INTERVIU. Istoria emisiunii Vorbeşte corect: „Filmările se făceau la...
INTERVIU. Istoria emisiunii Vorbeşte corect: „Filmările se făceau la început cu o cameră ascunsă, purtam chiar şi peruci”. Ruxandra Gheorghe Negrea, Care pe care (TVR 1)
INTERVIU. Ruxandra Gheorghe Negrea, prezentatoarea emisiuniiCare pe care şi Vorbeşte corect, de la TVR 1, a povestit cum realiza, la început, „pastilele” dedicate educaţiei lingvistice. „Filmările se făceau la început cu o cameră ascunsă, purtam chiar şi peruci”, a declarat ea.
Publicitate
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, jurnalista spune cum şi-a descoperit pasiunea pentru limba română şi ce se întâmplă în culisele emisiunii pe care o prezintă acum la postul public, Care pe care.
În acest moment pe post se difuzează înregistrări, dar din toamnă emisiunea revine cu un nou sezon.
De când a debutat în televiziune, Ruxandra opreşte oamenii pe stradă şi îi întreabă despre Gramatică. De aceea a şi fost supranumită „Domnişoara Corect”
Îi corectează şi pe cei dragi, nu doar pe cei de pe stradă
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Cu toţii facem greşeli de exprimare sau de scriere. Contează să ne corectăm permanent, până la urmă vom vorbi şi vom scrie corect. Verific întotdeauna dicţionarele tipărite DOOM şi DEX. Şi în redacţie, la Ştiri, avem aceste două dicţionare pe care în permanenţă le consultăm."
Ce răspuns a primit Ruxandra de la un domn pe care l-a intervievat?
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Dintre replicile mai savuroase, care «aduc audienţă» sau «cresc ratingul», cum ne place să spunem, în staţiunea Sinaia, un domn pe care îl întrebam cu insistenţă în legătură cu o dilemă gramaticală a răbufnit: «Dar ce, eşti Satana pe capul meu? Lasă-mă în pace, nu ştiu cum e corect!».”.
Paginademedia.ro: Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru limba română?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Drept să vă spun, dacă e să vorbim despre pasiuni, din şcoală am avut, de fapt, un entuziasm aparte pentru învăţarea limbilor străine. Eram în clasa a III-a şi imediat după Revoluţie am început să studiem o materie nouă, limba franceză.
Doamna profesoară era minunată, preda ora într-un mod atractiv, aducea păpuşi şi alte materiale didactice, iar eu eram încântată să pronunţ cuvintele într-o altă limbă. Au urmat apoi limba engleză şi limba italiană, spaniolă şi portugheză.
Gramatica mi-a plăcut dintotdeauna, era de altfel şi probă la examenul de admitere la liceu, la Bacalaureat şi la examenul de admitere la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Toţi profesorii spuneau că nu vom putea învăţa corect o limbă străină dacă nu cunoaştem şi nu vorbim corect propria limbă, limba română.
Dacă într-o frază presari trei, patru cuvinte englezeşti nu înseamnă că vorbeşti engleza. În realitate, nu vorbeşti corect nici limba engleză, nici limba română. Capcana cea mai mare este să subminezi mesajul pe care îl transmiţi interlocutorului. Tu poate ştii ce vrei să spui, dar cel care te ascultă cu siguranţă nu te înţelege pe deplin.
GALERIE FOTO: Ruxandra Gheorghe Negrea, imagini de arhivă
Paginademedia.ro: Care sunt greşelile care te enervează cel mai mult? E ceva ce nu suporţi să auzi deloc?
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Face sens”, în loc de „are sens”, aceasta este una dintre greşelile care deformează limba română. „Face sens” traduce englezescul „it makes sense”, dar noi, în limba română, folosim pentru această expresie verbul „a avea”, nu „a face”. Apoi, mai sunt „a facilita”, în loc de „a favoriza”, „a implementa, în loc de „a aplica”.
Utilizarea excesivă a acestor cuvinte în discursul public îngreunează comunicarea. De asemenea, exprimarea succintă şi săracă în sinonime devine, din păcate, dominantă, iar efectul este apariţia unui nou „limbaj de lemn”.
Aceleaşi câteva cuvinte sunt mereu şi mereu rostogolite, indiferent de tipicul unei situaţii: orice a devenit „o provocare”, fie că vorbim de un examen, fie că vorbim de pregătirea unei reţete culinare, de învăţarea unui sport etc.
Paginademedia.ro: În timpul facultăţii ai predat elevilor, dar ai avut şi emisiune la TV. De ce ai ales televiziunea şi nu predatul?
Ruxandra Gheorghe Negrea: În 2001, când am început colaborarea cu TVR pentru emisiunea de limba română Corect, să „apari pe sticlă” era cu adevărat inedit. Audiovizualul era un domeniu în dezvoltare, erau mai puţine televiziuni, emisiuni şi prezentatori.
Am considerat că este o şansă să lucrez în Televiziunea Română! Apoi, emisiunea a început să aibă notorietate... Culegeam roadele unei munci de echipă. Şi am simţit că locul meu este aici.
Paginademedia.ro:De ce se numeşte emisiunea Care pe care?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Titlul face referire la una dintre cele mai frecvente greşeli de limba română, folosirea lui „care”, în loc de „pe care”; poate că aşa nu vom mai uita să lăsăm prepoziţia „pe” lângă „care” atunci când situaţia o impune. În plus, „Care pe care” te trimite cu gândul la o întrecere – în acest caz, o întrecere pentru limba română.
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Au fost concurenţi care au călătorit o noapte întreagă să ajungă în Bucureşti”
Paginademedia.ro: Au fost concurenţi care te-au impresionat?
Ruxandra Gheorghe Negrea:Fiecare concurent are povestea lui. La începutul concursului, mă întrebam dacă vor fi oamenii dornici să se înscrie în competiţie. Şi sunt! de toate vârstele şi din toate categoriile profesionale. De la elevi de gimnaziu la seniori. Până acum, decanul de vârstă al concursului este un domn de 86 de ani, care a lucrat în transporturi, în sistemul feroviar.
Au fost concurenţi care au călătorit o noapte întreagă să ajungă în Bucureşti sau tineri IT-işti care au luat avionul până în Capitală, ca să participe la concurs şi să îşi testeze abilitatea de a vorbi liber sub lumina reflectoarelor.
Elevi olimpici şi premianţi au venit în Studioul 1 al TVR „Tudor Vornicu”, acolo unde înregistrăm emisiunea, să ne arate cât de importantă este limba română şi pentru generaţia lor. (Studiourile şi cabinele TVR poartă numele unor oameni de televiziune, actori, regizori, artişti, toţi îndrăgiţi de public; emisiunea „Care pe care” are rezervată cabina „Titus Munteanu”, fost regizor, realizator TV şi director al TVR 1).
Paginademedia.ro: De ce ţi se spune „Domnişoara Corect"?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Colegii din presă m-au numit aşa, „Domnişoara Corect”, când, la 20 şi un pic de ani, prezentam emisiunea de limba română „Corect”, difuzată la TVR 1. Cutreieram străzile, magazinele, târgurile, pieţele şi îi întrebam cum se spune sau se scrie corect un cuvânt ori o expresie.
Filmările se făceau la început cu o cameră ascunsă, purtam chiar şi peruci şi ţinute diferite, pentru a nu fi recunoscută. Cu timpul, telespectatorii recunoşteau trucurile, dar se opreau chiar ei, curioşi să afle ce teme aveam în discuţie: „Ia spuneţi, domnişoară, ce subiecte aveţi astăzi?” Îmi pregăteam „lecţiile” atent monitorizată de consultantul emisiunii, regretatul profesor lingvist Theodor Hristea.
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Pe teren, am primit oferte de muncă, invitaţii în vacanţă şi chiar cereri în căsătorie”
Paginademedia.ro: Opreşti oamenii pe stradă şi îi întrebi despre...gramatică. Ce refuz sau răspuns ciudat ai întâlnit până acum?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Dintre replicile mai savuroase, care „aduc audienţă” sau „cresc ratingul”, cum ne place să spunem, în staţiunea Sinaia, un domn pe care îl întrebam cu insistenţă în legătură cu o dilemă gramaticală a răbufnit: „Dar ce, eşti Satana pe capul meu? Lasă-mă în pace, nu ştiu cum e corect!” În rest, deghizată pe stradă ca să aflu câtă română mai ştim cu toţii, am primit de-a lungul anilor oferte de muncă, invitaţii în vacanţă în străinătate sau chiar cereri în căsătorie. Toate se anulau cand le spuneam: „Priviţi spre camera ascunsă. Sunteţi la TVR 1, la emisiunea de limba română!”...
În toţi aceşti ani, însă, cel mai mult m-a impresionat că, indiferent de vârstă, că erau copii sau adulţi, cei mai mulţi dintre cei pe care îi intervievam pe stradă pentru emisiunea „Corect” – ulterior „Vorbeşte Corect” – aveau un cuvânt de mulţumire şi de apreciere pentru dascalii care i-au învăţat limba română.
Paginademedia.ro: Ţi s-a întâmplat să fii corectată de cineva?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Cu toţii facem greşeli de exprimare sau de scriere. Contează să ne corectăm permanent, până la urmă vom vorbi şi vom scrie corect. Verific întotdeauna dicţionarele tipărite DOOM şi DEX. Şi în redacţie, la Ştiri, avem aceste două dicţionare pe care în permanenţă le consultăm. Şi discutăm între noi un caz lingvistic sau altul. Dacă nu ajungem la un numitor comun, apelăm la „ultima instanţă”, Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti, al Academiei Române.
La înregistrarile de pe stradă, când filmam finalul emisiunii, ce cuprinde şi un mesaj adresat telespectatorilor, repetam cu obstinaţie: „Urmăriţi Vorbeşte Corect! Numai pe TVR 1!” Producătorii emisiunii îmi atrăgeu atenţia: nu „pe”, ci „la TVR 1”. Ştiţi că săracul „pe”, dacă a tot fost suprimat din construcţia „pe care”, a migrat în locuri greşite: „pe tren”, „pe avion”, „pe un canal TV” etc.
Paginademedia.ro: Reacţionezi într-un fel atunci când auzi pe cineva că nu s-a exprimat corect?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Tendinţa este să corectez, mai ales dacă persoanele îmi sunt apropiate. E firesc să îndrepţi pe cineva care se află în eroare. Se spune că a greşi e omeneşte, dar a persista în greşeală este diabolic, conform dictonului latinesc errare humanum est sed perseverare diabolicum.
Ruxandra Gheorghe Negrea: „Anul acesta, în 50 de licee din ţară, niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat...”
Paginademedia.ro: De ce să se uite telespectatorii la Care pe care?
Ruxandra Gheorghe Negrea: Concursul de limba română Care pe care te invită să petreci timpul într-un mod plăcut, dar şi util. Îţi reactualizezi cunoştinţele de limba română şi înveţi lucruri noi. Şi pentru noi, membrii echipei, fiecare ediţie este o lecţie. Mintea trebuie exersată la orice vârstă, iar cunoaşterea este singura care ne face cu adevărat puternici.
Pentru elevii care se pregătesc de examene, probele de la Care pe care sunt ideale ca să îşi testeze gramatica. Televiziunea publică are prin lege misiunea de a promova educaţia, cultura. Anul acesta, în 50 de licee din ţară, niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat... iar numărul şcolilor cu rata de promovare 0% creşte de la an la an. E urgent ca atât părinţii şi profesorii, cât şi presa să sporească efortul de a-i ajuta pe copii să redescopere frumuseţea şi utilitatea învăţăturii. Echipa Care pe care s-a angajat deja pe acest drum.
Despre Ruxandra Gheorghe Negrea:
În 2001 a început colaborarea cu TVR, prezentând emisiunea Corect. Pastila zilnică de limbă română a evoluat în timp, primind titlul de Vorbeşte corect.
Ruxandra a lucrat ca redactor, realizator, comentator sportiv şi prezentator. A prezentat în 2003 şi 2008 Festivalul Cerbul de Aur.
În 2005 a fost comentator sportiv al Campionatului Mondial de Patinaj Artistic-Moscova.
În 2006, Ruxandra comenta din nou,de data aceasta Olimpiada de Iarnă de la Torino.
Tot în 2006 a fost corespondent TVR la Bruxelles. De asemenea, a lucrat şi ca jurnalist acreditat la Parlamentul României.
Trimite un comentariu