Emisiunile În gura presei, realizată de Mircea Badea, Lumea Lui Banciu, de la B1 TV, şi Starea naţiei, a lui Dragoş Pătraru de la România TV, nu vor mai putea fi prezentate drept pamflet.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat astăzi, cu unanimitate de voturi, un proiect de Decizie care spune că toate programele, în afară de producţiile cinematografice, nu vor mai putea fi clasificate după bunul plac al televiziunilor, ci "doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu".
Singurele genuri de programe definite în legislaţia audiovizualului, cu care operează Consiliul, sunt cele informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment (potrivit Deciziei nr. 277, Anexa 1).
Asta înseamnă că emisiunile intitulate pamflet, reality-show, news magazine, dar şi altele, care nu sunt definite în legislaţia audiovizualului vor trebui să fie reclasificate de posturile de televiziune, conform legislaţiei.
Cu aceeaşi problemă se vor confrunta şi alte genuri de emisiuni care nu sunt definite ca atare în legislaţia audiovizualului. Aici amintim reality-show-urile (cum ar fi Ochii din umbră sau Schimb de mame) şi emisiunile de news magazine (Acces Direct, La Măruţă).
Laura Georgescu, preşedintele CNA, despre genul "pamflet"
"Este gen literar. Maximum ce există în manualul domnului Mihai Coman este genul publicistic. Nimeni în ţara asta nu poate face pamflet, atâta vreme cât el nu este definit în audiovizual. Vă atrag atenţia că în filme, care sunt opere artistice, ai la final cartonul 'orice asemănare cu persoane, întâmplări sau fapte reale este pur întâmplătoare'. Haideţi să aplicăm corect, acolo unde se poate, reglementarea", a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA, pentru jurnaliştii prezenţi la şedinţa de astăzi.
Explicaţiil preşedintelui CNA cu privire la proiectul de Decizie votat astăzi de membrii Consiliului
"Ca unică autoritate de reglementare, control şi sancţiune în audiovizualul românesc CNA propune astăzi o reglementare care se impunea de mult timp şi anume precizarea genurilor de emisiuni, aşa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corectă informare a publicului.
Câştigă şi realizatorii care îşi asumă dinaintea intrării în emisie ceea ce vor să facă şi îşi gândesc demersul de aşa natură încât mesajul să ajungă sigur la toţi telespectatorii, câştigă şi consumatorii de media care sunt avizaţi ce program urmează să vadă şi care sunt corect informaţi", a explicat Laura Georgescu, preşedintele CNA, pentru jurnaliştii prezenţi la şedinţa de astăzi.
Ce se va întâmpla cu reality show-urile, news magazin, pamflet şi alte genuri care nu apar explicit în legislaţia audiovizualului, vor dispărea de pe ecran?
Laura Georgescu: "Absolut. Nu aveau voie să apară pe ecran atâta vreme cât nu sunt definite în legislaţia audiovizuală românească, atâta vreme cât staţiile în independenţa editorială doresc să păstreze trebuie să cumpere licenţa (pentru formatul respectiv - n.r.) şi să respecte licenţa fiindcă dincolo de achiziţia licenţei înseamnă să respecţi adliteram ceea ce îţi cere respectiva licenţă. Dacă nu, nu vrem decât să se declare informative, educative, culturale, religioase sau de divertisment."
Când va intra în vigoare această decizie?
"La 10 zile de la apariţia în Monitorul Oficial. Deci este suficient timp ca să se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corectă a demersului pe care-l face în spaţiul public. Vestea bună este că toţi membri şi-au dorit această curăţare a audiovizualului, decizia a fost votată în unanimitate."
Ce trebuie să facă televiziunile după intrarea în vigoare a acestei decizii?
De fiecare dată când spui, pe ecran, "genul programului" trebuie să te încadrezi în cele aprobate de CNA: informative, educative, culturale, religioase, divertisment, alte tipuri de programe. (...) Într-o primă fază, dacă n-au soluţii, trebuie să-şi asume din genurile din structura de programe: informative, educative, culturale, religioase şi divertisment. Ştiţi cum sunt trecute în grile? Producţie proprie la primă difuzare, producţie proprie la a doua difuzare - aşa sunt trecute emisiunile de pamflet în structura de programe depusă la CNA. Astfel îi vom vedea în faţa un realităţi şi anume să-şi gândească demersul public. De aceea am ajuns ca spaţiul de emisie al unor posturi naţionale să fie umplute cu frustrările, cu întâmplările realizatorilor s.a. Noi nu le cerem decât să respecte structura de programe aprobată de CNA", a mai spus Laura Georgescu.
Practic, televiziunile au două variante fie îşi asumă un gen deja definit de legislaţia audiovizualului din România, fie dezvoltă un format internaţional.
De ce această reglementare?
În momentul de faţă sunt folosite genuri nedefinite în legislaţia audiovizuală nici românească, nici europeană. De exemplu, reality-show-ul, care a existat în România o singură dată - Big Brother. Faptul că eu fac apoi "Trădaţi în dragoste" şi pun reality-show e fals. Toate aceste denumiri au existat în momentul în care televiziunile au importat un program, faptul că noi ne permitem să înscripţionăm programele se comite o ilegalitate.
Proiectul de decizie a fost postat astăzi pe site-ul instituţiei. În preambulul documentului se spune că "observaţiile şi recomandările" pot fi transmise la CNA "până cel târziu vineri 27 martie 2014, inclusiv".
Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, forma proiectului de Decizie, votat astăzi de membrii CNA:
ART. 1 – Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele
decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe
prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu.
ART. 2 - Nerespectarea dispoziţiilor art. 1 se sancţionează potrivit art. 91
din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Menţiune. Art. 91 prevede amenzi până la 100.000 de lei.
ART. 3 - Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I şi intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.
Comentarii
parca rezolva ceva asta
se pune anuntul de emisune de divertisment, apoi cel de pamflet si apoi genericul
asa cum la "ochii din umbra" scrie la sfarsit ce e fictiune pot incheia cu "aceasta emisune e un pamflet"
ce minte are si cna-ul....