ACTUALIZARE: Textul lui Prigoană “este scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei”, spune Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă. Declaraţia CRP, în articol.
"Prigoană aruncă România din Evul media în Evul mediu", punctează ActiveWatch în mesajul în legătură cu recentul proiect de modificare a legii audiovizuale iniţiat de Silviu Prigoană. Deputatul PDL a propus ca presa tipărită, dar şi cea online, să intre în subordinea CNA şi să se facă pe bază de licenţe.
“Iniţiativele legislative neserioase în legătură cu reglementarea mass media nu par să ia sfârşit în Parlament. Situaţia ar fi hilară, dacă nu ar fi semn al fragilitaţii democraţiei din România” se arată în comunicatul semnat de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei.
Organizaţia îl acuză pe deputatul PDL de neprofesionalism, multe dintre modificările propuse de acesta sunt fie neconstituţionale, fie se întemeiază pe articole care nu există în lege.
“Proiectul de lege al deputatului Silviu Prigoana ar permite suprimarea unor publicaţii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura în forma ei cea mai brutală”, consideră ActiveWatch.
Agenţia de Monitorizare a Presei cere Parlamentului “să examineze cu un plus de atenţie eventuale viitoare proiecte legislative propuse de acest accident al democraţiei din România”.
Reamintim că Silviu Prigoană a iniţiat o modificare la legea audiovizualului conform căreia Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ar trebui să acorde licenţe şi pentru presa scrisă şi presa on-line. Publicaţiile nu ar putea să apară fără această licenţă. CNA ar putea suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1,3 sau 6 luni, dacă publicaţia nu poate face proba verităţii, la o sesizare a unei persoane lezate de afirmaţiile defăimătoare. Pentru alte încălcări, publicaţiei ar putea să i se retragă licenţa.
Viciile proiectului de modificare a legii audiovizualului:
- Dreptul la libertatea presei, prevăzut de Constituţie (Art. 30, alin 3 si 4) a fost considerat la începutul apariţiei acestui concept ca fiind dreptul de a înfiinţa publicaţii fără obligativitatea obţinerii unei licenţe. Acest drept de a înfiinţa publicaţii fără licenţă a fost câştigat prima oară în Anglia în 1695. În anul 2010, doar ţări cu guverne totalitare au astfel de licenţe pentru apariţia presei scrise.
- Proiectul încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la care România este semnatară, prin promovarea probei veritaţii într-o formă neconformă cu practica CEDO.
- Pretinde, cu intenţia de a dezinforma, ca modifica articole care nu exista in lege, cu privire la media audiovizuala, - obligativitatea prezentării unei probe a verităţii în 10 zile de la cererea persoanei lezate, posibilitatea de a suspenda o instituţie media de la apariţie pentru nişte simple omisiuni de informare;
- Dincolo de reaua intenţie, autorul este şi extrem de superficial – de exemplu, el vorbeşte despre modificarea articolului 42, un articol care nu mai există deloc în textul actualei legi, pentru că a fost abrogat prin OUG 181/2008. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor modificări.
CRP: Unora şi altora le plouă în gură la gândul de a ne pune zgardă
Textul lui Prigoană “este scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei”, spune Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă.
Declaraţia CRP:
“Domnul Prigoană şi ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian. Eu cred ca iniţiatorii sunt într-o necunoaştere a felului cum se reglementează domeniul din punct de vedere european. Le place, nu le place, România este stat-membru al Uniunii Europene şi apartenenţa, fie şi formală la lumea civilizată, precum şi bunul-simţ ar trebui să-i facă să gândească şi mai ales să se documenteze înainte de a pune pe hârtie propuneri de acest fel.
De altfel, preşedintele CNA, Răsvan Popescu a fost clar şi sobru în reacţia sa, ceea ce ar trebui să-i facă pe iniţiatorii acestei propuneri să se întoarcă la decenţă, iar PDL, partidul autorilor propunerii s-a delimitat fără echivoc de aceeaşi iniţiativă.
Chiar şi domnul preşedinte Băsescu, care numai prieten nu le este jurnaliştilor, a luat distanţă faţă de propunerea d-lui Prigoană.
Ştiu că periodic, unora şi altora le plouă în gură la gândul de a ne pune zgardă. Ar trebui să ştie că reglementare cu de-a sila nu se face. Mă aştept să mai apară asemenea poveşti”.
Foto: Andrei Spirache, Publimedia/Mediafax Foto
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii