Skip to main content

Antena 1 şi Romania TV pierd procesul cu manelistul Culiţă Sterp. El are de primit daune de 35.000 de euro

 
Antena 1 şi Romania TV pierd procesul cu manelistul Culiţă Sterp. El are de primit daune de 35.000 de euro

Televiziunile Romania TV şi Antena 1 au pierdut procesele cu manelistul Nicolae Sterp (cunoscut drept Culiţă Sterp) despre care au relatat că ar fi ucis un om într-un accident de maşină în anul 2016. În realitate, a fost o confuzie de nume şi era vorba despre un alt Nicolae Sterp, care a şi fost condamnat.

Publicitate

Astfel, Antena 1 ar trebui să-i plătească manelistului daune morale de 75.000 de lei, în timp ce Romania TV, 100.000 de lei. Deciziile nu sunt definitive şi pot fi atacate cu recurs. 

Tot scandalul a început în anul 2022 când manelistul chiar a fost implicat într-un accident rutier, iar apoi ar fi fugit de la faţa locului. În acest context, RTV şi Antena 1 au difuzat ştiri, pe TV dar şi online, potrivit cărora Culiţă Sterp ar mai fi fost implicat într-un accident soldat cu un deces în anul 2016 şi că ar fi primit chiar o condamnare în 2020, pentru ucidere din culpă.

În realitate, publicaţia locală Clujust a dezvăluit că, în 2016, era vorba despre un alt Nicolae Sterp, un bărbat în vârstă de 35 de ani din Sibiu.  

După aceste ştiri false legate de accidentul din 2016, manelistul Nicolae Sterp a acţionat în judecată cele două televiziuni, Antena 1 şi Romania TV, cerând daune de câte un milion de lei, şi a câştigat procesele pe fond, de la Tribunalul Huneodara, dar şi apelurile, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Procesele, pe rând.

1. Procesul cu Antena 1

Culiţă Sterp a cerut instanţei să constate încălcarea dreptului la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, drepturi nepatrimoniale care îi aparţin, după o ştire difuzată la Observator şi un articol publicat online.

Mai exact, Observator a difuzat pe 3 decembrie 2022 o ştire intitulată: „Dezvăluiri despre accidentul mortal al lui Culiţă Sterp

Pe site-ul ObservatorNews.ro a apărut pe 3 decembrie următoarea ştire: „Cum a încercat familia lui Culiţă Sterp să-i cumpere libertatea, în 2016, atunci când a adormit la volan şi a ucis un om: Hai să ne înţelegem cumva

Pentru prejudiciile de imagine, manelistul voia să ceară Antenei Group daune de 1 milion de lei. 

Conform minutei postate pe Portalul Instanţelor de Judecată, Antena Group va trebui să-i plătească lui Nicolae Sterp 75.000 de lei cu titlu de daune morale (aproximativ 15.000 de euro). La sumă se adaugă dobânda legală penalizatoare precum şi actualizarea cu rata inflaţiei a sumei respective pentru fiecare zi de întârziere după ce decizia rămâne definitivă. 

2. Procesul cu Romania TV: „BREAKING NEWS! Accidentul ţinut secret, Culiţă Sterp a ucis un om”

EXCLUSIV, Culiţă Sterp a ucis un om, a scris România TV pe burtieră în 2020, amintind de accidentul din 2016 al lui alt Sterp. Totodată, Romania TV a difuzat pe TV şi a publicat online o serie de materiale care îl acuzau pe Sterp de accidentul pe care nu l-a produs. În acest proces cu România TV, manelistul a solicitat daune morale de un milion de lei. 

Conform plângerii depuse la instanţă, site-ul RTV a publicatun articol intitulat: „„EXCLUSIV. Culiţă Sterp a ucis un om. Manelistul a fost implicat într-un alt accident”. 

A urmat un alt articol online: „Este bomba zilei! Culiţă Sterp a ucis un om într-un alt accident rutier , după ce a adormit la volan. Va face închisoare cu executare!”

În plus, ştirea care rula pe post anunţa: „BREAKING NEWS! Accidentul ţinut secret, Culiţă Sterp a ucis un om”. 

Curtea de Apel a decis că Romania TV trebuie să plătească despăgubiri totale de 100.000 de lei, care se împart astfel: 50.000 de lei prin societatea RTV Properties Management, pentru articolele publicate în online, şi alţi 50.000 de lei pentru ştirile difuzate pe TV, care vor trebui plătiţi în solidar de Ridzone Computers şi de jurnalista Roxana Ciucă, cea care a prezentat ştirea pe post. 

Iată decizia pe scurt, via Portalul Instanţelor de Judecată: 

„Obligă pârâta RTV PROPERTIES MANAGEMANT SRL la plata către reclamant a sumei de 50.000 lei, cu titlu de daune morale pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, drepturi încălcate prin articolele publicate.

Obligă pârâtele RIDZONE COMPUTERS SRL şi Ciucă Roxana, în solidar la plata către reclamant a sumei de 50.000 lei, cu titlu de daune morale pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, drepturi încălcate prin ştirile difuzate.

Obligă pârâtele la plata dobânzii legale penalizatoare de la data rămânerii definitive a hotărârii. Obligă pârâtele la plata cheltuielilor de judecată, reduce în condiţiile art.453 alin.2 Cod proc.civ., astfel: pârâta RTV PROPERTIES MANAGEMANT SRL suma de 5000 lei, iar pârâtele RIDZONE COMPUTERS SRL şi Ciucă Roxana, în solidar suma de 5000 lei către reclamantul Sterp Nicolae. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei atacate. 

Cazul, analizat şi la CNA. Nicio sancţiune

Ştirile difuzate de Romania TV şi de Antena 1 au fost reclamate şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Forul nu a considerat că există încălcări după ce au urmărit imaginile de pe cele două posturi şi au audiat reprezentanţii. 

Reprezentantul Antenei 1 a subliniat în şedinţa CNA că în cazul ştiri despre Culiţă Sterp difuată la Observator, s-a încercat solicitarea unui punct de vedere de la manelist, însă acesta a refuzat. În ştire apare şi mărturia fiului victimei accidentului din 2016, cel produs de un alt Nicolae Sterp, care a povestit că familia acestuia ar fi încercat să îi cumpere tăcerea. 

De asemenea, reprezentanta Romania TV le-a spus la momentul respectiv, ianuarie 2023, membilor CNA că postul avea confirmare „de la cel mai înalt nivel” că este vorba chiar de Culiţă Sterp în cazul accidentului din 2016. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus