VIDEO. Un îndemn la vot de la actorul Şerban Pavlu, invitat la Interviurile Paginademedia: "E mai important decât oricând să votăm!"
Şerban Pavlu, la Interviurile Paginademedia:
"Oamenii să meargă şi să-şi asume o direcţie sau alta. Cred că orice se întâmplă ulterior alegerilor nu ar provoca atâtea frustrări, atâta nefericire sau derută.
Există mulţi oameni extrem de derutaţi, e important ca oamenii să se informeze puţin pentru a lua o decizie.
Ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetăţeni ai ţării, unde beneficiezi de nişte drepturi şi ai nişte obligaţii. Cred că votul e una dintre aceste obligaţii."
Actorul Şerban Pavlu apare în două clipuri virale legate de vot. Cât ar trebui actorii să se implice civic? Mai ales că mulţi lucrează la teatre de stat.
„Acum actorii care sunt angajaţi la stat ce să facă? E şi ăsta un lucru care se reproşează, că iei bani de la stat şi înjuri statul.
Ce să facă? Să-şi dea demisia cei care vor să înjure guvernele? Cu ce drept vine guvernul să-i spună unui actor, care poate profesează de 45 de ani, să-şi dea demisia şi apoi să înjure? E un non-sens”, a notat Pavlu.
De ce să nu stea, mai bine, "în banca lui"?
Şerban Pavlu, la Interviurile Paginademedia:
"Am primit îndemnul acesta să stau în banca mea. Mi se pare o prostie pentru că, în contextul acesta, ar însemna pasivitate. Astea sunt chestii importante, nu superficiale, cum ar zice unii.
Cred că acest exerciţiu al reacţiei civice este la început. Alte ţări sunt mai vechi în exerciţiul ăsta democratic. Cred că noi nu înţelegem încă principiile acestui sistem democratic.
Nu se înţelege că reacţiile civice reprezintă o investiţie pe termen lung. Eu cred că dacă se schimbă guvernul, ar trebui să aibă în vedere acest tip de reacţie.
VIDEO. Şerban Pavlu, îndemn la vot:
S-a gândit înainte de a accepta să apară în clipul viral?
"Da, m-am gândit! Un minut! Apoi mi-a trecut!", povesteşte Pavlu. "Ştiam că o să fie reacţii - şi vorbesc acum de cele negative. Au apărut la vâteva minute. Şi pe Facebook, dar şi pe mesaje."
Şerban Pavlu:
"Cred că de multe ori absenţa de pe reţelele aceste sociale e un semn al unei neimplicări sau a unei poziţii.
Dacă n-ai postat niciodată nimic înseamnă că accepţi starea de fapt. Tăcerea poate fi luată drept aprobare, oricât ar parea de complicat"
VIDEO. Pavlu: Tăcerea poate fi luată drept aprobare:
Discuţia, pe larg, în continuare.
Înainte, viralul cu îndemnul la vot:
Şerban Pavlu: Cred că este mai important decât oricând să votăm. Oamenii să meargă şi să-şi asume o direcţie sau alta.
Cred că orice se întâmplă ulterior alegerilor nu ar provoca atâtea frustrări, atâta nefericire sau derută. Există mulţi oameni extrem de derutaţi, e important ca oamenii să se informeze puţin pentru a lua o decizie.
Ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetăţeni ai ţării, unde beneficiezi de nişte drepturi şi ai nişte obligaţii. Cred că votul e una dintre aceste obligaţii.
Petrişor Obae: Te-ai gândit vreun moment dacă să te bagi sau nu în demersul acesta de a îndemna la vot?
Şerban Pavlu: M-am gândit că e posibil să stârnească ceva reacţii negative, dar a dispărut într-un minut. Eu nu am fost un tip vocal până acum şi regret. Am colegi care au făcut de timpuriu acest lucru. Nu m-am implicat personal şi cred că de multe ori absenţa de pe reţelele aceste sociale e un semn al unei neimplicări sau a unei poziţii.
Dacă n-ai postat niciodată nimic înseamnă că accepţi starea de fapt. Tăcerea poate fi luată drept aprobare, oricât ar parea de complicat. Implicarea civică e una, politica e altceva. Mă tem că de multe ori politicienii vor capitaliza aceasta tăcere.
Mie nu mi-a spus nimeni niciodată să fac o anume chestie, să mă implic. Eu nu sunt înregimentat politc şi nu intenţionez să fac politică în viitorul apropiat.
Petrişor Obae: De ce e important pentru un artist să se implice în zona aceasta civică?
Şerban Pavlu: Există nişte schimbări care s-au produs, precum intenetul sau social media. Tehnologia permite oricui să-şi deschidă un blog.
Faptul că cetăţenii României au acces la Facebook şi îşi pot exprima părerea personală undeva, iar mesajul poate fi distribuit, a schimbat puţin lucrurile. Actorii nu ştiu dacă trebuie să se implice sau nu, dar din punctutl meu de vedere trebuie să se implice orice cetăţean care e preocupat.
Actorii au avatajul/dezavantajul de a fi feţe cunoscute, ca imagine. Nu cred că părerea unui actor ar trebui să atârne mai mult în balanţă decât cea a unui medic sau a unui inginer metalurg.
Totuşi, cred că se produce o mică confuzie. În primul rând, pare că fiind actori, obişnuiţi să joace roluri, sunt cumpăraţi, iar ce spun ei nu este părerea lor. E un lucru jignitor.
În al doilea rând, mulţi te consideră „un actoraş”, „te crezi şi tu mare actor”. De exemplu, în cazul meu multă lume cunoaşte doar activitatea de la În puii mei, cu Bendeac. Consideră că prin clipul respectiv mi-am făcut un serviciu profesional, să atrag atenţia asupra mea.
Mie îmi e frică că o să ajungem să nu ne mai putem spune aşa uşor părerea, totuşi democraţia vine la pachet şi cu chestia asta. În democraţiile mai vechi se aleg preşedinţi şi oamenii discută, unii îi contestă şi alţii îi susţin. E o realitate pe care ne facem că nu o vedem.
Dacă e tânăr îi spui că „nu ştie cu ce se mănâncă politica” şi dacă e bătrân îi spui „păi şi pe vremea lui Ceauşescu de ce n-ai ieşit să-ţi dai foc?”, imediat există argumente, cu privire la părerile politice ale cetăţenilor sau actorilor.
Petrişor Obae: Nu ţi s-a spus să stai în banca ta?
Până acum nu mult timp, teatrele erau de stat. Acum actorii care sunt angajaţi la stat ce să facă? E şi ăsta un lucru care se reproşează, că iei bani de la stat şi înjuri statul.
Ce să facă? Să-şi dea demisia cei care vor să înjure guvernele? Cu ce drept vine guvernul să-i spună unui actor, care poate profesează de 45 de ani, să-şi dea demisia şi apoi să înjure? E un non-sens.
Am primit îndemnul acesta să stau în banca mea. Mi se pare o prostie pentru că, în contextul acesta, ar însemna pasivitate. Astea sunt chestii importante, nu superficiale, cum ar zice unii.
Cred că acest exerciţiu al reacţiei civice este la început. Alte ţări sunt mai vechi în exerciţiul ăsta democratic. Cred că noi nu înţelegem încă principiile acestui sistem democratic. Nu se înţelege că reacţiile civice reprezintă o investiţie pe termen lung. Eu cred că dacă se schimbă guvernul, ar trebui să aibă în vedere acest tip de reacţie.
Cred că un politician trebuie să aibă nişte competenţe în meseria asta de politician.
Parca am scris si saptamana trecuta ca multi bani de afara s-au bagat in campania hai la vot.