiovizuală, respectiv cu precizarea sursei, au declarat pentru Paginademedia.ro surse din TVR care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Staţiile TV au pus pe burtieră, în aproate toate cazurile, ori La mulţi ani, România!, ori detalii despre defilare. Excepţie a făcut România TV, care rula şi informaţii despre "Sfârşitul regelui", "Stela Popescu, filmare înainte de moarte" şi "Ce i s-a întâmplat lui Ion Iliescu, de lipseşte de la Paradă. Digi 24 nu a avut deloc burtiere pe parcursul paradei.
Semnalul TV de la TVR 1 a fost preluat de Pro TV, Antena 1, Antena 3, România TV, Realitatea TV, Digi 24, B1 TV, Etno TV, Neptun TV, TVH şi Publica TV (din Republica Moldova).
AUDIENŢE PARADĂ. VEZI la ce posturi au văzut românii parada, aici
GALERIE FOTO. Parada de 1 Decembrie pe posturile TV:
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Îmi aduc aminte, la parada de acum patru-cinci ani, Arcul de Triumf era înghesuit de 4 (patru!) macarale: una de la TVR, una de la ProTV, una de la Antene și una cine-mai-știe de pe la ce altă televiziune, fiecare vârându-se cât mai în interiorul arcului ca să fie ea, unica macara care nu ratează cadrul ăla mișto, de efect maxim cu cupolă! Mai erau și schelele pentru camere, iar la fel, vreo cinci, care erau mult mai vizibile decât tribuna oficială. Plus puzderia de care de reportaj și DSNG-uri de la toate televiziunile (până și OTV avea o dubă cu logo pe ea!) parcate de jur-împrejurul Arcului, cu sutele de cabluri împrăștiate pe jos.... Într-un cuvant: HAOS! și urâțenie totală.
Așa că este foarte normal ca în astfel de ocazii festive naționale, serviciul public de televiziune să fie unica entitate care să asigure transmisia evenimentului către public prin propriile antene dar și prin alți difuzori interesați. Așa se întâmplă și în UK și în Germania și în Franța.
De exemplu, Franța. Parada de „14 Juillet” este produsă și transmisă în fiecare an de către un „joint venture” între France2 și TF1 (canal privat, dar care are obligație prin lege să asigure în parte și astfel de funcțiuni publice). Restul canalelor tv interesate de eveniment pot prelua semnalul „clean feed” (France2 și TF1 sunt obligate să-l ofere gratuit) fără nicio obligație financiară sau „menționarea sursei”. În rest, ce se întâmplă pe lânga defilarea de pe ecran - reportaje, invitați, reporteri la fața locului, reporteri în elicopter, reporteri cocoțați sus pe Arcul de Triumf, reporteri pe portavion, inserturi on-screen etc. - fiecare televiziune e liberă să facă ce vrea.
Acum despre principiul românesc de „exclusivitate” și obrăznicia televiziunilor private în a omite „menționarea sursei” referitor la transmisia via TVR a Paradei de Ziua Națională.
Exclusivitatea impusă (adică monopolul în condițiile legii, adică ca parte a obligațiilor ce-i revin TVR ca serviciu public de televiziune) nu poate fi tratată la fel ca exclusivitate câștigată în urma unei negocieri sau licitații. Au fost cumva toate televiziunile mari la negocieri cu Cotroceniul și Armata iar la final au bătut palma cu TVR? S-a făcut cumva vreo licitație publică pentru câștigarea acestui „contract” și nu știm noi? NU, categoric NU.
Așadar, în ziua în care Armata Română, Ministerul Afacerilor Interne și Palatul Cotroceni vor cere drepturi de difuzare pentru „Parada de Ziua Națională”, în aceeași zi și TVR va fi îndreptățită să ceară difuzorilor interesați plata serviciilor sau, cel puțin, „menționarea sursei”.
Au dat Rom Teve in judecata ca nu au precizat sursa dupa ce au preluat imagini de la ei, dar ei fac acelasi lucru pe care Rom Teve l-a facut, trist.
Eu nu am nicio problema ca au preluat televiziunile, toate, de la Protv la antena, după cum am zis. Tu însă se pare ca ai, așa ca mai bine ia-te de toate televiziunile.
Și aștept link obsedatule unde am zis eu ce visezi tu.
Nici măcar nu se mai întâmplă doar la articolele de audienta. Bravo paginademedia.