Cum ne afectează perioada stresantă a pandemiei? Cum resimt românii izolarea? Cum se luptă cu frica şi cu anxietatea?
Mai multe reportaje pe această temă se vor vedea pe TVR, în cadrul producţiei Dosar România. Materialele - patru reportaje sub genericul „Epidemia Singurătăţii” - vor fi date pe TVR 1 duminică, pe 29 noiembrie şi 13 decembrie, de la ora 18:00.
Reportajele au fost realizate de jurnalista Cristina Ţilică. Despre pandemie, ca factor de stres, despre presiunea acestor luni, despre efectele la nivelul psihicului uman.
În cadrul celor două episoade au fost invitaţi medici pishologi şi psihiatri care explică cât de stresantă a fost pentru oameni boala Covid 19.
Vor fi şi cazuri reale prezentate în emisiuni. De la un student la ASE, o mamă singură cu doi copii la profesor universitar sau pensionară.
Dr. Anton Andrei Crasan, medic specialist psihiatru, despre pandemie:
„În general, singurătatea nu face bine. Există nenumărate studii, unele chiar recente. Universitatea din Florida a scos recent un studiu în care a demonstrat că izolarea şi singurătatea în sine au efecte foarte, foarte nocive asupra sănătăţii atât psihice, cât şi fizice.
Specialiştii comparau singurătatea cu fumatul a 15 ţigări pe zi.”
Ovidiu Alexinsch, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi:
„Avem de a face cu un stres multiplu: este în primul rând un stres exterior determinat de pandemie, dar ameninţarea este cât se poate de reală a virusului şi vedem, ne mirăm de numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, de numărul mare de cazuri grave ajunse la ATI.
Pe de altă parte, este vorba de un stres interior, care, poate, de multe ori, este mult mai puternic şi îşi pune amprenta mai important pe funcţionalitatea noastră.”
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
Trimite un comentariu