Poveste din presa locală. Cu un membru PSD. Şi un alt membru PSD. Ambii se "trosnesc" în public. Presa scrie. Unul - care are şi o televiziune locală - se enervează şi cere scoaterea articolelor despre el. Şi îi iese. Pentru că presa locală nu îşi permite "luxul" unor procese. Chiar dacă iese câştigătoare. Este, pe scurt, povestea din Satu-Mare.
Când presiunea e prea mare şi presa e prea mică pentru a riposta, se ajunge la situaţia în care jurnaliştii trebuie să îşi şteargă textele pentru că sunt ameninţaţi cu Tribunalul de politicieni cu influenţă.
Cum au ajuns două publicaţii din Satu-Mare să şteargă mai multe articole, în povestea de mai jos.
Cazul pe scurt: Doi politicieni - Radu Cristescu şi Mircea Govor - se ceartă şi îşi aruncă cuvinte grele în spaţiul public. La un moment dat unul dintre ei - Radu Cristescu - face o conferinţă de presă unde îi aduce acuzaţii celuilalt. Jurnaliştii prezenţi preiau declaraţiile politicianului şi le publică.
Scurtă paranteză: Cei doi sunt oameni puternici la nivel local: Cristescu este deputat de Satu-Mare, iar Govor se prezintă ca managerul postului de televiziune Nord-Vest TV (deţinut de fiul său) şi este fost preşedinte PSD Satu-Mare şi fost vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Satu-Mare. În prezent, pe zona politică, Govor are doar calitatea de membru PSD.
La câteva zile, Mircea Gorvor, adică cel vizat, trimite o somaţie către două dintre publicaţiile prezente la conferinţa lui Radu Cristescu. Le reproşează că articolele îi „prejudiciază imaginea” şi cere eliminarea lor „în termen de trei zile”.
În cele din urmă articolele dispar.
Paginademedia.ro a stat de vorbă cu proprietarul unuia dintre site-urile care au eliminat articolele care conţineau declaraţiile ce-l vizau pe Govor. Jurnalistul Adrian Caraba explică cu lux de amănunte de ce a şters articolele şi de ce n-ar mai face-o a doua oară.
În afară de Caraba, povestea notificării trimise către cele două redacţii din Satu-Mare a mai fost confirmată de încă o sursă, care însă a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Punctul de pornire al acestui articol a fost un paragraf dintr-o opinie scrisă de jurnalistul Costi Rogozanu în Libertatea. Rogozanu a amintit cazul din Satu-Mare într-un editorial care trata pe de-o parte cazul jurnalistului Cătălin Tolontan care a fost chemat la DIICOT după plângerea primarului Daniel Băluţă de la Sectorul 4, iar pe de altă parte cazul unei notificări pe care chiar Rogozanu a primit-o de la postul Antena 1. Paginademedia.ro a mers "pe fir" şi a documentat subiectul.
Vezi textul lui Rogozanu, AICI
Am hotărât să eliminăm articolele pentru a evita timpul pierdut prin Tribunale
Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Caraba a detaliat povestea. A vorbit din poziţia de ziarist şi de proprietar al publicaţiei obiectiv-sm.ro. A povestit de la ce a pornit cazul şi de ce a decis să elimine articolele - şase la număr - după cum a declarat pentru Paginademedia.ro.
„În principal ni s-a reproşat că articolele îi afectează imaginea. Chiar dacă am scos cele şase articole, n-am încetat să urmăresc subiectul. Am scris în continuare despre domnul Govor, dacă interesul public a cerut-o. Nu l-am exclus din materialele noastre, chiar dacă ne-a ameninţat cu instanţa”, spune Caraba.
Acesta continuă:
„Am hotărât să eliminăm articolele pentru a evita timpul pierdut prin Tribunale. Ne-am consultat cu avocaţi înainte de a le elimina, iar aceştia ne-au spus că legal suntem acoperiţi.
De altfel, materialele aveau o formă simplă: o introducere scurtă şi declaraţiile domnului Cristescu. Noi nu ne-am asumat niciun fel de acuzaţie, deci eram acoperiţi”, menţionează jurnalistul.
Povesteşte că publicaţia pe care o conduce nu a fost singura publicaţie somată:
„Din patru publicaţii online care au fost prezente la conferinţa de presă, în urma căreia au reieşit articolele care conţineau declaraţiile domnului Cristescu despre domnul Govor, doar două au primit notificarea pentru ştergerea articolelor. Este vorba despre obiectiv-sm.ro, publicaţie pe care o conduc, şi presasm.ro.
Celelalte două publicaţii prezente la conferinţă – satumareonline.ro şi portalsm.ro – n-au primit notificare”, după cum a spus tot pentru Paginademedia.ro.
Consider abuzivă somaţia
Caraba afirmă că somaţia este „abuzivă”. Explică şi de ce are această părere:
„Consider abuzivă somaţia de eliminare a articolelor. Domnul Govor nu a apelat la portiţa legislativă de a ne trimite un drept la replica, ci a venit direct cu somaţia.
Ce-i drept, acesta i-a răspuns domnului Cristescu la postul pe care-l patronează, dar n-am considerat că este relevant să le preluăm, deoarece domnul Cristescu a făcut nişte afirmaţii pe care le-a susţinut cu nişte documente.
Dacă ar fi venit cu un drept la replică în care ne-ar fi explicat că se simte lezat de afirmaţiile domnului Cristescu le-am fi publicat. De-a lungul timpului am avut articole în care chiar domnul Govor îşi spunea părerea despre alţii”, susţine proprietarul obiectiv-sm.ro.
Lămureşte şi de ce a preferat să nu ducă o luptă în instanţă:
„Tot ce înseamnă Tribunal înseamnă şi timp pierdut. Banii pe care i-am fi pierdut, probabil că i-am fi recuperat în eventualitatea în care câştigam procesul, dar lucrând în provincie noi mai avem şi alte proiecte pe care trebuie să le susţinem cu timpul nostru. Dacă am fi pierdut acel timp, probabil că am fi pierdut şi bani, care sunt importanţi pentru o publicaţie locală”, spune jurnalistul.
Aş fi dus un război care nu este al meu
Adrian Caraba vorbeşte şi despre un „ping-pong” între cei doi politicieni. A vorbit şi despre ce s-ar întâmpla în cazul unei alte notificări:
„Iniţial mă gândisem să păstrez articolele, dar aş fi dus un război care nu este al meu. Dacă somaţia ar fi venit în urma unei investigaţii pe care am fi făcut-o noi în redacţie, aş fi mers până la capăt în instanţă.
În schimb, aici a fost vorba despre un ping-pong între cei doi. Nu avea sens să purtăm războiul celor doi în instanţă.
Noi am mai scris despre domnul Govor şi după respectiva somaţie. Dacă vom mai primi încă una nu vom mai elimina articole. Atunci o vom considera o problemă personală cu redacţia noastră şi vom merge să ne apărăm”, conchide jurnalistul din Satu-Mare.
Notificarea: În termen de trei zile să eliminaţi articolele
Mircea Govor a trimis, prin avocaţi, o notificare ziariştilor în care le cere să elimine de pe site şi de pe Facebook şase articole. Respectivele texte preluau declaraţiile unui alt politician - Radu Cristescu - făcute într-o conferinţă de presă. Declaraţiile lui Cristescu îl vizau direct pe Govor.
În respectiva somaţie către presă, Govor acuza că nu i s-a cerut punct de vedere şi cerea eliminarea materialelor. Atât Govor, cât şi fiul său au cerut presei să şteargă articolele:
„Articolele vizează persoana clienţilor noştri, cu o simplă dar importantă menţiune, aceea că acestea nu sunt persoane publice că, unele aspecte prezentate în articole vizează viaţa priviată, că sunt prezentate nelegal date persoanle (data de naştere, precum şi adresa de domiciliu), că sunt indiscutabil prejudicioase în ceea ce priveşte imaginea acestora, dar şi că, prin respectarea deontologiei profesionale, aţi fi avut obligaţia de a le lua un punct de vedere”, notează textul somaţiei.
De altfel, chiar în debutul documentului consultat de Paginademedia.ro se afirmă clar „vă solicităm ca în termen de trei zile să eliminaţi articolele”.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii