COMUNICAT. Pentru a alege vinul potrivit, ne putem baza pe propriile simţuri şi experienţă, ori putem urma recomandările somelierilor. A doua variantă este de preferat, mai ales când bem vinuri pe care nu le-am degustat anterior.
Unul dintre criteriile de bază pentru alegerea vinului este soiul de struguri din care a fost obţinut. Doar prin asocierea corectă dintre felul de mâncare şi soiul vinului poţi obţine o experienţă culinară superioară.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Vinul este o băutură populară, care se produce pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Chiar dacă fiecare popor are propriile obiceiuri culinare, vinul şi-a găsit locul alături de preparate diverse, unele chiar exotice.
Australienii îl beau alături de friptura de cangur, japonezii cu sushi, iar libanezii îl servesc alături de preparate din năut şi alte legume specifice regiunii.
Ia în calcul culoarea
Multe tipuri de vinuri rafinate de la Crama Gîrboiu au nuanţe diferite. Totuşi, în funcţie de tipul de struguri folosit în producţie, vinurile se împart în 3 categorii:
● Roşii;
● Albe;
● Roze.
Vinul roşu se consumă de obicei cu preparate din carne roşie şi anumite sosuri grele.
Cel alb însoţeşte felurile de mâncare din carne de pasăre, peşte, sosuri uşoare, paste, brânzeturi şi fructe de mare.
Vinul roze se potriveşte unei arii culinare mai vaste. În funcţie de caracteristicile fiecărui nume, se pot asocia cu raţă, pui, carne de vită, brânzeturi, preparate la grătar şi chiar deserturi.
Ţine cont de gust
Gustul este un criteriu de bază pentru clasificarea vinurilor, dar şi pentru alegerea lor. Există 4 tipuri principale de gust:
● sec;
● demisec;
● demidulce;
● dulce.
Gustul derivă din cantitatea de zahăr rămas în vin după fermentare. Strugurii conţin zaharuri naturale, pe care fermentaţia îi transformă în alcool. Totuşi, o parte din zahăr rămâne în vin şi influenţează gustul final.
Cu cât cantitatea de zahăr rezidual este mai mare, cu atât vinul este mai dulce. Vinurile roşii seci se potrivesc cu carne roşie şi vânat. Cele albe seci merg cu peşte, fructe de mare şi pasăre.
Vinurile demiseci însoţesc preparate din peşte, pasăre, salate, aperitive şi deserturi. Vinurile demidulci potenţează gustul sosurilor dulcege şi aromate şi felurilor de mâncare din carne de vită, porc şi pasăre.
Când este dulce, licoarea lui Bachus se potriveşte la desert şi alături de unele brânzeturi şi preparate din carne.
Nu ignora corpolenţa
Băutorul obişnuit ignoră deseori corpolenţa vinului, dar această caracteristică este importantă. Caracteristicile care determină corpolenţa sunt vâscozitatea, consistenţa şi textura vinului. De cele mai multe ori, soiurile corpolente au o cantitate mare de alcool şi lasă urme pe pahar. Cele cu corpolenţă redusă nu au mult alcool şi sunt mai fluide.
Vinurile corpolente, de obicei roşii, se asociază cu sosuri grele şi carne roşie. Vinurile cu corpolenţă medie sunt fie albe, fie roşii. Pizza, pastele, peştele gras se potrivesc perfect cu acest tip de vinuri.
Soiurile de vin cu corpolenţă redusă, de obicei albe, se consumă cu salate, aperitive şi preparate vegetariene.
Soiuri de vin şi preparatele potrivite
Fiecare sortiment de vin este atent degustat de somelieri, care înscriu pe etichetă cele mai indicate preparate culinare. În general, cele mai potrivite asocieri sunt:
● Pinot Noir - preparate cu sosuri, pasăre gătită în sos de vin, ciuperci;
● Cabernet Sauvignon - carne roşie;
● Chardonnay - peşte gras, fructe de mare;
● Sauvignon Blanc - peşte, fructe de mare, sosuri uşoare;
● Pinot Gris - peşte şi fructe de mare;
● Muscat - deserturi cu fructe;
● Riesling - carne de raţă sau gâscă, mâncăruri picante;
● Bordeaux - carne roşie, vânat;
● Malbec - mâncare asiatică, carne friptă;
● Fetească albă - preparate din carne de pasăre, aperitive, peşte;
● Fetească neagră - carne roşie;
● Grasă de Cotnari - preparate din legume, peşte gras, carne de pasăre friptă.
Un vin bun face din orice masă un festin. Ţine cont de recomandările noastre pentru a alege soiul de vin potrivit.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu