Adrian Sârbu se dezlănţuie contra companiei de cablu RCS&RDS şi a patronului Zoltan Teszari, pe care îl numeşte „Zoli”, chiar la televiziunea sa, Aleph News.
Patronul Aleph News acuză RCS că îşi distruge concurenţa şi „dictează legi Guvernului şi Parlamentului”.
„După 30 de ani de invizibilitate şi timiditate, Zoli a devenit stăpânul absolut al cablului, televiziunii şi accesului la internet din România.
Astăzi, DIGI stabileşte cine are dreptul să fie în cablu şi cine nu. Cât de vizibil poate să fie un canal de televiziune şi ce audienţă va avea”, a spus Adrian Sârbu la propriul post de televiziune.
Totul cu câteva zile înainte de votarea noilor modificări ale Legii Audiovizualului, care se discută în Parlament, modificări ce ar putea viza şi companiile de cablu care deţin posturi de televiziune.
„Digi (RCS RDS) a dobândit, cu sprijinul instituţiilor statului şi în dispreţul legii, monopolul absolut al pieţelor audiovizualului şi comunicaţiilor. Astăzi îşi distruge concurenţa şi dictează legi Guvernului şi Parlamentului. Întreabă-te de ce i se permite.”, a spus Adrian Sârbu la propriul post de televiziune
„«Nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari», spunea Henry Ford, cu mâna pe manivela cu care a învârtit America. «Nu mă întreba cum am ajuns sa controlez 75% din piaţa de cablu din România, peste 50% din accesul la internet şi învârt România cu telecomanda. Nu am să-ţi spun. Pentru că nu exist».
Îl cheama Zoli şi este invizibil. I se trage de la o inghetata mâncată prin ’92, primul lui business.
Nu-l întreba cum a bagat primul milion de abonaţi la cablu în sacoşa de îngheţată cu care venea periodic, n-ai vrea sa ştii de unde. Nici de al doilea, al treilea, al patrulea, chiar şi al cincilea milion. Nu l-a întrebat nici Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei în ultimii 14 ani de cand este preşedinte.”, şi-a continuat Adrian Sârbu monologul.
„După 30 de ani de invizibilitate şi timiditate, Zoli a devenit stăpânul absolut al cablului, televiziunii şi accesului la internet din România.
Astăzi, DIGI stabileşte cine are dreptul să fie în cablu şi cine nu. Cât de vizibil poate să fie un canal de televiziune şi ce audienţă va avea.”, a mai adăugat Sârbu.
Omul de televiziune a amintit şi cazul Aleph News în relaţia cu RCS. Compania de cablu a fost deja sancţionată de mai multe ori pentru că refuză să adauge Aleph News în pachetul televiziunilor de ştiri, aşa cum spune legislaţia audioviaulă. Concret, găselniţa RCS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri - Digi24 - a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat, în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care şi Aleph News.
CNA a sancţionat RCS în mai multe rânduri pentru această schemă, însă nici acum compania nu s-a conformat. În prezent, sancţiunile date de CNA comapnaiei de cablu au fost contestate în instanţă. Unele procese au fost câştigate de CNA, însă doar în prima instanţă.
Adrian Sârbu a subliniat şi importanţa modificărilor legii audioviualului care se discută în această perioadă în Senat, cameră decizională. Senatorul Lucian Romaşcanu a venit cu un amendament ce vizează marile companii de cablu care deţin şi posturi de televiziune.
Mai exact, orice cablist care are mai mult de 40% din piaţa de cablu şi deţine şi posturi TV trebuie să renunţe fie la afacerea de cablu, fie la televiziuni (detalii despre proiect, AICI).
RDS isi permite 20lei abonamnet pt ca are cel putin 60% reducere la majoritatea posturilor pt cei care nu stiau, pe cand operatorii mai mici... oha...