PISICA DE PLUŞ. „Scena de stergere a peretelui nu a fost filmata cu o pisica reala, ci cu o dublura de jucarie, facandu-se apoi montajul in asa fel incat sa se continue firesc scena cu pisica reala”, au spus reprezentantii compania Deutek, despre spotul la vopseaua lavabilă Oskar. Spotul cu pricina urmează să fie discutat la Consiliul Naţional al Audiovizualului după ce a primit 20 de sesizări de la persoane care au considerat că pisicii i-au fost aplicate „rele tratamente” şi că spotul are un impact negativ asupra publicului.
Campania apărută recent pe TV poartă semnătura agenţiei Next Advertising.
„La o privire mai atenta chiar se poate observa ca nu este manevrata o pisica reala - care oricum era vizibil mai mare decat cea de jucarie. Atasam poze in acest sens. La sustinerea cazului in fata RAC vom aduce pisica de jucarie folosita la filmarea spotului. [...]”, au mai precizat aceştia într-un răspuns trimis Romanian Advertising Council, organizaţie care veghează la respectarea bunelor practici în publicitate.
„Nici sunetele pisicii nu au fost inregistrate la filmare, ci au fost adaugate ulterior dupa ce au fost selectate din banci de sunet”, au mai subliniat aceştia.
Din punctul de vedere al celor de la Deutek:
Consideram ca spotul, fiind o inlantuire de situatii complet absurde, nu are cum sa promoveze violenta impotriva animalelor. Scena cu pisica trebuie judecata in contextul intregii campanii TV Oskar, nu separat. Reclamele acestei campanii sunt compuse din situatii asumat exagerate, usor de recunoscut ca nerealiste. In viata reala doamnele nu strivesc mustele de pe tavan cu mopul, instalatorii nu spala peretele cu apa din acvariu iar oamenii nu sterg peretii cu pisici. Am folosit un procedeu numit "exagerare" care atrage atentia si genereaza umor. Este doar un mod de a prezenta eficienta vopselei, nicidecum un model de comportament.
Daca scena cu pisica este luata ca model de comportament, atunci ne putem astepta ca toate celelalte prezentari exagerate din reclame sa fie considerate tot modele demne de luat in seama. In consecinta oamenii ar putea incerca sa zboare ca intr-o reclama la iaurt, sa se arunce de pe bloc cu parasuta ca intr-o reclama la telefonie, sa manance un colet postal ca intr-o reclama la biscuiti, sau sa performeze cascadorii periculoase ca intr-o reclama la bere.
Practic orice scena mai exagerata luata ca exemplu de catre oameni iresponsabili poate deveni periculoasa: scenele din filme care arata criminali, scene de razboi, scene in care se efectueaza cascadorii periculoase, scene asumate ca fiind imposibile in viata reala, scene de aparenta cruzime asupra oamenilor sau animalelor.
Noi credem ca publicitatea nu ar trebui sa subestimeze inteligenta oamenilor de rand si sa ii trateze ca pe niste roboti care executa comenzi. Avem incredere in discernamantul celor care privesc spotul. Acelasi discernamant care le permite sa diferentieze scenele nerealiste din filme, jocuri sau desene animate de cele din realitate. Avem in vedere un om obisnuit si nu un geniu pentru a sesiza absurditatea stergerii petelor de pe un perete cu o pisica.
Mai mentionam ca autorii reclamei Oskar sunt posesori si iubitori de animale, si chiar au fost implicati de multe ori in campanii sociale pentru salvarea animalelor. De mentionat si faptul ca foarte multi iubitori de animale (o majoritate zdrobitoare) considera scena cu pisica din spot ca fiind amuzanta si inofensiva, motiv pentru care putem considera putinele opinii impotriva ca fiind tendentioase si subiective.
https://youtu.be/ZjOrOmzH6_g
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
ar trebui interzis si jocul asta. sa nu dea idei