Skip to main content

Când presa (mai) contează. Două demisii în doua zile în Guvern. Gabriela Firea pleacă de la Ministerul Familiei, după dezvăluirile despre „azilele groazei”

 
Când presa (mai) contează. Două demisii în doua zile în Guvern. Gabriela Firea pleacă de la Ministerul Familiei, după dezvăluirile despre „azilele groazei”

Al doilea ministru pleacă din guvernul Ciolacu, pe fondul scandalului „azilelor groazei” aşa cum au fost numite de presă. Este vorba despre Gabriela Firea, Ministrul Familiei, care părăseşte Guvernul la o zi după o altă demisie, cea a lui Marius Budăi, de la Ministerul Muncii. 

Publicitate

Demisia Gabrielei Firea vine după dezvăluirile jurnaliştilor Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigaţii Media) şi Bianca Albu (Buletin de Bucureşti), care au venit cu ancheta iniţială, Lagărele Cristinei, care arăta cum apropiaţi ai acestei ar fi fost în conducerea unor azile de bătrâni, în care oamenii trăiau în condiţii inumane (imagini AICI). 

„Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferinţa celor din jur. Martor este Dumnezeu şi martori sunt toţi cei care mă cunosc personal, atât pe mine, cât şi pe soţul meu, şi familia mea, că această imagine arătată publicului cu atâta înverşunare şi cheltuială nu este cea reală.

Am fost zugrăviţi în chip negativ tocmai pentru că incomodez prin suma faptelor bune pe care le-am făcut şi prin conduita mea.

Plătesc pentru vina de a fi avut încredere în oameni!”, a scris Gabriela Firea într-o postare pe Facebook, în care şi-a anunţat demisia din Guvern.

În acelaşi mesaj, Firea spune despre Ştefan Godei, cel care conducea azilele din Voluntari supuse cercetărilor DIICOT, că a fost dat afară dine chipa ei senatorială după primul articol despre cămine, cel din februarie

CONTEXT. Plecarea Gabrielei Firea are loc după mai multe zile în care presa a făcut dezvăluiri despre legături ai apropiaţilor ei cu azilele cu probleme din Ilfov. 

Întregul scandal a explodat săptămâna trecută, la cinci luni după primele dezvăluiri privind azilele groazei din Ilfov, odată cu percheziţiile DIICOT. Primii care au scris pe acest subiect au fost jurnaliştii Ovidiu Vanghele, pe Centrul de Investigaţii Media şi Bianca Albu, de la Buletin de Bucureşti. 

Zilele acestea, cei doi jurnalişti au venit cu noi dezvăluiri. Deşi instituşiile abilitate, inclusiv Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, spun că „nu au ştiut” nimic despre neregulile din azilele din Ilfov, cei doi jurnalişti au arătat, cu documente, că instituţiile primiseră de mai bine de un an reclamaţii peste reclamaţii. 

Mai exact, jurnaliştii Ovidiu Vanghele şi Bianca Albu spun, într-o serie de articole intitulate „Toţi ştiau” că următoarele instituţii au avut detalii clare despre relele tratamente la care au fost supuşi beneficiarii din cele trei „lagăre” din Ilfov: 

  • Primăria Voluntari,
  • Ministerul Muncii (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, Autoritatea Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi),
  • Ministerul Sănătăţii (Direcţia de Sănătate Publică Ilfov),
  • Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă)
  • Ministerul Mediului (Garda de Mediu),
  • precum şi alte instituţii ale statului

Mai mult decât atât, jurnaliştii au dezvăluit şi că Ministerul Muncii a decis a tăiat accesul monitorilor independenţi ai CRJ în astfel de instituţii, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus