Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat la cunoştinţă noua listă a posturilor libere la retransmisie pe anul 2015, urmând ca aceasta să fie publicată pe site-ul instituţiei.
Mynele TV, Transilvania Live (Look Plus) şi Look TV, prezente în lista din 2014, nu mai apar în cea din 2015. Ultimele două posturi au ieşit din listă în cursul anului trecut, după ce au început să difuzeze meciurile din Liga I.
Digi24, postul de ştiri al RCS&RDS rămâne în lista must carry. Postul a urcat de pe locul 13, pe 10 în topul întocmit în funcţie de audienţă.
Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.
Posturile sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.
Lista posturilor din must carry:
- Antena 1
- Kanal D
- Antena 3
- Romania Tv
- Prima TV
- Naţional TV
- B1 TV
- Realitatea TV
- Antena Stars
- Digi24
- Favorit TV
- Euforia Lifestyle Tv
- Kiss Tv
- Taraf TV
- ZU TV
- Trinitas Tv
- U Tv
- Music Channel
- National 24 Plus
- TV H
- Neptun TV
- Speranta Tv
- Nasul Tv
- H!t Music Channel
- Inedit Tv
- Alfa Omega Tv
- Travel Mix
- Credo TV
La lista celor 28 de televiziuni comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi regionalele postului public, dar şi TV5 şi Moldova 1 (amânat până la rezolvarea de către Compania Teleradio- Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României).
Staţiile locale din lista must carry:
Staţiile locale din lista must carry
Staţiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele şapte locuri)
1. West TV Arad,
2. Vox TV Regional (Galaţi)
3. Erdely TV (Târgu Mureş)
4. Kapital TV (Petroşani)
5. Est TV (Piatra Neamţ)
6. Intermedia (Suceava)
7. MDI (Târgovişte)
8. Litoral TV (Năvodari)
9. Valea Prahovei TV (Ploieşti)
10. TV Buzău (Buzău)
11. TeleMoldova Plus (Piatra Neamţ)
12 - 16. Digi24 (Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Timişoara)
17. Informaţia TV (Satu Mare)
18. TVSudEst (Râmnicu Sărat)
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”
Comentarii
La capitolul regionale doar MDI Targoviste si TVSud-Est sunt prezente atat pe analogic cat si pe digital
Fac comentariul asta doar pentru a scoate in evidenta ca si lista asta de must-carry a devenit optionala iar CNA-ul doarme in bocanci.
Cred ca toate articolele astea despre principiul must-carry ar trebui sa inceapa cu mentiunea ca in topul must-carry, intra doar televiziunile libere la retransmisie, ca sa nu se mai planga unul si altul ca nu bate cu audienta, sau ca sunt posturi neinteresante.
Mai pe intelesul tuturor, in topul asta sunt doar acele canale care nu cer bani de la cablisti ca sa fie difuzate. Evident ca din clasament lipsesc posturile din trustul Pro, canalele de sport, documentare, filme, desene si asa mai departe care sunt pe bani.