“Eliminarea taxei pentru televiziunea publică este inacceptabilă”, spun organizaţiile media.
Dacă taxa este desfiinţată, se “pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean.”
Din poziţia comună a Centrului pentru Jurnalism independent (CJI), ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind:
- Cele trei organizaţii protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului, în calitate de cameră decizională, să respingă proiectul de lege.
- Proiectul de lege prin care se elimină taxa a fost considerat aprobat tacit de Camera Deputaţilor şi urmează a fi înaintat Senatului.
- Această intiativă legislativă pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean.
- Motivele invocate de iniţiatorii proiectului de lege nu se susţin şi induc în eroare atât publicul, cât şi Parlamentul.
- În expunerea de motive se arată că SRTV primeşte bani de la bugetul de stat, astfel încât taxa TV ar constitui o “taxă dublă”. Conform legii sale de funcţionare, SRTV primeşte de la bugetul de stat fonduri a căror destinaţie este strict limitată, fiind alocate aproape exclusiv “utilizării staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice”. Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).
- TVR depinde de veniturile din taxa TV pentru producţia programelor sale. De altfel, şi în cazul Societăţii Române de Radio funcţionează acelaşi mecanism, pe care iniţiatorii îl menţin în textul legii, fără a-l considera dublă taxare.
- Iniţiatorii proiectului de lege susţin totodată că numărul posesorilor de receptoare de televiziune s-a “redus considerabil” ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor staţiilor de televiziune. Datele privind consumul de televiziune contrazic această afirmaţie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea în România, numărul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 şi la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010.
- Orice discuţie privind finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune trebuie să se poarte în doar în contextul asigurării resurselor necesare pentru îndeplinirea mandatului lor public.
- Reamintim clasei politice că România are angajamente internaţionale în privinţa sprijinirii serviciilor publice audiovizuale şi a garantării independenţei lor, inclusiv la nivel financiar.
- Cerem clasei politice româneşti să acţioneze responsabil şi cu respect faţă de public şi faţă de valori necontestabile, cum ar fi adevărul şi libertatea de informare.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Etc.etc......
Sunt platitor de taxa tv si nu vreau sa vad atata politica pro putere la TVR.Plecati si lasati televiziunea libera.
@tv maniak
audientele sunt minuscule,pentru ca in programe nu vezimanelizare,tiganie,viaolenta care atrage publicul!Este mai degrava o problema a publicului,decat o problema a TVR,plus ca TVR-ul are si o reputatie proasta de atatia ani de zile.
@cornel
stii cate taxa tv de la BBC?500 de lire la o populatie de peste 70 de milioane de locuitori.Fa calculul si iti da o suma impresionanta,care face ca BBC-ul sa aibe programe de calitate,plus ca ei isi fac treaba de peste 79 de ani,pe cand noi abia avem 20 de ani!
cami voiculesu l a amenintat pe tuca ca l da afara daca nu e in stare sa scape de condurateanu
condurateanu care de ieri face o emisiune la otv in timp ce e e angajat la urnalul. tuca a lasat coada jos si a promis ca face curat
cand oi avea o televiziune de calibrul BBC, atunci cu drag voi plati aceasta taxa.
Daca nu se descurca cu acesti bani,atunci trebuie adus managment orivat,insa mie imi place cum se misca TVR-ul sub noul director general!
ps.Imi puteti explica ce este cu textul colorat in roz sau galben?