Marţi, 3 octombrie – Cătălin Ţepelin părăseşte în aplauzele colegilor redacţia Gazeta Sporturilor, unde a fost redactor-şef din 2018. Se află în scurt timp că este vorba despre o concediere intempestivă, cauzată de rezistenţa echipei redacţionale din Bucureşti în faţa presiunilor făcute de managementul internaţional al trustului Ringier. Urmează un protest al jurnaliştilor din redacţiile GSP şi Libertatea, care trezeşte o reacţie imediată din partea Comisiei Europene: „Urmărim dezbaterile pe această temă din România”.
Este, de fapt, un răspuns al Comisiei Europene la cererea jurnaliştilor care au protestat împotriva demiterii lui Ţepelin şi a presiunilor făcute de managementul internaţional al Ringier (care a dorit să vadă articolele despre pariuri înainte de publicare!)
Demiterea lui Cătălin Ţepelin vine şi în contextul în care GSP a găzduit un editorial dur al lui Cătălin Tolontan (coordonator editorial) la adresa firmelor de pariuri. Apoi acesta din urmă nuanţează explicit, într-un comentariu în social media, că Ţepelin a părăsit redacţia „după o decizie a patronilor elveţieni”.
Urmează un protest realizat de echipa de jurnalişti de la Gazeta Sporturilor şi colegii de la Libertatea (cotidian care se află în acelaşi trust), în care aceştia acuză încercările unor manageri din conducerea internaţională a companiei care deţine cele două publicaţii de a ştirbi libertatea editorială.
„Gazeta Sporturilor şi Libertatea au cerut, pentru publicul românesc, un răspuns de la Comisie, dacă aceasta urmăreşte situaţia şi cum o comentează (...). Jurnaliştii spun că trei persoane de la Ringier Sports Media Group i-au cerut lui Cătălin Ţepelin ca GSP să arate articolele în avans conducerii, dacă acestea se refereau la firmele de pariuri care erau clienţi de publicitate. Ziaristul a refuzat”, se arată într-un articol din Libertatea.
Totul se întâmplă şi în contextul în care ieri a fost votată, la nivel european, o nouă lege, care „impune statelor membre să respecte libertatea editorială efectivă”.
Iată ce a răspuns Comisia Europeană
„Am văzut relatările media şi urmărim dezbaterile pe această temă din România. După cum ştiţi, nu comentăm cazuri individuale.
Acestea fiind spuse, dorim să reamintim poziţia noastră generală conform căreia mass-media trebuie să îşi poată desfăşura activitatea în mod liber şi independent oriunde în Uniunea Europeană – acest principiu stă la baza libertăţii presei”, începe răspunsul transmis de la Bruxelles celor două redacţii, se arată într-un articol de azi din Libertatea.