Skip to main content

EUROPEO. Video. Republica Moldova: liderul Găgăuziei, sprijinită de Rusia lui Putin. Albania: scandal la recensământ. Germania: se numără insectele

 
EUROPEO. Video. Republica Moldova: liderul Găgăuziei, sprijinită de Rusia lui Putin. Albania: scandal la recensământ. Germania: se numără insectele

PARTENERIAT. Materiale diverse în acest episod din seria Europeo, semnată DW Română: subiecte la zi din Moldova, Albania şi Germania.

Publicitate
  • Lângă noi, în Republica Moldova, Evghenia Guţul, liderul regiunii Găgăuzia din Republica Moldova, este acuzată de sabotarea cursului pro-european al ţării cu sprijinul Rusiei.
  • În Albania, recensământul din 2023 a fost marcat de tensiuni, cu acuzaţii că Bulgaria a încercat să influenţeze etnicii macedoneni să se declare bulgari.
  • În Germania, un ONG din Bonn derulează un proiect pilot pentru numărarea insectelor în mediul urban, cu ajutorul voluntarilor, pentru a identifica speciile expuse riscului.

Un material din seria Europeo - un video magazin DW Română. Principalele teme:

Republica Moldova: Evghenia Guţul, sprijinită de Putin

Regiunea autonomă Găgăuzia este situată în sud-vestul Republicii Moldova, unde influenţa Rusiei este deosebit de puternică. În urmă cu un an, în Găgăuzia a fost aleasă Evghenia Guţul, care sabotează cursul pro-european al Moldovei, dar nu o face singură, ci cu sprijinul lui Putin.

Guţul este acuzată de finanţarea ilegală a fostului partid Şor, declarat neconstituţional. Conform Procuraturii, ea ar fi transportat personal bani din Rusia în Republica Moldova pentru un partid susţinut de Kremlin.

Guţul neagă acuzaţiile:

„Sunt judecată fiindcă sunt başcanul Găgăuziei. În ziua de azi, noi, găgăuzii, suntem pedepsiţi pentru că avem o altă opinie, pentru că ne dorim pace şi vrem să fim prieteni cu Federaţia Rusă şi cu alte ţări."

Guţul este un aliat al Rusiei în Moldova, călătoreşte în mod regulat la Moscova şi chiar se întâlneşte cu Vladimir Putin. Trupele ruse sunt deja staţionate în Moldova, în Transnistria. Acum, Rusia curtează Găgăuzia, regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova.

În Găgăuzia, Rusia foloseşte bani şi exercită influenţă prin intermediul partidului pro-rus Pobeda, adică Victoria, condus de Evghenia Guţul.

Albania: tensiuni la recensământul din 2023, pe tema minorităţilor

Bulgaria şi Macedonia sunt în conflict de ani de zile, în principal din cauza diferenţelor legate de istorie, limbă şi identitate. Totuşi, tensiunile par să se fi extins şi în Albania. Într-o municipalitate din sud-estul Albaniei, se crede că Bulgaria a intervenit în procesul de recensământ de anul trecut pentru a încuraja etnicii macedoneni să se declare etnici bulgari.

Pustec, situat pe unul dintre malurile lacului Prespa, în sud-estul Albaniei, este locuit de macedoneni care au devenit oficial minoritate etnică în 1945. Minoritatea bulgară din Albania a fost recunoscută abia în 2017. În 2023, recensământul populaţiei a fost un subiect extrem de sensibil în Pustec. Localnicii spun că Bulgaria ar fi încercat să îi convingă pe macedoneni să se declare bulgari la recensământ.

Germania: Recensământul insectelor

Lipsa spaţiilor verzi, zgomotul, poluarea şi lumina artificială pe timp de noapte fac ca insectele să supravieţuiască cu greu în zonele urbane. ONG-ul german Vila Dubon a demarat un proiect pilot în care insectele sunt numărate pentru a determina care specii sunt expuse riscului.

O astfel de cercetare complicată nu ar fi posibilă fără voluntari. Numărarea insectelor poate fi o sarcină frustrantă, dacă nu chiar imposibilă, însă pentru un ONG din oraşul Bonn este un subiect ştiinţific serios.

Biologul Johannes Krassmann este unul dintre cei care au acceptat provocarea: „Cel mai greu pentru mine este faptul că sunt atât de multe insecte. Nu putem avea o privire de ansamblu asupra tuturor insectelor. Majoritatea sunt foarte rapide, deci avem foarte puţin timp să le observăm.”

În acest proiect pilot, voluntarii îi ajută pe oamenii de ştiinţă să dezvolte metode eficiente de monitorizare a insectelor în mediul urban.

Un reportaj din cadrul Secţiunii Speciale susţinute de Deutsche Welle.

Mai multe reportaje video, pe pagina de Youtube a Deutsche Welle în limba română

Video. EUROPEO: Republica Moldova - Evghenia Guţul sprijinită de Putin

Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro
viewscnt

sus