Skip to main content

G4media: Victor Ciutacu, realizatorul România TV, amendat de CNCD pentru derapajul din emisiune despre moartea jurnalistei Iulia Marin

 
G4media: Victor Ciutacu, realizatorul România TV, amendat de CNCD pentru derapajul din emisiune despre moartea jurnalistei Iulia Marin

Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii Punctul culminant de la România TV, a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru modul în care a relatat moartea ziaristei Iulia Marin (Libertatea), a declarat pentru G4Media preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Publicitate

Realizatorul TV a primit o amendă de 10.000 de lei (2.000 de euro), iar Ciutacu poate contesta în instanţă sancţiunea CNCD, precizează publicaţia g4media.ro.

Anul trecut, şi Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul România TV cu 100.000 de lei pentru cele două emisiuni în care s-a discutat subiectul despre moartea ziaristei Iulia Marin.

Jurnalista Iulia Marin a fost găsită moartă în aprilie 2023 în apartamentul în care locuia, iar România TV, televiziune fondată de Sebastian Ghiţă, a înregistrat derapaje despre modul în care a prezentat moartea şi suferinţele psihice ale jurnalistei de 32 de ani.

Citeşte şi: CNA a decis: Amendă de 100.000 de lei pentru emisiunile cu Iulia Marin, de la România TV

Citeşte şi: Două zile, două DERAPAJE grave, în emisiunea lui Ciutacu, după moartea ziaristei de la Libertatea, Iulia Marin

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, despre sancţiune:
 
„Colegiul director al CNCD a ajuns la concluzia că declaraţiile dlui Ciutacu în emisiunea de la RTV depăşeşte limitele libertăţii de exprimare şi se încadrează într-un discurs de ură, prin care a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare în primul rând la adresa memoriei jurnalistei decedate, dar şi la adresa cetăţenilor care au afecţiuni mentale şi fac un efort pentru a rămâne integraţi în societate şi de a-şi gestiona aceste afecţiuni.
 
Amenda contravenţională de 10.000 de lei a fost luată cu majoritate de voturi”, a spus preşedinta pentru sursa citată.
 
Poziţia lui Victor Ciutacu pe Facebook:
 
„Aflu, iniţial pe surse, ulterior cvasioficial, că am fost amendat contravenţional, cu 10.000 lei, de CNCD pentru povestea urâtă de acum un an cu moartea Iuliei Marin de la Libertatea.
 
1. nu am primit decizia. nici funcţionarii CNCD nu ştiau nimic despre existenţa ei acum două ore. nici acum nu există hotărârea postată pe site-ul instituţiei. bine că nu m-au arestat în lipsă.
2. oficina propagandei, Hotnews, condusă de Tolontan, dat afară de Ringier tocmai pentru scandalul Iulia Marin, citează un anonim din CNCD care spune că întâi se votează şi după aia se caută motivele.
3. preşedintele CNCD, eternul sinecurist Asztalos Csaba, declară agramat celeilalte oficine, G4, că am depăşit limitele libertăţii de exprimare. fără pic de respect, îl anunţ că nu el şi politrucii de acolo sunt abilitaţi legal să-mi cenzureze un drept consfinţit de Constituţia României. nu-mi amintesc să ne fi tras de şireturi pe la SNSPA.
4. nu am discriminat pe nimeni, niciodată. dacă voi primi decizia de sancţionare, evident, o voi contesta în instanţă. Oana Anghel e, ca de obicei, cu mine.
5. aştept noua petiţie online cu 3.000 de semnături, iniţiată de Tolontan, pentru interzicerea emisiunii Punctul culminant şi/sau scoaterea mea de pe post”, a spus el pe reţeaua socială.
 
Ce a spus Ciutacu în emisiune la acea vreme?

„Fata asta făcea anchete de presă, cu talent, din câte am înţeles şi din câte am citit şi destul de aplicată şi, mă rog, tipul ăla de deontoloagă la virguliţă.

Fata asta făcea anchete după ce avusese trei tentative de suicid şi trei internări la spitalul nouă, la Obregia. Nu-ţi pui problema, tu, ca angajator - bun, fără să-i limitezi dreptul de muncă, doamne fereşte - dacă fata aia e în deplinătatea facultăţilor mintale şi dacă fata aia e în deplinătatea responsabilităţii de a-i pune nişte anchete grele în braţe? (...).”

Discuţiile de pe post au scandalizat opinia publică şi au apărut valuri de reacţii în social media. A apărut chiar şi un protest faţă de discursul urii de la Romania TV, semnat de zeci de persoane, de publicaţii şi de ONG-uri, protest ce face apel inclusiv la clienţii de publicitate ai televiziunii.

 
Despre moartea Iuliei Marin, România TV a titrat pe burtiere:
  • „Cum au folosit-o şi au lăsat-o să moară. Controversa decesului”
  • „Imediat: Cum a ignorat propagandistul-şef deciziile medicale”
  • „Cum a fost abuzată emoţional la serviciu tânăra moartă”
  • „Imediat: Gafele cumplite care i-au agravat situaţia Iuliei”
  • „De ce angajatorul a exploatat greaua suferinţă a jurnalistei?”
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus