Gest rar în presă. După o anchetă şi un reporaj viral, cu aproape trei milioane de vizualizări, Recorder vine cu câteva rectificări şi precizări.
„Pentru că jurnalismul onest pe care l-am promis din prima zi a proiectului Recorder este şi despre asta: despre recunoaşterea greşelilor care, mai devreme sau mai târziu, apar în viaţa oricărei redacţii.
Pentru cei care nu caută jurnalişti eroi, vom fi aici în continuare, încercând să ne facem meseria cu onestitate”, subliniază jurnaliştii.
Vorbim despre ancheta intitulată „Catedrala Prăduirii Neamului”, cea care a fost urmată de viralul film „Clanul Marelui Alb”. Cele două subiecte virale au fost întoarse pe toate părţile mai ales în online. Documentarul lui Victor Ilie a adus atât luade, vizualizări şi share-uri, cât şi critici. Reamintim că materialele vin cu dezvăluiri importante din interiorul Bisericii Ortodoxe Române.
În acest context, Recorder a publicat un nou text intitulat: Catedrala. Ce am greşit şi ce rămâne valabil.
Într-un demers rar întâlnit în presa de la noi, ziariştii aduc o serie de clarificări şi fac câteva rectificări. Jurnaliştii chiar afirmă deschis că există câteva „greşeli de documentare” în investigaţia populară pe tot internetul. Echipa de la Recorder mai subliniază:
„După corectarea acestor greşeli, am recitit articolul şi considerăm că el rămâne relevant şi valoros pentru oricine este dispus să admită că administrarea banilor publici trebuie justificată chiar şi atunci când e vorba de Biserică”.
De ce sunt necesare corecturile? Explică tot ei:
„Ne simţim obligaţi să venim cu câteva precizări importante, mai ales că, pe lângă atacurile care pot fi demontate cu uşurinţă, au existat şi reacţii care ne-au pus în faţa unor greşeli de documentare în cazul materialului despre construirea Catedralei”
Principalele precizări:
Redăm, pe scurt, câteva dintre precizările făcute de jurnaliştii Recorder:
- Theda Mar precizează că preţul cheilor de boltă, adică pietrele de deasupra ferestrelor, este de 210 euro pe bucată şi nu 530 de euro, cum apare în articolul nostru. Diferenţa vine din faptul că preţul de 530 de euro include manopera şi procedurile de montaj, fapt care nu a reieşit suficient de clar din articol. Este o eroare pe care, de asemenea, am corectat-o printr-o erată.
- Valcon Roofs afirmă că s-au folosit 19.912 mp de tablă, în timp ce în materialul Recorder a apărut o cantitate de 30.000 mp.
- În cazul acoperişului am extras, din documente, două cifre care vizau cantitatea de tablă folosită: una de 19.900mp şi una de 10.000mp. Aşa am ajuns la un total de 30.000mp. Valcon Roofs susţine că cei 10.000mp sunt de fapt manoperă, iar cantitatea reală de tablă folosită pentru acoperişul Catedralei este 19.912mp. Întrucât nu avem documente cu care să-i contrazicem, ne-o asumăm ca pe o eroare de documentare pe care am corectat-o în articol printr-o erată.
Primul loc în Trendingul YouTube
Filmul „Clanul Marelui Alb” se numără printre cele mai populare publicate de Recorder până acum.
Jurnalistul Victor Ilie, cel care a documentat subiectul, s-a infiltrat sub acoperire şi a reuşit să smulgă informaţii importante de la oameni apropiaţi Patriarhului Daniel. Chiar unul dintre respectivii oameni îl numeşte „Marele Alb”.
Până acum, are aproape trei milioane de vizualizări a fost câteva zile pe primul loc în Trending YouTube.
Citeşte şi: „Clanul Marelui Alb” - Un nou reportaj viral de la Recorder. Afacerile BOR şi imagini cu camera ascunsă
Citeşte şi: DNA s-a autosesizat după ancheta Recorder. Plus două demisii după „Clanul Marelui Alb”
VIDEO. Clanul Marelui Alb
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
Eu știu că, înainte de a face publice anumite informații, verifici corectitudinea acestora !
Apropo, băieții au ieșit cu ”precizarile” după ce s-au prins că au greșit sau după ce li s-a atras atenția asupra erorilor comise, pentru a nu fi nevoiți să publice drepturi la replică ?
Cotizați, în continuare, la ei, cotizați...