Conducerea TVR urmează să se întâlnească la începutul lunii august ca să discute cazul emisiunii Starea Naţiei, cu Dragoş Pătraru. Consiliul de Administraţie s-a întâlnit şi ieri, când s-a cerut votarea continuării emisiunii lui Pătraru.
Doina Gradea nu a fost de acord cu votul, din motive de procedură. Detalii, în continuare:
Consiliul de Administraţie se va întruni, pe 2 august într-o şedinţă extraordinară. Este şedinţa extraordinară pe care şapte din cei 13 membri i-au cerut-o Doinei Gradea (preşedintele TVR), reproşându-i că a luat unilateral decizia de reziliere a contractului pentru emisiunea Starea Naţiei.
Pe 2 august, va fi o şedinţă în care se va analiza contractul Pătraru - TVR. S-a cerut şi analiza contractului pentru emisiunea România 9. Fără succes. De ce? "Pentru contractele aferente emisiunii România 9 nu există acordul realizatorului Ionuţ Cristache", au menţionat pentru Paginademedia.ro surse din TVR.
Subiectul Pătraru, refuzat ieri de Doina Gradea. Pe procedură
Conducerea TVR s-a întâlnit şi ieri, iar subiectul Dragoş Pătraru a fost "repus pe tapet". Doina Gradea nu a fost de acord cu subiectul, pe motive de procedură. Mai exact, "nu era pe ordinea de zi".
Şedinţa de ieri a Consiliului de Administraţie a fost una "ordinară". Adică obişnuita întâlnire lunară. Cazul Pătraru era însă pe ordinea de zi la şedinţa "extraordinară" (cea specială, cerută de şapte membri, care a avut loc în urmă cu o săptămână, pe 20 iulie, dar de la care Doina Gradea a lipsit).
Ca urmare, ieri, conducerea TVR a hotârât că se va întâlni "extraordinar" pentru cazul Pătraru pe 2 august.
"Doina Gradea ar trebui să demisioneze din Consiliu"
Un membru al Consiliului de Administraţie a povestit şedinţa de ieri într-un Apel către Liviu Dragnea, prin care cere demisia şefei TVR.
Sorin Ilieşiu, numit din partea PSD, în apelul către şeful Camerei Deputaţilor:
Ieri, 24 iulie, a avut loc o şedinţă ordinară a Consiliului de Administraţie al TVR la care a fost prezentă şi d-na Gradea. I-am cerut de două ori, foarte insistent, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea Naţiei”. Dânsa a refuzat pe motiv că problema era pe ordinea de zi a şedinţei anterioare, când dânsa era în Grecia.
Domnule Preşedinte, consider că d-na Gradea a încălcat legea obstrucţionând exercitarea obligaţiilor şi a drepturilor legale al Consiliului de Administraţie.
În prezent, echipa „Starea Naţiei”, dată afară pe nedrept de la TVR, e obligată să-şi reia emisiunea la o altă televiziune, ceea ce ar înseamna o pierdere uriaşă pentru telespectatorii TVR şi totodată o mare lovitură dată TVR chiar de către d-na Gradea.
Ilieşiu cere şefului PSD să o "convingă pe Doina Gradea" să revină asuprea deciziei legate de Dragoş Pătraru"
"Fac apel la dvs să o convingeţi pe d-na Gradea, desemnată de PSD în conducerea TVR, să iniţieze AZI în Comitetul Director pe care-l conduce, abrogarea deciziei interzicerii pe nedrept a emisiunii „Starea Naţiei”.
Dacă d-na Gradea nu se va conforma, vă solict să-i cereţi demisia, având în vedere deciziile ilegale şi nedrepte pe care le-a luat, precum şi numeroasele scandaluri de presă în care a fost implicată în doar patru luni de când a devenit preşedinte director general
(...)
Limba română e prea săracă pentru a caracteriza aşa cum se cuvine tot ce a făcut d-na Doina Gradea. Vă solicit să-i cereţi demisia spre binele Televiziunii Naţionale şi a telespectatorilor.
Subliniez că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea şi că nu voi candida în locul dânsei. Consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să demisioneze şi din Consiliu."
Apelul lui Sorin Ilieşiu, integral:
Apel către d-l Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, pentru a-i cere demisia d-nei Doina Gradea, preşedinte director general al TVR
Domnule Preşedinte,
În ultimii ani românii se uitau la TVR mai ales pentru emisiunea cu cea mai mare audienţă: „Starea Naţiei”, realizată de d-l Dragoş Pătraru.
În 21 iunie 2018, d-na preşedinte director general Doina Gradea al TVR a impus Comitetului Director hotărârea de a interzice pe nedrept această emisiune, pe baza acuzaţiei false de defăimare a TVR.
În decizia pe care a impus-o Comitetului Director, d-na Gradea a sfidat Raportul Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR considerându-l neavenit întrucât ...d-l Pătraru nu e angajat cu carte de muncă al TVR. Dar Comisia de Etică şi Arbitraj i-a demonstrat că nu are dreptate şi apoi a făcut apel la Consiliul de Administraţie al TVR să analizeze aspectele de audienţă şi de interes public care au stat la baza denunţării contractului cu „Starea Naţiei”.
Imediat după interzicerea emisiunii fără avizul Consiliului de Administraţie, am solicitat o şedinţă extraordinară în care să votăm abrogarea deciziei nedrepte impuse de d-na Gradea.
În mod revoltător, dânsa a absentat de la această şedinţă preferând o vacanţă în Grecia fără măcar să-şi anunţe colegii din Timişoara, Târgu-Mureş şi Iaşi să nu mai vină degeaba la şedinţă.
Pe de altă parte, cu o zi înainte de şedinţa extraordinară, toţi membrii Consiliului am primit din ordinul d-nei Gradea mesaje individuale, personalizate, de ameninţare directă sau indirectă, constând într-un denunţ calomnios referitor la colega noastră de Consiliu, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka.
Denunţul redactat pe 26 de pagini format A4, a „decis” ilegal că dânsa ar fi incompatibilă, „demisionată de drept” şi că „votul dânsei în cadrul şedinţelor Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor Consiliului”. De ce a fost „denunţată” colega noastră? Ca pedeapsă că de trei luni încoace a cerut foarte insistent - dar în zadar - să citim contractul TVR cu d-l Pătraru pentru a putea constata eventuala nerespectare a acestuia, aşa cum a pretins d-na Gradea.
Domnule Preşedinte, ieri, 24 iulie, a avut loc o şedinţă ordinară a Consiliului de Administraţie al TVR la care a fost prezentă şi d-na Gradea. I-am cerut de două ori, foarte insistent, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea Naţiei”. Dânsa a refuzat pe motiv că problema era pe ordinea de zi a şedinţei anterioare, când dânsa era în Grecia.
Domnule Preşedinte, consider că d-na Gradea a încălcat legea obstrucţionând exercitarea obligaţiilor şi a drepturilor legale al Consiliului de Administraţie.
În prezent, echipa „Starea Naţiei”, dată afară pe nedrept de la TVR, e obligată să-şi reia emisiunea la o altă televiziune, ceea ce ar înseamna o pierdere uriaşă pentru telespectatorii TVR şi totodată o mare lovitură dată TVR chiar de către d-na Gradea.
Domnule Preşedinte, poate că AZI încă n-ar fi prea târziu: fac apel la dvs să o convingeţi pe d-na Gradea, desemnată de PSD în conducerea TVR, să iniţieze AZI în Comitetul Director pe care-l conduce, abrogarea deciziei interzicerii pe nedrept a emisiunii „Starea Naţiei”.
Dacă d-na Gradea nu se va conforma, vă solict să-i cereţi demisia, având în vedere deciziile ilegale şi nedrepte pe care le-a luat, precum şi numeroasele scandaluri de presă în care a fost implicată în doar patru luni de când a devenit preşedinte director general:
1) Scandalul “Cap de porc” şi limbajul d-nei Gradea de o vulgaritate inimaginabilă chiar şi „la uşa cortului”.
2). Scandalul audierii d-nei Gradea în Parlament fără nicio întrebare şi fără niciun răspuns, performanţă demnă de Absurdistan.
3). Scandalul Festivalului-Concurs Eurovision 2018, unde Cipru s-a clasat pe locul 2, Rep.Moldova pe locul 10, iar România nici măcar pe locul 26, acest eşec al României prezidat de d-na Gradea — „dedicat” Centenarului Marii Uniri a Românilor? —, fiind vizionat de sute de milioane de telespectatori de pe toate continentele.
4). Scandalul interzicerii pe nedrept la TVR a celei mai iubite emisiuni a Televiziunii Române: „Starea Naţiei” realizată de d-l Dragoş Pătraru.
5). Scandalul ameninţărilor şi a denunţului calomnios la adresa unui membru incomod din conducerea TVR, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka, a tentativei de înlăturare a dânsei din Consiliu, precum şi a acreditării ideii că prezenţa dânsei la şedinţele Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor din respectivele şedinţe, şi, implicit, a încercării de a ne determina pe noi, ceilalţi membri ai Consiliului, să respingem prezenţa colegei noastre fiind avertizaţi asupra riscului nulităţii hotărârilor Consiliului dacă ar participa la vot şi colega noastră.
Vă mărturisesc că eu personal am perceput acest denunţ calomnios ca pe o ameninţare la adresa mea din partea d-nei Gradea: „Fii atent, Sorin Ilieşiu! O vei păţi şi tu ca d-na Nagy Debreczeni dacă soliciţi audierea în Consiliu a membrilor Comitetului Director al TVR care au hotărât denunţarea contractului cu Dragoş Pătraru!”
Domnule Preşedinte, limba română e prea săracă pentru a caracteriza aşa cum se cuvine tot ce a făcut d-na Doina Gradea. Vă solicit să-i cereţi demisia spre binele Televiziunii Naţionale şi a telespectatorilor.
Subliniez că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea şi că nu voi candida în locul dânsei. Consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să demisioneze şi din Consiliu.
Data: 25 iulie 2018
Prof. univ. dr. Sorin Ilieşiu, membru al Consiliului de Administraţie al TVR, fost senator PSD, membru în Comisia pentru Cultură şi Media în Senatul României între annii 2016-2012.
POST SCRIPTUM. Citez dintr-un articol recent publicat de revista „Pagina de Media”: „Dintre brandurile vechi româneşti, atrage atenţia involuţia brandului TVR, care pierde valoare şi alunecă spre baza clasamentului. /.../ TVR a coborât anul acesta pe penultimul loc, ca urmare a scăderii atât a performanţei economice, cât şi a relevanţei sale”, explică Mihai Bogdan, managing director la „Brand Finance Romania”. Cred că orice comentariu e de prisos.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii