EXCLUSIV Paginademedia. "Am vrut să vă ofer şi perspectiva mea", şi-a început discursul Dan Puică, CEO Ringier România, la prima întâlnire cu ziariştii Libertatea şi Gazeta Sporturilor după concedierea lui Cătălin Ţepelin. S-a întâmplat marţi, 10 octombrie, la o săptămână după.
O întâlnire (online, nu fizică) cu aproape două sute de angajaţi (ziarişti, dar şi din alte departamente), în care managerul din România a admis că "decizia a fost luată exclusiv la nivelul grupului", dar şi că a încercat să ofere argumente împotriva concedierii lui Ţepelin şi că nu el a fost cel care a semnat actele.
Însă o întâlnire care a stârnit şi stupefacţie la anumite afirmaţii, mai ales când şeful din România a spus că Robin Lingg şi Stilian Shishkov (şefii Ringier Sport) i-au comunicat că "comercial ne bazăm pe industria de betting".
Sau când, întrebat de posibile concedieri, şeful din România a adus în discuţie cazul din Portugalia, unde Ringier a propus concedierea a 100 de angajaţi din 150.
Puică nu a vorbit clar despre paşi, despre ce se va întâmpla în perioada următoare, ci despre "predicţii": ”Predicţia mea este că Libertatea şi GSP vor continua ca prezenţă în media românească. Structura echipelor din spate nu ştiu".
Cât despre unul dintre posibilele efecte ale situaţiei create şi a valurilor de solidaritate cu jurnaliştii:
"Cred că există şi varianta asta: dacă cineva s-a speriat, hoţul a fugit şi de acum independenţa editorială va fi şi mai bine protejată".
Paginademedia.ro reconstituie filmul şedinţei, aşa cum reiese din relatările martorilor. Chiar dacă şi aceasta a avut momente tensionate, a fost diferită faţă de întâlnirea lui Robin Lingg cu ziariştii de săptămâna trecută, când jurnaliştii l-au confruntat direct şi mult mai tranşant pe oficialul Ringier venit să-l concedieze pe şeful redacţiei GSP.
Dan Puică a fost numit CEO interimar la Ringier după concedierea lui Mihnea Vasilliu. Puică vine de la imobiliare.ro şi, după cum chiar el a recunoscut marţi, nu are background de presă: "probabil, din vară nu voi mai ocupa poziţia asta că nu e neapărat ce îmi doresc, să conduc presă".
Filmul şedinţei:
1. Concedierea lui Ţepelin: Eu nu am semnat actele legate de Ţepelin”
Concedierea redactorului-şef al GSP, Cătălin Ţepelin a fost subiectul de deschidere.
Dan Puică:
”Am vrut să vă ofer şi perspectiva mea. La începutul săptămânii trecute o delegaţie din Elveţia, reprezentanţi ai diviziei de sport ai Ringier Sport Media au venit în România”.
”E foarte important de spus de la început că este o separare clară la nivel de grup între sport media şi general media, cum ar fi GSP şi Libertatea. Sunt echipe diferite, strategii diferite”.
”Delegaţia asta de la Sports Media a venit la Bucureşti să decidă încetarea colaborării cu Cătălin Ţepelin. Eu nu am semnat actele legate de Ţepelin”
”Decizia de încetare a colaborării cu Cătălin a fost luată exclusiv la nivelul grupului. În momentul în care am fost informat de decizie, am prezentat mai multe argumente împotrivă, decizia a rămas neschimbată, vorbeam ulterior cu Tolontan, care a avut şi el aceeaşi încercare, dar decizia lor a rămas neschimbată. Decizia a fost implementată cu acordul părţilor”.
Dan Puică s-a referit la primul comunicat al Ringier cu concedierea lui Ţepelin folosind termenul "corporatist" şi a amintit de "ecoul" apelului jurnaliştilor Libertatea şi GSP, care a a ajuns la premierul Marcel Ciolacu şi la Comisia Europeană.
O afirmaţie a şefului Ringier România a atras un răspuns de la Cătălin Tolontan.
Dan Puică: ”Ţepelin şi-a spus punctul de vedere şi a vorbit despre încercarea de imixtiune”.
Replica lui Tolontan:
”Am ceva de precizat: Ţepelin nu a vorbit despre încercarea de imixtiune în editorial, ci de imixtiunea în editorial. Pentru că interferenţa presupune acţiunea unei părţi şi nu reuşita finală”.
”Dacă cineva intră acum în zoom în pofida dorinţei noastre, asta e o interferenţă chiar dacă nu apucă să deranjeze sau să facă ce şi-a propus. Noi, ca jurnalişti, rămânem pe afirmaţia că a fost vorba de o interferenţă a comercialului în editorial şi nu doar de o încercare. E o diferenţă”
2. Predicţiile şefului Ringier România: "nu există niciun plan ca Ringier să iasă din România"
Ce se va întâmpla de acum înainte? Dan Puică nu a vorbit de paşi clari: ”Nu ştiu care vor fi deciziile, câteva predicţii la care e fair să ne aşteptăm".
Predicţiile lui Dan Puică:
"Unu: toate brandurile vor continua să existe în România, nu există niciun plan ca Ringier să iasă din România”.
”Sport Media şi General Media vor fi tot mai separate şi la nivel local”.
”Mai văd o tendinţă: de glocal set-up. Înseamnă că bussiness-urile locale se aliniază la direcţiile grupului. Există independenţă locală subordonată unui manual de grup. Nu-mi dau seama cum va arată asta în media”.
”Cred că începând cu 2024, pentru a continua activitatea Ringier, va trebui să reinventăm jurnalismul: de la jurnalişti, la oameni de vânzări. Cred că e independentă şi nu e legată de situaţia din ultimele săptămâni, e un plan care oricum ne-ar fi prins din urmă”.
”Apropo de reinventare: Ni se va cere să facem lucrurile diferit faţă de cum am fost obişnuiţi şi fiecare va avea de luat o decizie. Eu vreau să păstrăm posibilitatea ca nimic să nu se schimbe. Ăsta e scenariul cel mai plauzibil (al reinventării), dar nimic nu e exclus”.
Termenul de jurnalism "reinventat" o intrigă pe Maria Andrieş, reporter Libertatea. "Maria este unul dintre puţinii reporteri din România care a bătut ţara în lung şi-n lat, chiar şi în pandemie, ca să caute subiecte prin toate coclaurile, în sate la oameni săraci, nebăgaţi în seamă”, spune despre ea un coleg, care a descris momentul din şedinţă: "A fost calmă, chiar dacă se vedea că e supărată".
"Reinventarea jurnalismului înseamnă că vom continua să facem serviciu public? Noi scriem şi despre lucruri care nu fac audienţă uriaşă, dar contează", a întrebat Maria Andrieş.
Moment în care Puică vobeşte despre faptul că grupul elveţian are de gând să facă schimbări, că elaborează un manual de reguli (Puică a foslost termenul "playbook") despre care nu ştie mai multe acum”.
3. Jurnalism data driven: articolele populare influenţează conţinutul
Concepţia nouă despre jurnalism a Ringier a fost detaliată de Puică: ”am văzut preocuparea asta la grupul Ringier, pentru un jurnalism data driven. Adică ne uităm pe cifre, vedem care sunt articolele populare şi cea mai mare parte a activităţii noastre este subordonată acestui conţinut”.
A intervenit Diana Meseşan reporter Libertatea:
”Să faci jurnalism bazat pe date nu e neapărat ceva rău, să-ţi studiezi publicul e foarte bine, dar riscul aici e să facem un jurnalism bazat pe cantitate.
E o discuţie mai complexă, dar în esenţă nu e greşit să acţionăm mai ştiinţific în ceea ce înseamnă audienţa noastră. Dar dacă audienţa e singurul criteriu, e o problemă”.
EXCLUSIV Paginademedia. Mirela Neag către nepotul Ringier, la întâlnirea cu redacţia: „Noi suntem jurnalişti, ştim adevărul. Ne-ai spus numai bulshituri”. Filmul discuţiilor în care ziariştii l-au înfruntat direct pe şeful venit din Elveţia
4. Ce se va întâmpla cu Gazeta Sporturilor? Industria de pariuri, de bază
Dan Puică, CEO RIngier România: ”Ce ştiu este despre inputul pe care mi l-au făcut Robin şi Stilian despre comercial, editorial, product. Playbookul lor se rezumă la aceşti trei piloni".
Cei doi şefi i-au comunicat managerului din România, după cum chiar el a spus, că ”Comercial ne bazăm pe industria de betting”. A insistat că nu ştie prea mult ”despre planurile lui Robin Lingg şi Stilian Shishkov”, şefii diviziei de sport.
Întrebarea despre viitorul GSP şi despre strategia pe sport a fost pusă de Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea (redacţie care şi-a pus, de asemenea, semnăturile pe protestul jurnaliştilor după concedierea lui Cătălin Ţepelin).
Legat de presiunile pe care managerii le-au făcut către jurnalişti:
”Nu am fost martor la o asemenea discuţie”. ”Cred că există şi varianta asta: dacă cineva s-a speriat, hoţul a fugit şi de acum independenţa editorială va fi şi mai bine protejată”, a zis Puică.
Jurnaliştii au avut libertatea să critice managerii propriului grup de presă, a punctat Puică, ceea ce a atras replica lui Tolontan:
”Faptul că am avut libertate de exprimare în această săptămână grea, aşa e, corect. Dar nu e un favor, nu ne-a dat Ringier favorul sau orice companie, ci ne-am născut aşa, iar dreptul la libera exprimare ni-l garantează legea”
5. Vor fi sau nu concedieri la Ringier România? Exemplul care a iritat redacţiile
Robin Lingg (cămaşă albă) şi Stilian Shiskov (cu ocelari de soare) în iunie, când au cumpărat A Bola în Portugalia (fost Facebook).
Ce înseamnă "vom continua operaţiunile Ringier în România"? Afectează locurile de muncă?
Răspunsul lui Dan Puică, CEO Ringier România:
”Am spus că nu se vor opri operaţiunile. Cât priveşte locurile de muncă, e un alt fapt. Dacă ne uităm în Portugalia, au avut 150 de oameni şi au rămas cu 50. La A Bola”.
”Continuitatea operaţiunilor şi ca echipa să rămână intactă nu sunt echivalente, Posibil că prima să fie valabilă şi a doua nu”.
”Nu am nicio informaţie, dar ce mă aştept să se întâmple este ca aşteptarea să nu fie foarte lungă, pentru că la nivel de Ringier Sport top managementul este un management foarte tranşant”.
”Predicţia mea a fost ca Libertatea şi GSP vor continua ca prezenţă în media românească. Structura echipelor din spate nu ştiu”, a mai spus el.
Ziarişii au cerut detalii. ”Putem să ne aşteptăm la concedieri în cele două redacţii?” a întrebat Teodor Jumătate, şeful secţiei de fotbal internaţional de la GSP.
A urmat un răspuns care, spun cei care au participat la şedinţa online, i-a lăsat pe mulţi uluiţi.
Dan Puică:
”Nu ştiu. Dar eu dacă m-aş uita la decizii în alte ţări în alte ţări aş spune că dacă în Portugalia s-a întâmplat, de ce în România ar fi exclus? Pentru că ştiu că s-a întâmplat. Am dat acest exemplu de implementare pe zona de sport”
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro