Scriitorul şi ziaristul Ion Cristoiu a anunţat oficial, pe pagina sa de Facebook, că a semnat contractul cu TVR 2 pentru emisiunea "Om cu carte", pe care urmează să o realizeze începând din 4 martie.
Cristoiu a explicat şi de ce se pretează mai bine această emisiune la o televiziune cu o "arhivă bogată", cum este Televiziunea Română. Jurnalistul a realizat o emisiune asemănătoare la Realitatea TV - Omul şi cartea.
"Nu ascund că-mi place. De ce? Pentru că discut despre cărţi şi nu despre politicieni. Politicienii sunt trecători. Cărţile sunt eterne", a spus Cristoiu, într-un mesaj postat pe Facebook.
Emisiunea realizată de Cristoiu "despre cărţi şi nu despre politicieni" va fi difuzată săptămânal, în fiecare marţi, în intervalul 21.00 - 22.00, pe TVR 2.
El mai spune că nu va avea o misiune uşoară, "pentru că, pe lîngă cartea respectivă, trebuie să mă pregătesc temeinic şi despre domeniul abordat de carte".
"Confraţi amabili cu vîrsta mea, i-au zis emisiune de cultură. Eu, mai modest, îi spun emisiune de Gazetărie culturală. Ce înţeleg prin asta? Ceea ce am făcut pe vremuri la Echinox, la Suplimentul literar artistic al Scînteii tineretului, la revista Teatru şi ,în ultimii ani, la revista Historia", a scris Ion Cristoiu, ieri seară, pe pagina sa de Facebook.
Ion Cristoiu, de la Omul şi cartea (Realitatea TV), la Om cu carte (TVR 2)
Cristoiu a vorbit, în mesajul de pe Facebook, despre noutăţile formatului de emisiune care va fi difuzat de postul public al Televiziunii Române.
"E vorba de descoperirea într-un fapt de cultură ( în cazul de faţă o carte) a acelor elemente care-l fac interesant şi pentru marele public. Am mai scris că una e o cronică literară într-o revistă de cultură şi alta într-un ziar sau la o televiziune.
Presa presă – care nu se confundă cu presa strict culturală, dedicată specialiştilor- trebuie să ţină cont că se adresează unui public mult mai larg decît specialiştii sau iubitorii de cultură.
Un dialog cu autorul unei cărţi despre semnificaţiile de viaţă ale cărţii respective am făcut pe vremuri la Realitatea tv, la emisiunea Omul şi cartea. Am făcut dialoguri despre cărţi şi la B1tv, în cadrul emisiunii de interviu.
Marea problemă la televiziunile de ştiri o reprezintă pentru astfel de emisiuni absenţa arhivei. Să dau un exemplu. Pentru cea de a doua emisiune m-am gîndit să dezbat cu autorul, Călin Hentea, cartea sa de referinţă Enciclopedia propagandei româneşti. Un asemenea dialog trebuie ilustrat cu secvenţe de arhivă: spectacolele în cinstea lui Carol al II-lea, spectacolele dedicate lui Ceauşescu, o scurtă declaraţie a cuiva care a lucrat în propaganda lui Ceauşescu. Singura televiziune care-mi poate pune la dispoziţie aceste secvenţe de arhivă, care poate trimite o echipă să ia un interviu cuiva e TVR.
De aceea am acceptat această emisiune, nu uşoară, pentru că, pe lîngă cartea respectivă, trebuie să mă pregătesc temeinic şi despre domeniul abordat de carte.
Nu ascund că-mi place.
De ce?
Pentru că discut despre cărţi şi nu despre politicieni.
Politicienii sunt trecători. Cărţile sunt eterne." (a spus Ion Cristoiu, pe pagina sa de Facebook).
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii