UPDATE. Exclusiv: Ce spune Adrian Tomşa, cel cu care creditorii Prima TV aprobaseră discuţiile pentru vânzare, dar şi contractul. Ce s-a întâmplat?
Se caută cumpărător pentru Prima TV. Compania de audit PwC România a anunţat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deţinută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentaţii şi creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.
Din echipa care se va ocupa de Prima TV face parte şi George Ureche, fost director general al Antena Group, revenit recent în echipa PwC.
„Prima TV este un post TV fanion cu o istorie îndelungată, trecând prin mai multe tranzacţii, cu un brand încă foarte puternic şi poate reprezenta o bună oportunitate de dezvoltare a unei noi platforme media în România sau un activ valoros pentru companiile TV deja prezente în piaţă”, a declarat George Ureche, Liderul departamentului de Fuziuni si Achiziţii, PwC România:
Cristian Gavril, Head of Business Recovery Services, PwC România:
„Suntem interesaţi sa oferim soluţii configurate si adaptate companiilor aflate în dificultate, urmărind să valorificăm experienţa noastră combinată în servicii de M&A, restructurare si insolvenţă. Ne dorim să punem la dispoziţia colaboratorilor experienţa şi networking-ul nostru la nivel regional, inclusiv prin facilitarea valorificării activelor din procedurile de insolvenţă din piaţa locală.”
Prima TV a intrat în insolvenţă în 2015. În 2017, creditorii au aprobat un plan de reorganizare care prevede inclusiv opţiunea de business transfer.
În luna mai 2019, compania şi creditorii acesteia au decis să acorde mandat exclusiv de vânzare către PwC România pentru finalizarea unei posibile tranzacţii.
A picat deal-ul cu Adrian Tomşa?
Comunicatul PwC vine la câteva luni după ce Adunarea Creditorilor Prima TV aprobase vânzarea televiziunii către omul de afaceri Adrian Tomşa, proprietar al Look TV, după cum paginademedia.ro a relatat AICI.
În octombrie, anul trecut, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8 milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziţionarea tuturor activelor corporale şi necorporale aparţinând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".
Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul.
După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat şi forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia.
Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, discuţiile s-au blocat în această etapă.
Ce spune Adrian Tomşa?
"Noi avem o ofertă depusă. Ne gândim dacă să o menţinem sau nu"
Ce se întâmplă ce dealul cu Adrian Tomşa, proprietarul Look, care era la un pas de semnare?
Contactat de Paginademedia.ro, Adrain Tomşa a declarat că "există în continuare oferta", dar că "se gândeşte dacă o menţine".
Adrian Tomşa, pentru Paginademedia.ro:
"Noi avem o ofertă clară depusă. Există oferta de la noi, dar creditorii au considerat că au nevoie de un consultant pentru această tranzacţie.
Din punctul nostru de vedere, este o ofertă rezonabilă şi corectă, atât din punct de vedere financiar, cât şi al condiţiilor. Ne menţinem oferta, însă în aceleaşi condiţii", a declarat Adrian Tomşa pentru Paginademedia.ro.
Au fost discuţii cu PwC, consultantul de vânzare?
"Am fost contactaţi de consultanţi în legătură cu oferta. Le-am spus că ne vom gândi până săptămâna viitoare dacă vom continua discuţiile", a declarat Tomşa pentru Paginademedia.ro.
Dacă oferta a fost aprobată de Adunarea Creditorilor, la fel şi contractul, unde s-au oprit discuţiile? De ce nu s-a semnat?
"Să spunem că nu am vrut să ne asumăm riscuri mai mari. Nu ne-am modificat oferta. Nu pot da mai multe detalii", a mai spus pentru Paginademedia.ro Adrian Tomşa, proprietarul grupului Clever Media, care deţine posturile Look, dar şi compania eAd (care are drepturile de difuzare pentru Liga I).
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Asta îmi amintește de un alt mare "afacerist", Horia Simu, care a ratat finanțarea achiziției unui producător de cupru din FY pentru că, deși avea o oferta de finanțare negociată și acceptata, s-a dus apoi la alții, sa gaseasca mai ieftin. Moment în care a rămas și fără oferta inițială și fără una noua, deoarece nimeni nu apreciază partenerii fără cuvant.
Sau cazul foștilor proprietari de la Timpuri noi care au refuzat 110 milioane pe teren pentru că voiau 120 și au sfârșit prin a-l da cu 40 de milioane!:)))
Piata Tv in Ro nu este foarte atractivă pentru un investitor într-o generalistă de locul 5 + televiziunea nici nu are mare viitor în fața internetului, ca atare sunt șanse să se fi păcălit creditorii când au ales să dea mandat PWC, deși aveau oferta pe masa.
Astia de la CME se chinuie de 2ani să găsească cumpărător pentru televiziuni market leader și nu le iese.
Nu am date exacte despre Prima, dar 4,8 milioane pt o generalistă falita, care emite cu tehnologie de 30 de ani,pe locul 5-6 într-o țară/piata nu foarte mare, s-ar putea sa fie un preț f bun.
Sau poate vine PWC cu Russia today sau China news, deși nu prea cred, altfel nu-l căutau pe cel cu oferta.