Skip to main content

EUROPEO. Video. Rusia exportă în continuare ţiţei, în ciuda sancţiunilor. Germania vrea să înăsprească politica de migraţie. Cum se trăieşte în Amsterdam?

 
EUROPEO. Video. Rusia exportă în continuare ţiţei, în ciuda sancţiunilor. Germania vrea să înăsprească politica de migraţie. Cum se trăieşte în Amsterdam?

PARTENERIATRusia continuă să exporte ţiţei în întreaga lume prin apele internaţionale, precum Strâmtoarea Danemarcei, situată între Groenlanda şi Islanda. Recentele alegeri europarlamentare au fost câştigate în estul Germaniei de formaţiunea populistă de dreapta alternativă, Prescurtat AFD, care a promis să pună capăt imigraţiei ilegale.

Publicitate

În Amsterdam, un magnet turistic, mulţi tineri trăiesc cu părinţii până la 25-30 de ani, din cauza costului de trai foarte ridicat.

În materialul din seria Europeo, realizat de Deutsche Welle.

Temele din reportajul video:

Rusia şi flota umbrelor

În ciuda sancţiunilor internaţionale, Rusia continuă să exporte ţiţei folosind aşa-numita „flotă a umbrelor”, formată din nave vechi, nesigure şi neasigurate, care transportă petrol prin apele internaţionale, cum ar fi Strâmtoarea Danemarcei. Un accident cu aceste nave ar putea provoca pagube ecologice uriaşe, iar autorităţile daneze sunt îngrijorate, dar ezită să ia măsuri unilaterale fără un acord internaţional.

Flota umbrelor reprezintă aproximativ 80% din exporturile ruseşti de ţiţei şi utilizează nave sub pavilioane ale unor ţări precum Gabon, o dictatură militară recent afectată de o lovitură de stat.

Guvernul danez doreşte formarea unei coaliţii internaţionale pentru a impune practici mai stricte acestei flote. Experţii propun monitorizarea mai agresivă a acestor nave şi sancţionarea oricărei entităţi implicate în activităţile ilegale. De asemenea, Moscova a ameninţat Danemarca cu represalii în cazul în care aceasta va lua măsuri împotriva flotei umbrelor, accentuând complexitatea situaţiei şi pericolele ecologice potenţiale pentru coastele daneze.

Guvernul german şi politica de migraţie

Guvernul german intenţionează să înăsprească politica de migraţie, reflectând atitudinea din ce în ce mai dură a populaţiei faţă de deportarea solicitanţilor de azil respinşi. Această schimbare este în linie cu poziţia partidului populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), care câştigă tot mai mult sprijin, în special în estul ţării.

Într-un orăşel la est de Berlin, sentimentele variază de la susţinerea strictei politici de migraţie până la acceptarea refugiaţilor. Unii refugiaţi, care au fugit de război, sunt de acord cu măsurile stricte, dorind o viaţă sigură şi stabilă. Alţi localnici îşi exprimă dezamăgirea faţă de actualul guvern şi sprijină AfD, crezând că aceasta ar putea aduce schimbările necesare.

Cum trăiesc tinerii în Amsterdam?

Amsterdamul, faimos pentru canalele, podurile, cafenelele şi pieţele sale de flori, este un magnet turistic. În această capitală europeană, clasată printre cele mai fericite ţări din lume, mulţi tineri trăiesc cu părinţii până la 25-30 de ani, din cauza costului de trai foarte ridicat. Deplasarea pe jos sau cu transportul public gratuit pentru studenţi, este de preferat pentru tineri. Aceştia susţin că, deşi Amsterdamul este tolerant şi divers, mereu există loc pentru îmbunătăţiri.

Un reportaj din cadrul Secţiunii Speciale susţinute de Deutsche Welle.

Mai multe reportaje video, pe pagina de Youtube a Deutsche Welle în limba română

Video. Europeo: Rusia şi flota umbrelor

 

Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro
viewscnt

sus