COMUNICAT. Să recunoaştem, e greu să refuzi ceva dulce! Zahărul este unul dintre alimentele care dă cea mai mare dependenţă, adesea mai pregnantă decât dependenţa de alcool sau cea de droguri. În ciuda studiilor nenumărate care arată efectele nocive ale zahărului la nivelul organismului uman, oamenii continuă să-l consume, fără să se poată opri.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Dacă faci şi tu parte din această categorie şi-ţi doreşti să găseşti alternative mai sănătoase la zahăr, citeşte acest articol şi vei afla care îndulcitor este mai sănătos.
Zahărul
Să începem cu începutul: cu zahărul. Acesta este o combinaţie de glucoză şi fructoză care împreună formează sucroza.
Sucroza nu are vitamine sau nutrienţi. Are însă destule calorii. Ca orice carbohidrat, zahărul este o sursă de energie rapidă. Şi cum creierul are nevoie de aproximativ 130 de grame de carbohidraţi ca să funcţioneze, ai spune că zahărul e un aliment perfect pentru energie.
Atunci de ce este aşa de blamat? Totul se reduce la cantitatea consumată.
În exces, zahărul creşte riscul de diabet de tip 2, creştere în greutate şi alte boli metabolice. Şi, cum zahărul se găseşte în aproape orice aliment procesat, ai şanse mari să depăşeşti cantitatea admisă de zahăr zilnic. În plus, zahărul e mai greu de digerat decât mierea, de exemplu, pentru că nu conţine enzime.
Mierea
Despre miere se ştie faptul că este produsă de albine din nectarul mai multor tipuri de flori. Mierea conţine apă şi două tipuri de zahăr, fructoză şi glucoză. În plus, mai conţine enzime, aminoacizi, vitaminele B şi C, minerale şi antioxidanţi. Aceşti antioxidanţi au proprietăţi antiinflamatorii care fac ca mierea sa fie folosită adesea şi ca remediu de sănătate.
Dar ca îndulcitor, e mierea mai sănătoasă ca zahărul? Mierea conţine mai multă fructoză decât glucoză, şi pentru că fructoza este mai dulce, poate fi folosită în cantităţi mai reduse.
Este mai puţin procesată decât zahărul alb şi poate fi consumată şi crudă. Însă puţini ştiu că o linguriţă de miere are mai multe calorii decât una de zahăr, aşa că ambele ar trebui să fie folosite cu chibzuinţă.
În special de persoanele aflate la risc de diabet, boli metabolice sau cardiovasculare. În plus, mierea nu este recomandată copiilor sub un an, din cauza riscului de a dezvolta botulism.
Stevia
Dacă nici zahărul şi nici mierea nu punctează la capitolul îndulcitori sănătoşi, atunci cu siguranţă stevia te-ar putea convinge.
Stevia este un îndulcitor natural extras din frunzele unei plante care creşte în America de Sud. Conţine zero calorii şi poate fi de 350 de ori mai dulce decât zahărul.
În plus, în frunzele plantei din care se extrage stevia se găsesc fitonutrienţi importanţi, care fac ca acest îndulcitor să scadă tensiunea arterială, nivelul de glucoză din sânge şi chiar şi nivelurile de insulină.
Aşadar, dacă vrei o alternativă sănătoasă la zahăr şi miere, poţi să consumi îndulcitor stevie de la Planteea.ro.
Xylitolul
Despre xylitol ai auzit cu siguranţă, în reclamele gumelor de mestecat.
Este un îndulcitor care se extrage din porumb şi conţine foarte puţine calorii, cam cu 40% mai puţine decât zahărul. Pentru că nu conţine fructoză, principalul component al zahărului răspunzător de efectele negative, xylitolul este considerat o alternativă mai sănătoasă la zahăr şi miere.
Acest îndulcitor nu creşte nivelurile de glucoză şi insulină din sânge, deci poate fi folosit în siguranţă şi de diabetici.
În concluzie, la întrebarea care îndulcitor, dintre zahăr şi miere, este mai sănătos, răspunsul este niciunul. Ambele conţin cantităţi importante de fructoză şi ridică nivelurile de glucoză şi insulină din sânge.
Sigur, consumată cu moderaţie, mierea este de ales pentru celelalte efecte benefice asupra sănătăţii. Însă dacă vrei un îndulcitor care să nu-ţi afecteze metabolismul, stevia este cea mai bună opţiune.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu