A câştigat sau nu a câştigat TVR? S-a încheiat încă un proces între TVR şi sindicaliştii MediaSind. Postul public de televiziune anunţă că a câştigat la Curtea de Apel acţiunea, fără a da însă foarte multe detalii despre speţă. De cealaltă parte, MediaSind spune că această decizie a venit pentru că obiectul procesului nu mai există.
Detalii, în continuare:
Curtea de Apel a respins cererea de chemare în judecată, referitoare la drepturile legale privind deplasările salariaţilor, formulată de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind ca neîntemeiată, spun cei de la TVR.
Este ceea ce spune TVR. Greu de înţeles din formularea juridică. Explicaţia este ceva mai simplă: TVR a schimbat ceva legat de plata deplasărilor, sindicaliştii nu au fost de acord şi au dat în judecată. Până la sentinţă însă, TVR a ...schimbat schimbarea. Ca atare, nu mai aveau pentru ce se judeca.
Contactaţi de Paginademedia.ro, reprezentanţii sindicatului au declarat că, într-adevăr, instanţa a admis apelul TVR, însă pentru că obiectul procesului nu mai există. Ce s-a întâmplat, de fapt?
Cristian Godinac, şeful sindicatului, a detaliat speţa:
- Pe scurt, TVR a schimbat schimbat o prevedere în contractul colectiv de muncă, prin care să se renunţe la suma de 230 de lei pe care primeau angajaţii plecaţi în delegaţii, iar în schimb ar fi urmat să aibă cazarea şi masa asigurate de instituţie.
- După schimbare, MediaSind ar fi primit mai multe plângeri de la angajaţi care ar fi fost cazaţi „la grămadă” în camere sau în locuri insalubre, după cum a spus Godinac.
- În consecinţă, sindicatul a încercat eliminarea prevederii (lucru pe care l-a şi reuşit după un timp), iar primul pas a fost să dea în judecată TVR. În primă instanţă, Tribunalul a dat câştig de cauză MediaSind, decizie pe care TVR a atacat-o.
- Între procesul de la Tribunal şi cel de la Curtea de Apel, MediaSind a modificat, prin negocieri cu instituţia, respectiva prevedere printr-un act adiniţional (Actul Adiţional Nr. 2), pe care îl aminteşte şi TVR în comunicatul dat azi.
„Dosarul a avut ca obiect cererea SRJ MediaSind de anulare a dispoziţiilor art. 39 alin. (2), (3) şi (4) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018-2019, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti (ITMB), astfel cum aceste prevederi au fost modificate prin Actul Adiţional nr. 2 înregistrat la ITMB”, menţionează cei de la TVR.
Prin urmare, procesul a rămas fără obiect, spune Godinac.
Comunicatul dat de TVR, pe larg
„Instanţa dă dreptate TVR în procesul intentat de SRJ MediaSind referitor la drepturile legale privind deplasările salariaţilor
Curtea de Apel a admis apelul formulat de SRTv şi a respins cererea de chemare în judecată formulată de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind ca neîntemeiată, într-o acţiune ce viza drepturile salariaţilor TVR stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă, privind deplasările în interes de serviciu.
Decizia este definitivă.
Dosarul a avut ca obiect cererea SRJ MediaSind de anulare a dispoziţiilor art. 39 alin. (2), (3) şi (4) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018-2019, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti (ITMB), astfel cum aceste prevederi au fost modificate prin Actul Adiţional nr. 2 înregistrat la ITMB.
Reiterăm faptul că TVR respinge cu fermitate acuzaţiile pe care SRJ MediaSind le generează în permanenţă şi care sunt, ca de fiecare dată, mesaje care conţin ameninţări, minciuni, atacuri la persoană, instigare, aducând grave prejudicii Televiziunii Române.
Ieri, 18 noiembrie, printr-o decizie definitivă, instanţa a respins demersul SRJ MediaSind ca neîntemeiat, aceasta fiind încă o dovadă că acţiunile acestui sindicat care nu este constituit la nivelul SRTv sfidează cadrul legal în care instituţia îşi desfăşoară activitatea.”
Nu este primul proces dintre MediaSind şi TVR. Acum o săptămână, Curtea de Apel a dat câştig de cauză sindicaliştilor în procesul în care instituţia era acuzată că nu a dat informaţii de interes public. De asemenea, în urmă cu o lună, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune a SRTV prin care se contesta legitimitatea MediaSind.
Reamintim că războiul dintre MediaSind şi TVR se dă pe mai multe planuri, inclusiv în instanţă. TVR a anunţat că dă în judecată organizaţia încă din luna iunie, după cum Paginademedia.ro a scris, aici. Este vorba chiar de speţa în care instanţa s-a pronunţat astăzi.
Un alt exemplu: TVR a fost obligată de instanţă să publice lista colaboratorilor din ultimii ani, AICI.
TVR, război cu MediaSind. A angajat o casă de avocatură prin care se luptă cu un sindicat. Primul pas: Un proces
MediaSind: TVR, obligată de instanţă să publice colaboratorii din ultimii ani. Suma cheltuită cu ei: Trei milioane de euro
Nou proces TVR-MediaSind. Acum, sindicatul e cel care dă în judecată: TVR trebuie să explice cum a cheltuit trei milioane de euro
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii